17.8 C
Chania
Tuesday, February 27, 2024

Fast track συντάξεις: Λανθασμένη η μία στις οκτώ και επισήμως, αλλά για τον προκλητικά αδιάφορο διοικητή του ΕΦΚΑ δεν… έχει σημασία

Ημερομηνία:

Η ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων φαίνεται ότι δεν συγκινεί τον καλοπληρωμένο διοικητή του ΕΦΚΑ, για τον οποίο σημασία έχουν, κατά πως δηλώνει, τα στατιστικά δεδομένα και όχι οι άνθρωποι.

Ο, περί ου ο λόγος, Αλέξανδρος Βερβερής, παραδέχτηκε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής ότι το 12,9% των συντάξεων που βγήκαν με τη διαδικασία fast track είναι λάθος και επιχείρησε να εμφανίσει το ποτήρι μισογεμάτο, επικαλούμενος τη γενικότερη εξέλιξη με τις εκκρεμείς συντάξεις.

«Ήταν προτιμότερο να πάρει το 87,1% και το 12,9% σύνταξη με πιθανότητα το 12,9% να έχει κάποια λάθη, από το να μην πάρει καθόλου και να μπούμε στην χειροκίνητη διαδικασία» είπε δικαιολογώντας την κατάσταση, εμφανιζόμενος να ενδιαφέρεται μόνο για τους αριθμούς και να μην κατανοεί τι σημαίνει όλο αυτό το προβληματικό πράγμα για χιλιάδες ανθρώπους: «Επιτρέψτε μου, να μην αντιλαμβάνομαι την όλη συζήτηση γύρω από τις “fast track” συντάξεις και τα λάθη» είπε χαρακτηριστικά.

Κι όμως το πρόβλημα δεν είναι μία «ενοχλητική συζήτηση» που μπορεί να γίνεται δημοσίως, αλλά το γεγονός ότι σε περισσότερους από 40.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν υποβάλει ενστάσεις και «αιτήσεις θεραπείας» προκειμένου να τους αποδοθούν οι κανονικές συντάξιμες αποδοχές τους.

Ο λόγος για αποκλίσεις στις συντάξεις, με μικρά ή και μεγαλύτερα υπολογιστικά σφάλματα, όπου σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, το σύστημα «διάβασε» ένα μέρος του ασφαλιστικού χρόνου και όχι το σύνολό του, με αποτέλεσμα η σύνταξη να υπολογιστεί με βάση ελλιπή στοιχεία. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις:

– δεν υπολογίστηκε σωστά ο συντάξιμος μισθός (μέσος όρος αμοιβών της τελευταίας διετίας ή πενταετίας για τους παλαιούς ασφαλισμένους – που εξήλθαν μέχρι τις 12/5/2016- ή οι αμοιβές από το 2002 και έως την ημέρα συνταξιοδότησης για τους νεότερους)

– δεν ελήφθη υπόψη η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των παλαιότερων αποδοχών σύμφωνα με τους πίνακες της Τράπεζας της Ελλάδας.

– Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις οι συντάξεις είναι μειωμένες, καθώς ο ΕΦΚΑ δεν έχει προχωρήσει σε επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, που τέθηκαν σε εφαρμογή από 1/1/2019, και δεν ελήφθησαν υπόψη τα επιδόματα γάμου ή υψηλότερες -του συμβατικού 20%– εισφορές.

Όπως και να έχει πάντως ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει πως τα όποια λάθη μπορούν να «θεραπευτούν» εντός δύο μηνών, παραπέμποντας στην επιτροπή που έχει συσταθεί για τη διόρθωση « υπολογιστικών σφαλμάτων».

Αποκαλυπτικά στοιχεία από το Δίκτυο Συνταξιούχων

Από την άλλη όμως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επισημαίνει ότι οι ενστάσεις που επικαλείται ο διοικητής (12,9% του συνόλου των απονομών) είναι μέρος του προβλήματος. «Δεν αφορούν το σύνολο των περιπτώσεων. Άλλωστε ο ίδιος ο ΕΦΚΑ λειτουργούσε αποτρεπτικά, γιατί ο ίδιος ο νόμος ορίζει επανέλεγχο σε έως πέντε έτη (Ν.4921/2022 αρ. 48 – 54). Συνεπώς, για ποιες ενστάσεις μιλάμε;» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος.

Αποκαλύπτει δε ότι σε κάθε fast track απονομή, υπάρχει διαθέσιμη και τροποποιητική αίτηση. «Εκεί, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαπιστώνουν σωρεία λαθών! Να μας πει λοιπόν ο νέος διοικητής του Φορέα, που ως υποδιοικητής ασχολήθηκε προσωπικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, από το σύνολο των τροποποιητικών που εκδίδονται, πόσες τελικά αξιοποιούνται, δηλαδή σε πόσες περιπτώσεις διαπιστώνονται λάθη και γίνονται διορθώσεις; Μήπως εκεί το ποσοστό ανεβαίνει επικίνδυνα, ίσως και πάνω από 70 – 80% σε κάποια υποκαταστήματα;» τονίζει ο κ. Χατζόπουλος.

31.000 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις

Σε ό,τι αφορά πάντως τις εκκρεμείς συντάξεις, ο διοικητής του ΕΦΚΑ ανέφερε πως έχουν μειωθεί στις 31.000, χωρίς όμως να συνυπολογίζει τις επικουρικές και αυτές που εκκρεμούν στην παράλληλη ασφάλιση στις διεθνείς συντάξεις, όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύσης Καλαματιανός.

"google ad"

Τέλος για τα έσοδα του οργανισμού, ο κ. Βερβερής σημείωσε πως θα είναι αυξημένα κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ για το προσωπικό του ΕΦΚΑ απάντησε πως «αυτή τη στιγμή καλυμμένες στον Οργανισμό είναι περίπου 6700 θέσεις», προσθέτοντας πως είναι δεσμευμένες 845 θέσεις από τον ΑΣΕΠ και «περιμένουμε με πολύ μεγάλη αγωνία τις περίπου 150 πρώτες θέσεις στο πρώτο τρίμηνο ή τετράμηνο του του νέου έτους μέσα στο 2023».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ