Η κλιματική αλλαγή που προκαλεί πλημμύρες και ξηρασίες, η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα και οι εθνικές πολιτικές για την προστασία της εγχώριας αγοράς, μπορούν να εκτινάξουν στα ύψη τις τιμές των τροφίμων και απειλούν τη διατροφική ασφάλεια.
Οι υψηλές τιμές των τροφίμων, που σε ένα βαθμό πυροδότησαν τις αντιδράσεις φέτος στην Τυνησία και την Αίγυπτο, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.
Και στο παρελθόν ο αγροτικός τομέας είχε βιώσει περιόδους μεγάλης αστάθειας στις τιμές των τροφίμων, ωστόσο αυτή τη φορά τα «σοκ» στην αγορά ήταν πολύ πιο έντονα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και της εντατικής καλλιέργειας βιοκαυσίμων.
«Υπάρχουν φόβοι ότι η αστάθεια στις τιμές θα συνεχιστεί με αυξανόμενη τάση», επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν την επόμενη δεκαετία και να παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά της περασμένης δεκαετίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, για να διασφαλιστούν οι προμήθειες τροφίμων, απαιτείται άμεση συντονισμένη διεθνής δράση, βελτίωση των ρυθμιστικών κανόνων που διέπουν την αγορά, διαφάνεια, στατιστικά στοιχεία για την κατανάλωση τροφίμων, καθιέρωση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης καθώς και δίχτυα ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον FAO, ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται μειώθηκε στα 925 εκατομμύρια πέρυσι, από το 1.023 δισεκατομμύριο το 2009, ωστόσο παραμένει και πάλι πάρα πολύ υψηλός.
Στην έκθεση του Οργανισμού υπογραμμίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται θα μπορούσε να μειωθεί κατά 100 με 150 εκατομμύρια, αν οι γυναίκες αποκτούσαν ισότιμη πρόσβαση με τους άνδρες στην παραγωγή τροφίμων και τους χρηματοδοτικούς πόρους.