Fitch: Αναβάθμισε σε ΒΒ+ την ελληνική οικονομία – Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, λέει ο Σταϊκούρας

Κανένα σχόλιο

O οίκος αξιολόγησης “Fitch Ratings” προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα, προχωρώντας στην πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας για το 2023 .

Έτσι γίνεται ο πέμπτος οίκος αξιολόγησης, και τρίτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Εξηγώντας την απόφασή του, ο οίκος Fitch αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι αναμένει πλέον καλύτερες επιδόσεις στο έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 2022-2024 λόγω υψηλότερης ανάπτυξης, καλύτερης εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ευνοϊκού προφίλ εξυπηρέτησης χρέους.

"Sponsored links"

Ο οίκος προβλέπει πλέον περαιτέρω μείωση του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024, από εκτιμώμενο 3,8% το 2022. Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 (και μηδενικά επίπεδα το 2023).

Ο οίκος, ωστόσο, δεν παραλείπει να τονίσει ότι υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις επικείμενες εκλογές, αλλά παρατηρεί ότι τα ρίσκα είναι μετριασμένα, λόγω της ευρείας συναίνεσης και του καλού «ιστορικού» της Ελλάδας στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Σταϊκούρας: Εφικτός ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «πρόκειται για τη 12 η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3,5 χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις.

Η παραπάνω θετική εξέλιξη αποτελεί ακόμα έναν καρπό – και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση – της υπεύθυνης, οικονομικά αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της σύνθεσης του ΑΕΠ μέσω της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών, της δραστικής μείωσης των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας και της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η σημερινή αναβάθμιση επιβεβαιώνει, επίσης, ότι ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 – με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία – είναι εφικτός» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Φωτό: www.solvencyiiwire.com

topontiki.gr

 

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live