15.8 C
Chania
Wednesday, February 28, 2024

Eρώτηση Μ. Συντυχάκη για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του ΕΚΑΒ της ΠΕ Χανίων

Ημερομηνία:

Στη βουλή έφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης τα προβλήματα στη δημόσια υγεία στο νομό Χανίων.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας:

Στο μεγάλο συλλαλητήριο στα Χανιά, στις 8 Φλεβάρη, για την υπεράσπιση της αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Υγείας, σύγχρονης, αναβαθμισμένης, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής,  ο χανιώτικος λαός διαδήλωσε ότι δεν αποδέχεται την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Δεν αποδέχεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων να λειτουργεί σε απαράδεκτες συνθήκες για τους ασθενείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων στο ζήτημα της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα το Γ.Ν. Χανίων είναι υποστελεχωμένο  με το 50% του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που προβλέπει ο ήδη ελλιπής – απαρχαιωμένος Οργανισμός του.  Ταυτόχρονα, το 50% από το υφιστάμενο προσωπικό εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κλπ), ενώ ως το τέλος του 2024 αναμένεται κύμα συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κλείσιμο ολόκληρα τμήματα, όπως το ακτινολογικό τμήμα, το οποίο θα έχει 4 συνταξιοδοτήσεις. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί δυσλειτουργίες σε κλινικές, όπως η Ψυχιατρική κλινική που λειτουργεί με 2 ψυχιάτρους.  Με κίνδυνο για τη ζωή των παιδιών που θα χρειαστούν ένα επείγον χειρουργείο, η παιδοχειρουργική κινδυνεύει με κλείσιμο, μετά και την παραίτηση της μίας από τους δύο παιδοχειρουργούς, ως αποτέλεσμα των απαράδεκτων «εντέλλεσθε» των διοικήσεων των Νοσοκομείων και της 7ης ΥΠΕ. Τα ΤΕΠ λειτουργούν με επικουρικούς γιατρούς.

Σχετικά με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων, διαθέτει μόλις δύο ψυχιάτρους για όλο τον Νομό, ενώ δεν έχει παιδοψυχίατρο εδώ και αρκετούς μήνες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για γονείς και παιδιά, καθώς -σε συνδυασμό με το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ- οι γονείς οδηγούνται σε λύσεις εκτός Κρήτης ή και στους ιδιώτες (εάν, βέβαια, έχουν να πληρώσουν).  Ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και στο προσωπικό των υπόλοιπων ειδικοτήτων.  Επίσης,  ο τομέας του ΕΚΑΒ Χανίων εξακολουθεί να λειτουργεί οριακά. Αυτή τη στιγμή τα 32 πληρώματα, που αντιστοιχούν σε τρία ασθενοφόρα, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σε βάρδιες και εφημερίες, που οριακά φτάνουν για την πόλη των Χανίων, αλλά όχι για ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Χανίων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να προσληφθεί, με ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ της Π.Ε. Χανίων, το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και πρόβλεψη για την στήριξη βασικών οικογενειακών και κοινωνικών αναγκών από το κράτος.

–  Να μονιμοποιηθεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλο το επικουρικό και με όλα τα είδη συμβάσεων προσωπικό και να επικαιροποιηθεί, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ο απαρχαιωμένος-ελλιπής Οργανισμός του Νοσοκομείου.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Εντοπίστηκε ο δράστης κλοπής μπετονιέρας της ΔΕΥΑΧ

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας υπόθεση κλοπής μηχανήματος, που...

Χαρά για τη νέα γεώτρηση στον Κουφό του Δήμου Πλατανιά

Ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Κουφού νιώθει επιτακτική την...