12.8 C
Chania
Sunday, January 19, 2025

Economist: Γεωπολιτικοί οι λόγοι που οι ΗΠΑ φοβούνται να χάσουν την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Οι σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και οι διμερείς σχέσεις στρατιωτικού περιεχομένου με τις ΗΠΑ έχουν αμφισβητηθεί, εντούτοις παραμένουν σημαντικές.

Το περιοδικό Economist αφιερώνει άρθρο του στον γεωπολιτικό παράγοντα που κρύβεται πίσω από το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, αλλά και προσωπικά του Μπαράκ Ομπάμα, να βρεθεί βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους της Ελλάδας.

“Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει κατά καιρούς πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να αποφευχθεί η ρήξη με την Ελλάδα. Τόσο για γεωπολιτικούς, όσο και οικονομικούς λόγους. Τις τελευταίες ημέρες η πίεση έγινε ακόμη πιο αισθητή. Δεν θα πρέπει να τις συνδέουμε με τις υπηρεσίες που προσφέρει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, καθώς αυτές είναι μέτριες. Επομένως αυτό που αντικατοπτρίζουν είναι οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης της περιοχής. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τα δυτικά κλαμπ”.

Το παράξενο με τις σχέσεις Ελλάδας-ΝΑΤΟ δεν είναι η ιστορία έντασης ανάμεσά τους, αλλά ότι εξακολουθούν να είναι μαζί. Για την Αριστερά επείχε τη θέση αξιώματος ότι η Ελλάδα υπέφερε με το να είναι ένα πιόνι στα δυτικά στρατηγικά παιχνίδια που οδήγησαν και στην Χούντα του 1967.

Το 1974 η Ελλάδα αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, μετά την κατάληψη της Β. Κύπρου από τους Τούρκους. Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε πως θα φύγουν οι βάσεις, το 1990 η κοινή γνώμη ήταν εναντίον των βομβαρδισμών κατά των Σέρβων και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάπου στο τέλος του προγράμματός του ότι επιθυμεί να φύγει από το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο είναι λίγο δύσκολο να διακοπούν. Η Ελλάδα φιλοξενεί τα αμερικανικά αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν και τη βάση κοντά στην Αλβανία. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη περιλαμβάνονται στη λίστα του ΝΑΤΟ παρά το γεγονός ότι η λιτότητα έχει επηρεάσει την ετοιμότητά τους. Επίσης παρά τη μακροχρόνια ένταση στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι σχέσεις τους είναι διαχειρίσιμες, έχουν οικονομικούς δεσμούς και είναι προαιώνιοι αντίπαλοι και σύμμαχοι.

Όπως αναφέρει ο Jonathan Eyal του think tank Royal United Services Institute, ο ρόλος της Ελλάδας έχει μειωθεί από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και άλλες χώρες του Νότου. Έτσι, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ, αυτό θα ήταν ένα εξαίσιο δώρο για τους ανταγωνιστές της στην περιοχή. Ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Άμυνας πλέον, λέει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στη Συμμαχία στο προβλεπτό μέλλον. Το περιοδικό σημειώνει πως ο Πάνος Καμμένος είναι ο αρχηγός ενός πατριωτικού κόμματος που συμπληρώνει την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στηρίζει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, αν και νιώθει πιο κοντά με τη Ρωσία που είναι μια Ορθόδοξη χώρα.

“ΟΙ ΗΠΑ γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για την τωρινή κυβέρνηση, σε σχέση με αυτά που γνώριζαν για τις προηγούμενες (οι Παπανδρέου και Σαμαράς ήταν συγκάτοικοι σε ένα αμερικάνικο κολέγιο). Ωστόσο, οι Αμερικανοί προφανώς και φοβούνται να χάσουν την Ελλάδα. Όχι για στρατιωτικούς λόγους, αλλά για το φόβο της αμυντικής θωράκισης της περιοχής.

Αυτό σημειώνει ο Wayne Merry, του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ. Αν χαθεί αυτό το ανάχωμα θα προκαλούσε ρήγμα που θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι Ισλαμιστές μαχητές στη Λιβύη που μπορούν με ένα ταχύπλοο να προσεγγίσουν την περιοχή. Τέλος, οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον την προσέγγιση “συμπάθειας” της νέας ελληνικής κυβέρνησης προς τη Ρωσία, για να διαπιστώσουν αν η αντίδραση για την επιβολή κυρώσεων μπορεί να αλλάξει το στρατηγικό παιχνίδι. Επί του παρόντος δεν το κάνει”

huffingtonpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Μαζικές απελάσεις ετοιμάζει την επομένη της ορκωμοσίας του

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την...

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε meme κρυπτονόμισμα και έβγαλε 4 δις δολάρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την...

Πόσο ευπρόσδεκτο είναι το Xiaohongshu για τους “πρόσφυγες του TikTok”;

Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε...

Με τον David Lynch περπατούσαμε μαζί στα όνειρά μας

Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις...