Συγκινητική παρέμβαση δύο νέων με κρητικές στολές – Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ζήτησε ευθέως από τον Πρέσβη της Γερμανίας την εκπλήρωση των ιστορικών οφειλών
Με έντονο συμβολισμό και σαφές πολιτικό μήνυμα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Καντάνου, στην πλατεία του μαρτυρικού χωριού, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2025. Δύο νεαροί Κρητικοί, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, ύψωσαν πανό με το σύνθημα “Free Palestine”, αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων.
Η ενέργεια αυτή, που έγινε σε απόλυτη σιγή και με σεβασμό προς τον χώρο και την περίσταση, συνδέθηκε από παρευρισκόμενους με τον διαρκή αγώνα ενάντια στον φασισμό, την κατοχή και την αδικία, όπως συμβολίζεται από τη θυσία της Καντάνου το 1941.
Παρέμβαση του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου μπροστά στον Γερμανό Πρέσβη
Η παρουσία του Γερμανού Πρέσβη στην Ελλάδα, Αντρέα Κίντλ, στις εκδηλώσεις αποτέλεσε την αφορμή για δημόσια τοποθέτηση του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος έθεσε ανοιχτά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Είπε ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου απευθυνόμενος στον πρέσβη της Γερμανίας:
«Στην Κρήτη, η φιλοξενία είναι ιερή και όλοι οι φιλοξενούμενοι είναι πρόσωπα ιερά. Έτσι, όλους τους δεχόμαστε και τους αποδεχόμαστε. Θα θέλαμε, καθώς όπως ενημερωθήκαμε και πληροφορηθήκαμε, η φετινή 84η εκδήλωση, η τιμή αυτή της μνήμης στους αδελφούς μας, στους ηρωικούς πεσόντες, έχει και έναν συμβολικό χαρακτήρα, γιατί ανάμεσα στους παρόντες είναι και ο Εξοχότατος Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Θα θέλαμε να πούμε στον Εξοχότατο κύριο Πρέσβη, μαζί με το καλωσόρισμά μας, το κρητικό και αυθεντικό και ανυπόκριτο, αυτό που είχαμε πει και στον Εξοχότατο Πρόεδρο της χώρας του πριν από λίγο καιρό που επισκέφτηκε και πάλι τον ηρωικό αυτό τόπο: ότι για μας, Εξοχότατε κύριε Πρέσβη, η υπόθεση των αποκαταστάσεων και των επανορθώσεων δεν είναι ένα νομικό ζήτημα που έχει λήξει, αλλά για μας είναι ένα ζήτημα που παραμένει πάντοτε ανοιχτό και για την ανάπαυση των ηρώων και των ψυχών των γεννητόρων και των πατέρων μας. Αναμένουμε από τη χώρα σας, η οποία είναι για μας χώρα αγαπημένη, καθώς φιλοξενεί πολλούς Έλληνες, τη Γερμανία. Αναμέναμε από τη χώρα σας να αναλάβει τις δικές της ηθικές και νομικές ευθύνες, για να μπορεί έτσι όντως αυτό το θέμα να αποκατασταθεί στην ουσία του και στο βάθος του, και για να μπορούν έτσι να βρουν ανάπαυση οι ψυχές όχι μόνο της Καντάνου, αλλά και όλης της χώρας μας, όπου κάθε γωνιά και κάθε τόπος της πατρίδας μας είναι γεμάτος από ηρωικά κόκαλα, ηρώων και μαρτύρων της πατρίδος».
Η δήλωση έγινε σε αυστηρό αλλά θεσμικό τόνο, και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, το οποίο αποτελούνταν από τοπικούς εκπροσώπους, επιζώντες οικογενειών θυμάτων και απλούς πολίτες.
Δείτε ΕΔΩ όλο το βίντεο με την παρέμβαση Αμφιλόχιου.
Το μήνυμα της Καντάνου: Μνήμη, Δικαιοσύνη, Αντίσταση
Η Κάντανος, ένα από τα πλέον μαρτυρικά χωριά της Κρήτης, υπήρξε θέατρο σφαγής και ολοκληρωτικής καταστροφής από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1941, ως αντίποινα για την αντίσταση των κατοίκων. Οι ετήσιες εκδηλώσεις τιμής συνδυάζουν τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης με το διαρκές αίτημα για αποκατάσταση της αδικίας.
Η φετινή επέτειος προσέλαβε έναν παγκόσμιο συμβολισμό, καθώς οι φωνές ενάντια στην καταπίεση και την κατοχή ενώθηκαν σε ένα κοινό κάλεσμα:
Για δικαίωση της Καντάνου, για δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη, για σεβασμό στα δικαιώματα όλων των λαών να ζουν ελεύθεροι και ειρηνικά.
Η εικόνα των δύο νέων με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, το πανό με το «Free Palestine» και η ευθεία παρέμβαση προς τον εκπρόσωπο της Γερμανίας καθιστούν την φετινή εκδήλωση από τις πλέον φορτισμένες και ιστορικά επίκαιρες των τελευταίων ετών. Η Κάντανος, για ακόμη μία φορά, δεν σιωπά – θυμίζει, διεκδικεί, παλεύει.