20.8 C
Chania
Saturday, November 2, 2024

Fortune: 36 ώρες μετά τη Συμφωνία, το χάσμα μεταξύ του τι θέλουν οι δανειστές και τι θέλει η Αθήνα είναι πιο μεγάλο από ποτέ

Ημερομηνία:

«Στο ίδιο έργο θεατές» χαρακτηρίζει, σε ελεύθερη μετάφραση, το περιοδικό Fortune τις δηλώσεις Λαφαζάνη για τις ιδιωτικοποιήσεις, μόλις 36 ώρες μετά από τη συμφωνία Ελλάδας και Ευρωζώνης.

Το Fortune κάνει λόγο για επιστροφή στα ίδια, καθώς, οι δηλώσεις ενός από τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης (αναφερόμενο στον Παναγιώτη Λαφαζάνη) εγείρουν ερωτήματα για την ικανότητα και διάθεση της κυβέρνησης να τηρήσει αυτά στα οποία συμφώνησε.

«Αυτό πρέπει να είναι σχεδόν νέο ρεκόρ ακόμη και για την ελληνική κρίση» σχολιάζει δηκτικά το περιοδικό.

Το Fortune κάνει μια αναδρομή στη συμφωνία Ελλάδας και Ευρωζώνης τονίζοντας ότι ΕΚΤ και ΔΝΤ εξέφρασαν ήδη τις αντιρρήσεις τους για το πρόγραμμα, καθώς εκτιμούν πως δεν είναι αρκετά συγκεκριμένο.

«Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία υποσχόμενος στους Ελληνες ότι θα έχουν ευρώ, αλλά όχι πρόγραμμα διάσωσης (Μνημόνιο). Κανένας σε καμία θέση εξουσίας από την άλλη πλευρά του τραπεζιού δεν δέχεται κάτι τέτοιο. Οι διπλωματικές αψιμαχίες απλά αγόρασαν στην Αθήνα δύο μήνες επιπλέον χρόνο στη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δεχθούν και τα δύο ή κανένα» λέει το Fortune.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ και Ντράγκι το περιοδικό εξηγεί ότι τα δύο αυτά κείμενα δόθηκαν στη δημοσιότητα και δεν διέρρευσαν κάτι που δείχνει ότι οι δύο θεσμοί ήθελαν να παίξουν το ρόλο του «κακού» για να φανούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ως τα «καλά παιδιά» στην υπόθεση.

«Ορισμένοι, πάντως, μπορούν να πουν ότι αυτό ήταν αναμενόμενο από δύο “εγωιστές” εγκλωβισμένους στα λάθη ενός καταστροφικού προγράμματος, οι οποίοι είναι πολύ “ντροπαλοί” για να ζητήσουν από την Αθήνα να βρει έναν διαφορετικό τρόπο να βγει από την κρίση» σχολιάζει το Fortune.

Αλλά οι Ελληνες χρειάστηκαν μόλις 36 ώρες για να αποδείξουν ότι οι φόβοι είναι πραγματικοί

Επιστρέφοντας, όμως, στο ελληνικό ζήτημα το περιοδικό επισημαίνει ότι πήρε μόλις 36 ώρες στου Ελληνες για να αποδείξουν ότι οι φόβοι έχουν βάση.

«Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, βετεράνος της σκληρής Αριστεράς και άνθρωπος με επιρροή μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις στα δίκτυα ενέργειας, τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΙΕ» τονίζει το περιοδικό και συνεχίζει λέγοντας «Αυτή είναι μια σαφής αθέτηση των υποσχέσεων του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις που ήταν ήδη προγραμματισμένες».

Αυτό, ωστόσο, είναι ακριβώς ότι έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων.

Εν συντομία, το χάσμα μεταξύ του τι θέλουν οι δανειστές (πλήρη ολοκλήρωση του προγράμματος για να επιστρέψει η Ελλάδα για νέα δάνεια) και τι θέλει η Αθήνα (να σκίσει το Μνημόνιο και να ξεκινήσει από την αρχή) είναι πιο μεγάλο από ποτέ.

«Οι αντιφάσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνουν πολύ πιο εμφανείς καθώς θα περνάει ο χρόνος τους επόμενους δύο μήνες» υποστηρίζει το Fortune και καταλήγει «Η κλεψύδρα μπορεί να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα εάν οι Ελληνες συνεχίσουν να βγάζουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Αλλά, στο τέλος του Απρίλη, η Αθήνα θα πρέπει να κάνει πράξει τις προτάσεις που έστειλε τη Δευτέρα με τρόπο που να ικανοποιήσει τους πιστωτές της ή να αρχίσει να σκέφτεται ένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης».

iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ