15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Financial Times: Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να χρεοκοπήσει η Ελλάδα;

Ημερομηνία:

«Την ώρα που ο χρηματοπιστωτικός κόσμος πανηγυρίζει την ελληνική επιστροφή στις αγορές ομολόγων, εγώ αναρωτιέμαι: Είναι αυτή μία καλή στιγμή για την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος;», αναφέρει σε άρθρο του σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου, εξηγώντας γιατί η χώρα μας είναι πλέον, όπως αναφέρει, σε θέση να κηρύξει στάση πληρωμών:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος, και θα ανέβει στο 4,1% το 2015. Το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε για πρώτη φορά πλεόνασμα. Η Ελλάδα δεν εξαρτάται πλέον από τους ξένους επενδυτές».

Επικαλούμενος στοιχεία που παραθέτει ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης για την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών και την ανεργία, ο Μίνχαου σχολιάζει: «Η ελληνική οικονομία δεν είναι σε ύφεση. Ούτε και ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει».

Για την έξοδο στις αγορές, ο Μίνχαου κάνει λόγο για μία «τεράστια χρηματοπιστωτική επενδυτική φούσκα», αφού «με λόγο χρέους που προβλέπεται να αυξηθεί στο 177% του ΑΕΠ φέτος, η Ελλάδα δεν προσελκύει αρκετές επενδύσεις από το εξωτερικό για την ώρα. Ούτε και μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικές επενδύσεις, εξαιτίας του διαλυμένου τραπεζικού της συστήματος».

Όπως αναφέρει, κανείς σώφρων άνθρωπος δε θα έκανε μία μακροπρόθεσμη επένδυση σε μία χώρα που δεν έχει βιώσιμο μακροπρόθεσμο χρέος. Ο μόνος τρόπος να γίνουν τέτοιες επενδύσεις είναι να μειωθεί το ελληνικό χρέος, είτε με μία απομείωση από τους δανειστές, είτε με μία χρεοκοπία. Όμως, το πρώτο ενδεχόμενο δε θέλουν ούτε να το ακούν οι χώρες που διακρατούν ελληνικό χρέος.

«Τώρα σκεφτείτε την εναλλακτική: Η Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμών στο σύνολο του εξωτερικού της χρέους. Καθιερώνει ένα νέο νόμισμα, που αμέσως υποτιμάται. Για να εξασφαλίσει το ανταγωνιστικό όφελος (και να τη μετατρέψει σε πραγματική υποτίμηση) χρειάζεται μία κεντρική τράπεζα με έναν αξιόπιστο στόχο για τον πληθωρισμό και επαρκώς απελευθερωμένες αγορές εργασίας και προϊόντων. Δεν είναι μία εύκολη επιλογή, και θα απαιτούσε πολύ περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα η Αθήνα», σημειώνει.

Και ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα τέτοιο σενάριο θα τρομοκρατούσε αρχικά τους ξένους επενδυτές, τελικά θα επέστρεφαν γρήγορα. «Εξάλλου, η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι στο χαμηλότερο σημείο της ακριβώς μόλις έχεις ήδη χρεοκοπήσει. Σε αυτό το σημείο, μία Ελλάδα με μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είναι πολύ ελκυστική σε ξένους επενδυτές, και όχι μόνο σε χρηματοπιστωτικούς επενδυτές», εξηγεί.

«Δεν υποστηρίζω την έξοδο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι και οι ξένοι επενδυτές θα έπρεπε ωστόσο να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι τώρα σε θέση όπου υπάρχει επιλογή», καταλήγει ο Μίνχαου.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αύξηση πληθωρισμού τον Νοέμβριο, «φωτιά» ενοίκιο, καφές, κρέας

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μια σειρά από...

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χανίων: Οι αγρότες έχουν δίκιο

Τη στήριξή του στον αγώνα των αγροτών δηλώνει το...

Εκπαιδευτικοί και έμποροι στο πλευρό των αγροτών μετά την ένταση στα Χανιά

Οργισμένες αντιδράσεις από κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες των Χανίων,...