18.8 C
Chania
Sunday, February 25, 2024

Financial Times: Η Ελλάδα θα χρειαστεί ουσιαστική διαγραφή του χρέους της

Ημερομηνία:

Την εκτίμηση πως το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί κούρεμα διατυπώνουν σε κύριο άρθρο τους στην ηλεκτρονική έκδοση οι Financial Times. Στο άρθρο που τιτλοφορείται “Η Ελλάδα κι η Ευρωζώνη μπορούν ακόμη να φτάσουν σε συμφωνία”, η βρετανική ιστορική εφημερίδα επισημαίνει πως το μεγάλο εμπόδιο προς μια συμφωνία είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης από τη μία προς την άλλη πλευρά. “Το Eurogroup κι η Ελλάδα δεν είναι μακριά από μια συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται τώρα μια ένεση ψυχραιμίας και σαφήνειας καθώς και μια αναγνώριση πως ο χρόνος τελειώνει” είναι το τελικό συμπέρασμα του άρθρου.

Οι συντάκτες σημειώνουν πως μετά την επίπονη δημοσιονομική προσαρμογή, οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη και την οριστική συντριβή της πελατειακής γραφειοκρατίας. “Σε αντάλλαγμα. Είναι ξεκάθαρο σε όλους πως η Ελλάδα θα χρειαστεί μια ουσιαστική διαγραφή του εθνικού χρέους της” τονίζουν.

Εξηγούν πως η αποτυχία στο Eurogroup της Δευτέρας ήταν πολύ χαρακτηριστική της έλλειψης εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει τη σχέση Ελλάδας – Ευρωζώνης. Από τη μία η Ευρωζώνη αρνείται τη “γέφυρα” που ζητά η Ελλάδα με το φόβο ότι η χώρα μας θα τη  χρησιμοποιήσει για να αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει. Από την άλλη η Ελλάδα φοβάται πως αν ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, αυτό δε θα αλλάξει ποτέ πραγματικά.

Παρά τη διαπίστωση αυτή, οι συντάκτες των FT εμφανίζονται αισιόδοξοι πως μια συμφωνία είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση η Ευρωζώνη να δεχτεί τη μείωση του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι να φτάσουμε σε ένα καινούριο πρόγραμμα και παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παγώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει. Η Ευρωζώνη μπορεί να προσφέρει ένα σημαντικό κούρεμα στην Ελλάδα εφόσον αυτή ολοκληρώσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Η εφημερίδα μάλιστα επισημαίνει πως μοντέλο για μια τέτοια διαδικασία μπορεί να είναι οι συμφωνίες με τις υπερχρεωμένες χώρες στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο από το πρωτότυπo πατώντας εδώ.

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Α. Ροκάκης: “Τα Χανιά ζητούν λύσεις για μεταφορικό ισοδύναμο και μεταναστευτικές ροές”

"Τα Χανιά ζητούν άμεσες λύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο, τις μεταναστευτικές...

Δένδιας από Ρέθυμνο: Νησί με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία η Κρήτη

Στο Ρέθυμνο για την εκδήλωση κοπής της πίτας της τοπικής ΝΟΔΕ...

Ξενάγηση στο νομικό λαβύρινθο της υπόθεσης Ασσάνζ

Τι σημαίνουν οι συμφωνίες έκδοσης, ποιο το διακύβευμα, ποιες...

Προσωρινή φιλοξενία στα Χανιά για τους 25 μετανάστες της Γαύδου

25 μετανάστες εντοπίστηκαν στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου. Πρόκειται για...