Candida auris: «Βόμβα» Σύψα για μύκητα πολυανθεκτικό στα νοσοκομεία της Αττικής

Κανένα σχόλιο

«Βόμβα» έπεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούν αυτήν την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, με αφορμή το 21ο πανελλήνιο συνέδριό τους.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μέσα στην πανδημία σημειώθηκε παγκοσμίως -αλλά και στην Ελλάδα- επιδείνωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με ανθεκτικά μικρόβια, με τις λοιμώξεις αυτές να συμμετέχουν και στους θανάτους ορισμένων ασθενών.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας αποκάλυψε ότι ο μύκητας «Candida auris» εντοπίστηκε σε όλα τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, με τουλάχιστον ένα περιστατικό στο καθένα από αυτά, που ευτυχώς απομονώθηκαν.

"Sponsored links"

Πλην όμως ο μύκητας αυτός άπαξ και μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να εκριζωθεί.

Στο «τραπέζι» η καταστροφή νοσοκομείου στη Νέα Υόρκη λόγω του μύκητα

Μάλιστα, ο κ. Σύψας έδωσε το παράδειγμα νοσοκομείου στη Νέα Υόρκη που μετά από τέτοιο κρούσμα, δεν κατάφερε με όλα τα υπάρχοντα μέσα να απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να εξεταστεί το ενδεχόμενο καταστροφής του κτηρίου.

Αν σε αυτό προσθέσουμε την πληροφορία ότι, μέχρι το 2050 η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια, αντιλαμβανόμαστε γιατί στη σχετική συνέντευξη Τύπου ειπώθηκε ότι οι λοιμωξιολόγοι θα είναι στην επικαιρότητα κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Τσιόδρας Σύψας

Έκκληση για προσλήψεις λοιμωξιολόγων

Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι είναι σημαντικό να γίνουν προσλήψεις και να ανανεωθεί η συγκεκριμένη ειδικότητα με «νέο αίμα», ώστε να αντιμετωπιστούν μελλοντικά τα σχετικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, επειδή κατά την πανδημία φάνηκε ότι οι λιγοστοί λοιμωξιολόγοι στα νοσοκομεία μπορούν να ασχοληθούν μόνο με το έκτακτο πρόβλημα και όχι με όλα όσα άπτονται της ειδικότητάς τους, κυρίως σε επίπεδο επιτήρησης, είναι σημαντικό να γίνουν προσλήψεις ώστε να υπάρχει ένας τουλάχιστον λοιμωξιολόγος στα μικρά νοσοκομεία και πολλοί περισσότεροι στα μεγάλα τριτοβάθμια ιδρύματα.

Τι απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας στο iEidiseis για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

"Sponsored links"

Σε ερώτηση του iEidiseis για τη χρήση μάσκας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε εσωτερικούς χώρους, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε: «Δεν μπορούμε πια να υποχρεώνουμε τον κόσμο για τη χρήση της, ειδικά κατά αυτήν την περίοδο που είμαστε σε ύφεση, πλην όμως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όσοι το επιθυμούν είναι καλό να προστατεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε χώρους με συνωστισμό».

Οι απαντήσεις για την παιδική ηπατίτιδα

Σε άλλο σημείο, οι λοιμωξιολόγοι καθησύχασαν για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Είπαν συγκεκριμένα ότι πολλά παιδιά φτάνουν σε νοσοκομεία με υψηλά τα ηπατικά ένζυμα, αλλά αυτό μέσα σε λίγα 24ωρα αποκαθίσταται από μόνο του. Κι άρα δεν αποτελεί είδηση ότι ένα παιδάκι παρουσίασε ηπατίτιδα. Όσο για την οξεία μορφή που έκανε την εμφάνισή της στη δυτική Ευρώπη, ήδη και στη Βρετανία τα περιστατικά έχουν πτωτική τάση. Γίνονται ωστόσο έρευνες για να φανεί τι έφταιξε.

«Καμπανάκι» για την HIV λοίμωξη

Τέλος, όπως είπε η λοιμωξιολόγος Μ. Χίνη (από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό), «η πανδημία μας έκανε να ξεχάσουμε την HIV λοίμωξη, καθώς οι μονάδες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, ενώ και οι ασθενείς δεν προσέρχονταν για εξετάσεις. Σημειώθηκαν θάνατοι από νοσήματα που συνδέονται με την HIV λοίμωξη και οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί σε πρώιμο στάδιο. Εξάλλου πήγε πολύ πίσω η πρωτοδιάγνωση της λοίμωξης, ενώ το ευχάριστο είναι ότι συνεχίστηκε κανονικά η αντιρετροϊκή θεραπεία σε όσους τη λαμβάνουν».

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live