27.8 C
Chania
Thursday, July 18, 2024

Eκπαιδευτικοί στα Χανιά χωρίς στέγη: Απαίτηση για άμεσα μέτρα από τους Δήμους

Ημερομηνία:

Η έλλειψη στέγης αποτελεί ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς στα Χανιά, καθώς ο τεράστιος αριθμός αναπληρωτών και η τουριστικοποίηση του νησιού καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την εύρεση σπιτιού σε προσιτή τιμή.

Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί τους Δήμους του νομού να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, \ χρηματοδότηση των Δήμων για τη στέγαση εκπαιδευτικών σε ικανοποιητικές συνθήκες.

Πιο αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Ο τεράστιος αριθμός οργανικών κενών στα σχολεία εδώ και χρόνια και η πλήρωση τους μέσω αναπληρωτών έχει δημιουργήσει μια συνεχώς αυξανόμενη, μετακινούμενη ομάδα χιλιάδων  εκπαιδευτικών η οποία κάθε χρόνο καλείται να παρουσιαστεί και να αναλάβει υπηρεσία σε ελάχιστο χρόνο. Η αναζήτηση στέγης ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές είναι ολοένα και πιο δύσκολη όταν πρέπει να εγκατασταθούν ταυτόχρονα εκατοντάδες άτομα. Η τουριστικοποίηση του νησιού, η εμπορευματοποίηση και οι νόμοι της αγοράς καταργούν το δικαίωμα στη στέγαση.

Η αδυναμία να βρεθούν σπίτια προς ενοικίαση, τα πανάκριβα (σε βαθμό παραλογισμού) ενοίκια που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες, αλλά και οι παράλογες απαιτήσεις (ενοικιάσεις μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οι αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ) έχουν διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς (και όχι μόνο) που ψάχνουν σπίτι.

Πώς είναι δυνατόν να έρθει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα Χανιά όταν γνωρίζει ότι υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρει να βρει σπίτι για διαμονή, αλλά και αν καταφέρει, θα πρέπει να ξοδέψει το μισό σχεδόν μισθό του για το ενοίκιο; Έχουμε αναρωτηθεί τι θα σημάνει αν οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι φοιτητές κλπ θα πάψουν να έρχονται στα Χανιά λόγω του απαγορευτικού κόστους διαβίωσης; Θα είναι οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι που τους «καλούν και δεν πάνε» ή το ότι οι συνθήκες που επικρατούν έχουν κάνει απαγορευτική τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στην πόλη των Χανίων αλλά και τον ευρύτερο νομό;

Ως ΕΛΜΕ Χανίων ζητάμε από τους Δήμους του νομού να πράξουν τα δέοντα ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και την ανακούφιση των συναδέλφων. Προτείνουμε:

  • Να διαμορφωθούν κτίρια με ευθύνη και χρηματοδότηση των Δήμων ώστε να στεγάζονται οι νέοι συνάδελφοι σε ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης.
  • Να χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο Χανίων και τους άλλους Δήμους του Νομού, δωμάτια ξενοδοχείων με φτηνό αντίτιμο.
  • Να υπάρξουν κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να χτιστούν στις τουριστικές πόλεις εργατικές εστίες ώστε να αντιμετωπιστεί σε βάθος το πρόβλημα.
  • Γενναία επιδότηση ενοικίου στις περιπτώσεις που το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες στέγασης εκπαιδευτικών , εργαζομένων και φοιτητών.
  • Παρεμβάσεις των Δήμων ώστε να μην γίνονται αιφνιδιαστικές εξώσεις πριν το τέλος του σχολικού έτους.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε άμεσα συνάντηση με την Δημοτική Αρχή για να συζητήσουμε το παραπάνω σπουδαίο ζήτημα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Δεκατρείς παραλίες με γαλάζιες σημαίες

Σε 13 παραλίες του δήμου Χανίων κυματίζουν οι Γαλάζιες Σημαίες για...

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στην πρώτη γραμμή για την Ενεργειακή Μετάβαση

Με τον όρο «ενεργειακή μετάβαση» περιγράφουμε τη διαδικασία μετάβασης...

Ενημερωτική Εκδήλωση στα Χανιά για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή...