BP: Aνακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη στα 114 χρόνια λειτουργίας της – Θησαυρίζουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί από την κρίση

Κανένα σχόλιο

Κέρδη ρεκόρ – τα υψηλότερα στα 114 χρόνια της ιστορίας της – κατέγραψε τον περασμένο χρόνο η ενεργειακή εταιρία ΒΡ, επωφελούμενη από την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα εταιρικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχαν ανέλθει στα 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχα υπερκέρδη έχουν καταγράψει στους ισολογισμούς τους και οι άλλοι ενεργειακοί κολοσσοί.

Ο επικεφαλής της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ δήλωσε ότι η εταιρία «συμβάλλει στην εξασφάλιση της ενέργειας που χρειάζεται ο κόσμος» και επενδύει στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

"Sponsored links"

ΟΙ τιμές της ενέργειας άρχισαν να ανεβαίνουν μετά τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, αλλά αυξήθηκαν ραγδαία όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για την επάρκεια του εφοδιασμού της αγοράς με καύσιμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επωφεληθούν  οι εταιρίες του κλάδου και να αυξηθούν δραματικά οι λογαριασμοί που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για την ενέργεια.

O φόρος που επιβλήθηκε στη Βρετανία μοιάζει λίγος μπροστά στα κέρδη

Στη Βρετανία επιβλήθηκε αρχικά  φόρος 25% στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών, που έχει αυξηθεί στο 35%, αλλά αφορά μόνο στα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εξορύσσονται στη Βρετανία.

Η ΒΡ υποστηρίζει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία αποφέρει λιγότερο από το 10% των παγκόσμιων κερδών και ως εκ τούτου θα πληρώσει φόρους ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται 700.000 δολάρια που προκύπτουν από την φορολόγηση των υπερκερδών,

Ο Νικ Μπάτλερ, πρώην διευθυντικό στέλεχος της ΒΡ και καθηγητής στο Kings College, μιλώντας στο BBC υποστήριξε ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν θα παραμείνουν «εξαιρετικά υψηλά» για πάντα. «Είναι προσωρινή κατάσταση. Οι τιμές του πετρελαίου  και του φυσικού αερίου  υποχωρούν και ο φόρος για την πράσινη μετάβαση που πληρώνουν αυτές οι εταιρίες δεν θα σταματήσει», είπε ο Νικ Μπάτλερ, δικαιολογώντας τα υπερκέρδη που αποκομίζει ο κλάδος εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Όμως το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία χαρακτηρίζει «εξωφρενικά» αυτά τα κέρδη και καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει τους φόρους.

Η ΒΡ ωστόσο εκτός από τα υπερκέρδη αποδίδει και 10% υψηλότερες αποδόσεις στους μετόχους, ενώ αφήνει στην άκρη τις υποσχέσεις για μείωση της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2030 προκειμένου να πιάσει τους στόχους για μηδενικές εκπομπές επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα από τα καύσιμα μέχρι το 2050.

Με πρόσχημα ότι η εταιρία πρέπει να ανταποκριθεί στη ζήτηση η ΒΡ ανακοίνωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επενδύσεις στην εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

topontiki.gr

"Sponsored links"

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live