15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

CNBC: Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν και πιέζουν για να σωθεί το ευρώ και η Ελλάδα

Ημερομηνία:

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα βοηθούν για να σωθεί το ευρώ», αναφέρει στο τηλεοπτικό δίκτυο, ο  Μάικλ Ιβάνοβιτς, πρόεδρος της MSI Global, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι πιέσεις που ασκούνται στα κράτη της Νότιας Ευρώπης και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, ενός στρατηγικού εταίρου στην Αν. Μεσόγειο, υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση του ΝΑΤΟ, σε μια κρίσιμη συγκυρία».

Στο άρθρο του στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι «η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει το ευρώ, διασφαλίζοντας ότι θα τηρηθεί η ήδη καταγεγραμμένη υπαναχώρηση της Ελλάδας στο αίτημα για ελάφρυνση του χρέους. Μπορεί να μην ανακοινωθεί στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες μια τελική λύση, αλλά έχει ήδη σημειωθεί επαρκής πρόοδος για την επίτευξη συμβιβασμού τις επόμενες ημέρες».

Οπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «η ελληνική οικονομία έχοντας χάσει το ένα τέταρτο του παραγόμενου προϊόντος της κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρουσίασε εκ νέου σημάδια εξασθένισης κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με το ποσοστό ανεργίας να φθάνει στο 28,5% και στους νέους στο 50,6%. Η Ιταλία παραμένει επίσης βυθισμένη σε μια ανυποχώρητη ύφεση με ποσοστό ανεργίας 12,9% και στους νέους 42%. Η Γαλλία με ποσοστό ανάπτυξης 0,4% το 2014 βρίσκεται για τρίτη συνεχή χρονιά σε κατάσταση στασιμότητας, με το ποσοστό ανεργίας, τον Δεκέμβριο, να φθάνει στο 10,3%. Η Ισπανία και η Πορτογαλία κατόρθωσαν να επιτύχουν κάποια ανάκαμψη, η οποία, ωστόσο, δεν μπόρεσε να βελτιώσει τη βαθειά υφεσιακή αγορά εργασίας, καθώς το ποσοστό ανεργίας για την πρώτη ανήλθε πέρυσι στο 23,7% και για τη δεύτερη στο 13,5%».

Στη συνέχεια, τονίζει ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα κατανόησε βεβαίως ότι αυτά αποτελούν συνέπειες της επιβολής μιας δημοσιονομικής πολιτικής στις υφεσιακές οικονομίες της Ευρωζώνης και όπως είχε παρατηρήσει ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν έντονα ανήσυχος για τις πολιτικές του Βερολίνου, καθώς θα οδηγούσαν σε κοινωνικοπολιτικές αλλαγές από δυνάμεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πολύτιμη για τις ΗΠΑ Ατλαντική Συμμαχία. Αυτό βιώνουμε σήμερα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα έναν ανοιχτό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης και μια ταχεία ενδυνάμωση της κινεζικής επιρροής στην Ασία και στον Ειρηνικό».

O Μάικλ Ιβάνοβιτς αναφέρει ότι «η Ελλάδα, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σήμερα στα χέρια μιας συμμαχίας της οποίας ηγείται ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί χώρα ιδιαίτερης σημασίας ως στρατηγικός εταίρος στην Αν. Μεσόγειο, σε μια περίοδο όπου μια αυταρχική Τουρκία συνεχίζει να διευρύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, ενώ με τη Ρωσία και την Κίνα διευθύνουν τον Shanghai Cooperation Organization. Η Ουάσιγκτον κατανοεί, επίσης, ενδεχομένως, ότι εάν ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις η Ελλάδα θα μπορούσε, κατ’ αρχήν, να οδηγηθεί περισσότερο στα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας και στις προσπάθειες της Κίνας να ολοκληρώσει τον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού προς την Ευρώπη, μέσω των επενδύσεων στα ελληνικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και των σιδηροδρόμων που κατευθύνονται από την Ελλάδα στην Ουγγαρία, μέσω της Μακεδονίας (σ.σ. εννοεί την ΠΓΔΜ) και της Σερβίας», όπως επισημαίνει.

Στο άρθρο υποστηρίζει, επίσης, ότι «η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει το ευρώ, διασφαλίζοντας ότι θα τηρηθεί η ήδη καταγεγραμμένη υπαναχώρηση της Ελλάδας στο αίτημα για ελάφρυνση του χρέους. Μπορεί να μην ανακοινωθεί στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες μια τελική λύση, αλλά έχει, ήδη, σημειωθεί επαρκής πρόοδος για την επίτευξη συμβιβασμού τις επόμενες ημέρες. Παραμένει, ωστόσο, ζοφερή μια μακροπρόθεσμη προοπτική, καθώς θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της Ευρωζώνης, ώστε να καθιστά εφικτή μια πιο εξισορροπημένη ανάπτυξη και μια πολιτική που θα συνάδει με μια αποτελεσματική νομισματική ένωση. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς περαιτέρω πολιτική ενοποίηση και χωρίς την μεταφορά κυριαρχίας, κάτι στο οποίο δεν θέλει να προχωρήσει καμία χώρα».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «ένα άλλο ζήτημα είναι η αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη την επομένη του πολέμου στην Ουκρανία και ένας αριθμός παγωμένων διενέξεων, οι οποίες μπορούν να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή. Οι νεοσυντηρητικοί που συνωθούνται γύρω από τη μη ανακοινωθείσα ακόμη προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον έχουν ήδη βγάλει τα μαχαίρια από τις θήκες τους, έτοιμοι να ενισχύσουν την Ατλαντική Συμμαχία ως τον πυλώνα της νέας παγκόσμιας τάξης. Ας τους ευχηθούμε καλή τύχη», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «στο μεταξύ, η αναπτυσσόμενη αμερικανική οικονομία και το ισχυρό δολάριο θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως σωσίβιο για την πολιορκούμενη οικονομία της Ευρωζώνης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντε Γκρες: Γιατί επέλεξαν αυτό το επώνυμο – Δηλώνουν συγκινημένοι για την ιθαγένεια

Ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας για την ανάκτηση της ιθαγένειας και...

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: 18 κρούσματα της mpox μόνο το τελευταίο δίμηνο – Πώς μεταδίδεται ο ιός, τι να προσέξουμε, τα συμπτώματα

Αυξημένα είναι τα κρούσματα της mpox (Ευλογιάς των Πιθήκων) διεθνώς. Για το διάστημα...

Τεχνητή νοημοσύνη: Λίγα λόγια με φιλοσοφικές σκέψεις και φυσιολογικό συναίσθημα

Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ). Στο πλαίσιο μιας διεθνούς...