Για «σενάριο Geuro» κάνει λόγο σε κεντρικό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt, με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ να εκτιμά πως ένα ενδεχόμενο «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, είναι η εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.
Μάλιστα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως το ενδεχόμενο αυτό συζητείται και μεταξύ των δανειστών, και είναι ένα σενάριο που δεν θα ήταν ευχάριστο, όμως ίσως να αποδειχθεί απαραίτητο.
Τι ακριβώς είναι όμως το παράλληλο νόμισμα; Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, η Ελλάδα θα συνέχιζε να πληρώνει τις διεθνείς της δανειακές υποχρεώσεις σε ευρώ, όμως οι μισθοί και οι συντάξεις θα καταβάλλονταν με τη μορφή χρεογράφων – τα «geuro».
«Επειδή η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλή, το νέο νόμισμα θα έχανε δραματικά την αξία του – οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα είχαν, συνεπώς, πολύ μικρότερη αξία», σημειώνεται στο άρθρο, που εξηγεί όμως ότι με την τακτική αυτή θα ενισχύονταν σημαντικά οι εξαγωγές, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας θα επέτρεπε την ανάκαμψη του «geuro», που στο θετικό σενάριο θα έφτανε σε αξία το ευρώ, και τότε «το πείραμα θα έχει πετύχει». Σε αντίθετη περίπτωση, το «geuro» θα κατέρρεε και τότε θα απέμενε μόνο η έξοδος από το ευρώ.
Ο Μάγιερ αποκαλύπτει ότι την πρόταση για παράλληλο νόμισμα την είχε καταθέσει ήδη από το 2012, όταν στις εκλογές φαινόταν πιθανό να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και υποστηρίζει ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το σενάριο αυτό έχει επανέλθει στην επικαιρότητα. Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν αν με ένα παράλληλο νόμισμα θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ αναφέρεται ότι η Bundesbank είναι εξαιρετικά επιφυλακτική ως προς αυτό.