Eκατοντάδες τραγούδησαν το “Πότες θα κάμει ξαστεριά” και τον εθνικό ύμνο στην κινητοποίηση στο αεροδρόμιο Χανίων – Συνθήματα για Πολάκη, Σταθάκη και Γιαννούλη | Φωτορεπορτάζ

Κανένα σχόλιο

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Αγγελάκης

Εκατοντάδες τελικώς συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Κυριακής της Ανοικτής Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου Δυτικής Κρήτης “Δασκαλογιάννης” στο Αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης.

Η προσυγκέντρωση ξεκίνησε, όπως είχε προαναγγελθεί, στις 11.30 το πρωί στα Δικαστήρια με τους Χανιώτες να ξεκινούν από εκεί με τα οχήματά τους, με μαύρες αλλά και ελληνικές σημαίες και κορναρίσματα προς το αεροδρόμιο Χανίων.

"Sponsored links"

Έφτασαν στο αεροδρόμιο περίπου στις 12.30 και εκεί ξεδίπλωσαν πανό και έβγαλαν τις μαύρες σημαίες φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στον Σταθάκη και τον Πολάκη αλλά και τον πρόεδρο των Ξενοδόχων ν. Χανίων κ. Γιαννούλη.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν είναι και τα εξής:

  •  Μέχρι και το Βερολινο να ακουστεί καλά η ιδιωτικοποίηση θα μείνει στα χαρτιά
  •  Παιδεία, υγεία, μεταφορές, νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό
  •  Πολάκη, Σταθάκη ακούστε το καλά η ιδιωτικοποίηση θα μείνει στα χαρτιά
  •  Γιαννούλη, Γιαννούλη δεν τα παίρνουμε ούλοι

Οι διαδηλωτές κρατούσαν και πανό που έγραφε “Ελευθερία ή Θάνατος”.

Εισερχόμενοι εντός του κτιρίου του αεροδρομίου συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα έως ότου διαδηλωτές ανέβηκαν στον πρώτο όροφο και στερέωσαν, δίπλα στη φιγούρα του Δασκαλογιάννη, αρχικά μία ελληνική και κατόπιν δύο μαύρες σημαίες.

Από κάτω οι διαδηλωτές, αρχικά κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τον Δασκαλογιάννη, και μετά τραγούδησαν το “πότες θα κάμει ξαστεριά” για να ακολουθήσει ο εθνικός ύμνος.

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν και η μαντινάδα που είπε ένας πολίτης, ο Δημήτρης Κυριακάκης, για την κινητοποίηση:

O κ. Δημήτρης Κυριακάκης είχε πολλές μαντινάδες να πει για τον αγώνα ενάντια στην εκποίηση των αεροδρομίων O κ. Δημήτρης Κυριακάκης είχε πολλές μαντινάδες να πει για τον αγώνα ενάντια στην εκποίηση των αεροδρομίων

Πουλήσαν την πατρίδα μας / χωρίς ευαισθησία / με μόνο τους αντάλλαγμα / να μείνουν στην εξουσία / πουλήσαν την πατρίδα μας / πουλούνε τα βουνά μας / πουλούνε τον αέρα μας / πουλούν’ και τα νερά μας / πουλήσαν τα νησάκια μας / τα αεροδρόμιά μας / πουλήστε τα λιμάνια / πουλήστε και τη μάνα σας / και φύγετε τσογλάνια

Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας κατευθύνθηκε προς την αερολιμενάρχη Χανίων κ. Μαρία Λαμπαθάκη η οποία όμως δεν καταδέχθηκε να βγει από το γραφείο της και να συναντήσει τους διαδηλωτές προκαλώντας την οργή της αντιπροσωπείας με τα μέλη της να σημειώνουν σκωπτικά ότι η ίδια αν και δεν συναντά τους πολίτες των Χανίων παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις της Fraport.

Ο Σήφης Χιωτάκης, μέλος της πρωτοβουλίας σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις αλλά και τον αντίκτυπο των έως τώρα κινήσεων:

"Sponsored links"

Το μέλος της πρωτοβουλίας, Σήφης Χιωτάκης Το μέλος της πρωτοβουλίας, Σήφης Χιωτάκης

“Έχουμε μια χαραμάδα φωτός ότι ο κόσμος σιγά – σιγά καταλαβαίνει, ενημερώνεται για τη Σύμβαση η οποία κατά κρατικό κανάλι της Γερμανίας, το ARD, είναι τριτοκοσμική και δεν ταιριάζει σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κόσμος όταν ενημερώνεται καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Επομένως, σαν πρωτοβουλία πολιτών σήμερα είμαστε ικανοποιημένοι.

Και βέβαια δίνουμε έναν αγώνα, πέρα από τις κινητοποιήσεις των πολιτών, δικαστικό, όχι για την κατάργηση της Σύμβασης – γιατί εκεί είναι πολιτικές οι αποφάσεις, αλλά πέρα για πέρα ουσιαστικά. Έχει αναλάβει Δικηγορικό Γραφείο των Αθηνών που ασχολείται με το ποινικό – οικονομικό έγκλημα – εδώ λέμε για κακούργημα – γιατί έχει αποδειχθεί ότι η Fraport δεν είχε ούτε εγγυητικές επιστολές, ούτε τα χρήματα όταν υπέγραφε τη Σύμβαση. Επομένως, όταν υπογράφεις Σύμβαση, εφόσον δεν υπήρχαν οι εγγυητικές επιστολές, θεωρείται κατά την άποψη των ποινικών, ποινικό κακούργημα. Άρα εμείς θα στραφούμε σε αυτό.”

Ο Αντώνης Σκαμνάκης αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις της εκποίησης:

DSCF8149 Το μέλος της Πρωτοβουλίας, Αντώνης Σκαμνάκης

“Θα έχουμε απώλεια ενός μεγάλου ποσού από την τοπική κοινωνία μέσα στα 40 χρόνια της εκχώρησης του αεροδρομίου. Αυτό θα συμβεί μέσα από τις αυξήσεις των τελών του ααεροδρομίου Χανίων. Μακροπρόθεσμα το αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης θα καταστεί όσο ακριβό είναι το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Θεωρούμε επίσης ότι οι σχεδιασμοί της Fraport για τη δημιουργία Mall και εμπορικών κέντρων θα πλήξει την τοπική κοινωνία υπό την εννοια ότι θα καταστραφεί ο εμπορικός ιστός της πόλης. Τα αεροδρόμια τα περιφερειακά είναι σε μικρές πόλεις, δεν είναι Αθήνα, δεν είναι μεγάλα αστικά κέντρα.

Επίσης ο κίνδυνος για να αποχωρήσουν εταιρείες χαμηλούς κόστους δεν έχει παύσει να υφίσταται. Αυτός ο κίνδυνος σημαίνει ότι 1.000.000 επιβάτες που φέρνει εταιρεία υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν. Αυτοί οι τουρίστες είναι που ανεβάζουν την αγορά, γιατί δεν είναι τουρίστες all inclusive.

Άρα λοιπόν αυτοί οι λόγοι μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν είναι ωφέλιμη η είσοδος της Fraport στα ελληνικά αεροδρόμια.”

Ο κ. Σκαμνάκης είπε ότι ο λόγος της εναντίωσης δεν περιορίζεται στις οικονομικές επιπτώσεις:

“Εμείς δε θέλουμε την εκποίηση του δημόσιου πλούτου διότι οι δημόσιες επιχειρήσεις μπορούν να συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Απώλεια  των αεροδρομίων, απώλεια άλλων δραστηριοτήτων του κράτους στην οικονομία θα είναι καταστροφική.

Όμως, δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης αερολιμένων – αυτή είναι η πρότασή μας – όπου τα χρήματα θα διαχειρίζονται από αυτό τον φορέα, και σε συνθήκες εμφάνισης μιας κρίσης στην οικονομία, μιας κρίσης στην τουριστική κίνηση, να χρηματοδοτεί ο φορεάς αυτός τα τέλη, ώστε να χαμηλώνει το κόστος για να δίνεται ώθηση στις ξένες αεροπορικές εταιρείες ώστε να έλθουν. Και βεβαίως με τα κέρδη να βελτιώνονται οι υποδομές. Άρα εμείς έχουμε και συγκεκριμένη πρόταση: Θέλουμε τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης αερολιμένων στην Ελλάδα έτσι ώστε να διαφυλάξουμε και τον τουρισμό και να βοηθήσουμε τις τοπικές οικονομίες.”

Σε ερώτηση αν υπάρχει συντονισμός με άλλες πόλεις όπου τα αεροδρόμια έχουν περάσει στη Fraport ο κ. Σκαμνάκης επισήμανε:

“Τα μηνύματα που στέλνουν τα Χανιά έχουν φτάσει σε όλη την Ελλάδα. Το κίνημά μας στα Χανιά έχει γίνει θέμα πρωτοσέλιδο σε μια σειρά μέσα ενημέρωσης των Αθηνών. Εμείς βέβαια γνωρίζουμε και θα θέλαμε να πούμε και σήμερα ότι η απουσία της δημόσιας τηλεόρασης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Λυπούμαστε επειδή η δημόσια τηλεόραση δεν είναι εδώ. Είμαστε όμως ικανοποιημένη από την ΕΡΑ Χανίων και την κάλυψη που δίνει. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η σπίθα που άναψε στα Χανιά θα επεκταθεί και στις άλλες πόλεις και επόμενό μας βήμα θα είναι να εξάγουμε το κίνημά μας και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας”.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live