Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών, μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας για τη χορήγηση εμβολίου του κορονοϊού από τα φαρμακεία της γειτονιάς.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τάσσεται ξεκάθαρα κατά του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη διενέργεια εμβολιασμών της Covid-19 από τους φαρμακοποιούς.
Κι αυτό διότι, όπως υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, «πρόκειται για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών των φαρμακοποιών και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβαμάτων».
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας υπάρχει πρόβλεψη οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 5 ευρώ στον φαρμακοποιό για τη διενέργεια του εμβολίου, όταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μπορούσαν να το κάνουν δωρεάν σε ιδιώτη γιατρό.
Ένας μήνας με μεγάλο εμβολιαστικό κενό
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου σταμάτησαν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι αμείβονταν από το κράτος με 50 ευρώ για εμβολιασμό στο σπίτι και 20 ευρώ στο ιατρείο τους και οι πολίτες έκαναν δωρεάν το εμβόλιό τους.
Πλέον, διενεργούνται μόνο κατ’ οίκον εμβολιασμοί για άτομα που έχουν πρόβλημα να μετακινηθούν και τα ραντεβού κλείνονται με ειδικούς στα κοντινά εμβολιαστικά κέντρα και όχι από ιδιώτες γιατρούς.
Καθώς το μέτρο των ιδιωτών γιατρών έπαψε να ισχύει και τα εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι αρκετά για να καλύψουν κάθε γωνιά της επικράτειας, εξαιτίας της απόστασης και της επικείμενης ταλαιπωρίας, υπάρχουν πολίτες που δεν μπορούν εύκολα να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.
Και μπορεί ο υπουργός Υγείας να έχει δηλώσει ότι ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό είναι ψηλά στην ατζέντα του, όμως μέχρι να μπορέσουν τα φαρμακεία της γειτονιάς να χορηγήσουν το εμβόλιο του κορονοϊού, ενδέχεται να περάσει ακόμα ένας μήνας.
«Για να γίνουν τα φαρμακεία εμβολιαστικά κέντρα, ίσως χρειαστεί και ένας μήνας, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο. Κι αυτό διότι υπάρχουν διαδικασίες, όπως αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο μηχανογραφικό σύστημα, να δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα πρωτόκολλα κ.λπ.», εξηγεί στον NEWS 24/7 ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
«Το πρωτόκολλο αυτό το οποίο συμπληρώνεται από όλους τους ευρωπαϊους φαρμακοποιούς σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο όπου αποκλείονται τα άτομα που έχουν αλλεργικές αντιδράσεις. Παρακολουθείται η πίεσή του προηγουμένως. Και στην περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζουν τα φαρμακεία και στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει μέχρι και ένεση αδρεναλίνης εάν χρειαστεί», συμπληρώνει ο ίδιος.
Αναφορικά με το αντίτιμο των 5 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν για κάθε εμβολιασμό οι πολίτες στα φαρμακεία, ο κ. Βαλτάς αναφέρει ότι «δεν έχει διευκρινιστεί αυτό. Αν υπάρχει αμοιβή, ενδεχομένως θα υπάρχει επιλογή για το φαρμακείο είτε να δίνεται από τον κρατικό φορέα, είτε από τον πολίτη».
Ο ίδιος εξηγεί ότι το σύστημα με τη χορήγηση του εμβολίου για τον κορονοϊό με τους ιδιώτες γιατρούς δεν είχε την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα και ότι οι φαρμακοποιοί είναι περισσότερο από ικανοί και έχουν την επιστημονική γνώση για να χορηγήσουν το εμβόλιο, αλλά και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε έναν ασθενή που θα έχει ανεπιθύμητη αντίδραση.
«Σήμερα, τα εμβόλια του κορονοϊού γίνονται σε φαρμακεία σε 14 χώρες της Ευρώπης. Εξάλλου και με τα εμβόλια της γρίπης υπήρξαν αντιδράσεις, όμως μέχρι σήμερα έχουν πάει όλα καλά με 2.900,000 εκατομμύρια πολίτες να έχουν κάνει το εμβόλιο, μεταξύ τους και 12.000 γιατροί. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί γιατροί που δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους», συμπληρώνει ο ίδιος.
Πάντως, μιλώντας από την πλευρά του για τον σχεδιασμό του δικτύου εμβολιασμών στα 10.500 φαρμακεία της χώρας ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρίνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί ασφαλής τρόπος να γίνει αυτό, καθώς σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις το εμβόλιο προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα.