28.8 C
Chania
Sunday, June 15, 2025

Chania Photodays 2025: Ο «Dirty Harry» της φωτογραφίας δρόμου εντυπωσίασε στα Χανιά

Ημερομηνία:

Ο Χαράλαμπος Κυδωνάκης παρουσίασε το τολμηρό του έργο και μίλησε για την καλλιτεχνική του πορεία στο φεστιβάλ Chania Photodays – Από τη Νέα Υόρκη μέχρι τα Μάλια, αναζητώντας το σουρεαλιστικό

Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων, με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, εγκαινίασε για τρίτη συνεχή χρονιά το Chania Photodays, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη φωτογραφία και την εικαστική της αποτύπωση μέσω του φωτογραφικού βιβλίου. Οι φετινές δράσεις, που θα διαρκέσουν από τις 26 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου 2025, περιλαμβάνουν εκθέσεις, παρουσιάσεις και διαλέξεις με επίκεντρο σημαντικούς φωτογράφους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το βράδυ της Τρίτης 27 Μαΐου, η Αίθουσα Μίκης Θεοδωράκης φιλοξένησε μια ξεχωριστή παρουσίαση του Χαράλαμπου Κυδωνάκη, γνωστού ως Dirty Harry, ενός από τους πιο καταξιωμένους διεθνώς φωτογράφους δρόμου της σύγχρονης εποχής. Ο Κυδωνάκης, γεννημένος στο Ηράκλειο και μεγαλωμένος στο Ρέθυμνο, είναι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, αλλά η φωτογραφία δρόμου αποτελεί το πεδίο καλλιτεχνικής του δράσης και έκφρασης.

Με τολμηρές συνθέσεις, έντονες αντιθέσεις και χρήση φλας που εντείνει την ένταση της στιγμής, ο Dirty Harry έχει κατακτήσει τη διεθνή φωτογραφική σκηνή.

Κατά την παρουσίασή του, μίλησε για το προσωπικό του φωτογραφικό ταξίδι, από την αναλογική φωτογραφία στην ψηφιακή, από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο και πάλι πίσω στο ασπρόμαυρο, τις τεχνικές μεταβάσεις και τα πειράματα που τον οδήγησαν στη μοναδική του αισθητική.

Από τη Νέα Υόρκη στην Κρήτη: Η φωτογραφία ως τέχνη, όχι ως ντοκουμέντο

Από την ομιλία του στα Χανιά

Ο Κυδωνάκης αναφέρθηκε στις φωτογραφικές του αποστολές στη Νέα Υόρκη, τη συνάντησή του με καταξιωμένους καλλιτέχνες, τη βία που αντιμετώπισε στο Μανχάταν, αλλά και στους μύθους των Αργοναυτών και του Μινώταυρου που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα φωτογραφικά του βιβλία.

Δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο το στοιχείο του σουρεαλισμού στις εικόνες του και όχι η φωτογραφία ως ντοκουμέντο. «Αυτό που με χαρακτηρίζει είναι ότι βαριέμαι εύκολα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τεχνική και αισθητική χωρίς κανόνες

Ο Κυδωνάκης περιέγραψε επίσης τη μετάβασή του στο ψηφιακό μέσο, τη δημιουργία αυτοσχέδιων φίλτρων για να μιμηθεί την υφή του φιλμ, τη χρήση αυτοσχέδιων φακών και την αλλαγή των χρωμάτων του φλας με ζελατίνες.

Παρά του ότι είναι αυτοδίδακτος, έχει καταφέρει, μέσω συνεχών πειραματισμών και σε σχέση με το ίδιο το μέσο που είναι η κάμερα, να σφυρηλατήσει ένα απολύτως προσωπικό και αναγνωρίσιμο ύφος.

Φωτογραφίζοντας την Κρήτη αλλιώς

Σήμερα, συνεχίζει να φωτογραφίζει στην Κρήτη, επιλέγοντας τοπικά γεγονότα με έντονο σουρεαλιστικό χαρακτήρα, όπως το καρναβάλι του Ρεθύμνου ή οι καλοκαιρινές νύχτες στα Μάλια, πάντα με το ιδιαίτερο βλέμμα του που συνδυάζει την αμεσότητα με τον υπαινιγμό, προτιμώντας τον τελευταίο καιρο το ασπρόμαυρο.

Δείτε φωτογραφίες του Χαράλαμπου Κυδωνάκη:

Πρόγραμμα εκδηλώσεων γιατις επόμενες ημέρες

Το Chania Photodays συνεχίζει μέχρι τις 5 Ιουνίου με σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τη δύναμη της φωτογραφίας ως μέσο καλλιτεχνικής αφήγησης, προβληματισμού και προσωπικής αναζήτησης.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2025, 19.00, ΔΡΑΣΗ SELECTED PHOTOBOOKS

Σάββατο 31 Μαΐου 2025, 20.00, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ Δημήτρη Μυτά

Κυριακή 1 Ιουνίου 2025, 20.00, ΔΙΑΛΕΞΗ του Μανώλη Σκούφια

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025, 20.00, ΔΡΑΣΗ DUMMIES PRESENTATION

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025, 20.00, CLOSING, Θρι o’clock SANGRIA PARTY

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εθνικό Πάρκο Σχινιά: Έχτισε παράνομα 13 πολυτελή μπανγκαλόου και τα ενοικιάζει 300 ευρώ την ημέρα

Εξοργίζουν τα 13 αυθαίρετα μπανγκαλόου που εκμισθώνονται στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά,...