23.8 C
Chania
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2026

Eurostat: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στην ΕΕ

Ημερομηνία:

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψε η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2026, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, σε μια περίοδο ιδιαίτερα υψηλής τουριστικής κίνησης.

Ειδικότερα, οι τιμές στις αεροπορικές μεταφορές επιβατών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 16,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2025, ποσοστό που ήταν το υψηλότερο στην ΕΕ. Ακολούθησαν η Ιρλανδία με αύξηση 14,4% και η Γερμανία με 7,5%.

Η εικόνα της Ελλάδας αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν συγκριθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συνολικά στην ΕΕ, οι τιμές των αεροπορικών μεταφορών επιβατών τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των οργανωμένων πακέτων διακοπών αυξήθηκαν κατά 3,2%.

Στον αντίποδα της Ελλάδας, σημαντική αποκλιμάκωση των αεροπορικών ναύλων καταγράφηκε στη Σλοβακία, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 61,2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ακολούθησαν η Ισπανία με πτώση 15,8% και η Ιταλία με 11,6%.

Τα στοιχεία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τουριστική αγορά, καθώς αποτυπώνουν τις σημαντικές διαφοροποιήσεις στο κόστος των αεροπορικών μετακινήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών, την ώρα που το αεροπορικό εισιτήριο αποτελεί κρίσιμο μέρος του συνολικού κόστους ενός ταξιδιού.

Παράλληλα, η Eurostat καταγράφει χωριστά την εξέλιξη των τιμών στα πακέτα διακοπών. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα all-inclusive πακέτα και τα οργανωμένα ταξίδια που συνδυάζουν υπηρεσίες όπως μεταφορά, διαμονή, φαγητό και ξενάγηση. Περιλαμβάνονται επίσης ημερήσιες και ημιημερήσιες εκδρομές καθώς και προσκυνηματικά ταξίδια.

Τα δεδομένα προέρχονται από τη συλλογή στοιχείων της Eurostat για την κατάρτιση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, μέσω του οποίου μετράται ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επιτυχία η «Βραδιά του Ερευνητή» του Πολυτεχνείου Κρήτης στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων

Η «Βραδιά του Ερευνητή» του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποιήθηκε στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων με 850+ επισκέπτες και 15 ερευνητικά εργαστήρια.

Έναρξη εργασιών ανάπλασης στην οδό Σκαλίδη στον Κίσσαμο

Ο Δήμος Κισσάμου ενημερώνει για την έναρξη εργασιών ανάπλασης στην οδό Σκαλίδη στις 12 Οκτωβρίου 2026. Κάλεσμα σε κατοίκους και υπηρεσίες για έγκαιρη προετοιμασία υποδομών.