Η Ουκρανία δέχεται πιέσεις από την ΕΕ να επιτρέψει την επιθεώρηση του κατεστραμμένου αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει ρωσικό πετρέλαιο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές από ρωσική αεροπορική επιδρομή, αλλά η Ουγγαρία και η Σλοβακία κατηγορούν την Ουκρανία ότι τον εμποδίζει σκόπιμα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς οι δύο φιλο-ρωσικές χώρες κατηγορούν το Κίεβο ότι υπερβάλλει για τις συνέπειες της επίθεσης της Μόσχας.
«Η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται χρόνο για να επισκευάσει τον αγωγό Ντρούζμπα και έχει προσκομίσει στοιχεία για τις ζημιές από ρωσική αεροπορική επιδρομή τον Ιανουάριο, αλλά η Ουγγαρία και η Σλοβακία ισχυρίζονται ότι το Κίεβο τον έκλεισε σκόπιμα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Ουγγαρία έχει καθυστερήσει την έγκριση δανείου της ΕΕ για την Ουκρανία μέχρι να αποκατασταθεί και έχει προσφερθεί να στείλει μια διερευνητική αποστολή στην Ουκρανία με τη Σλοβακία.
Όπως αναφέρουν οι FT, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, κατά την επίσκεψή τους στο Κίεβο για την τέταρτη επέτειο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας, «ζήτησαν συγκεκριμένα από την ουκρανική ηγεσία να παράσχει πρόσβαση στον αγωγό Ντρούζμπα για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση των ζημιών, αλλά τους αρνήθηκαν».
Η διαμάχη έχει γίνει ακόμη πιο επείγουσα καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί μετά τις στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν που διέκοψαν τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Και έχει κλιμακωθεί καθώς το Κίεβο συνεχίζει να αρνείται την πρόσβαση στους Ευρωπαίους επιθεωρητές», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι το Κίεβο είχε σκοράρει ένα “αυτογκόλ” δίνοντας στην Ουγγαρία μια δικαιολογία για να μπλοκάρει το δάνειο», ανέφερε το δημοσίευμα.
«Δεν μπορούμε να πούμε αν υπάρχει ζημιά ή όχι. Υπάρχουν πολύ απλοί τρόποι για να το τεκμηριώσουμε και να δείξουμε ότι εργάζονται σκληρά για να την διορθώσουν. Δεν το έχουν κάνει», είπαν.
Ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος κοντά στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι το Κίεβο καθυστερούσε, λέγοντας ότι τεχνικοί από την κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας Naftogaz είχαν παράσχει σε Ευρωπαίους ομολόγους τους στοιχεία ότι η Ντρούζμπα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές».
Ο Serhiy Koretsky, επικεφαλής της Naftogaz, δήλωσε στους Financial Times ότι «μια ρωσική επιδρομή προκάλεσε πυρκαγιά σε μια δεξαμενή που αποθηκεύει 75.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου, η οποία χρειάστηκε 10 ημέρες για να σβήσει».
«Πολλά κομμάτια εξοπλισμού, καλώδια ρεύματος, μετασχηματιστές και το σύστημα ανίχνευσης διαρροών που είναι υπεύθυνο για τη σφράγιση των αγωγών υπέστησαν ζημιές», είπε. «Η αεροπορική επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στην Ευρώπη, η οποία έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου».
Δεδομένης της έκτασης των ζημιών, είπε, «μια πλήρης αξιολόγηση θα χρειαστεί χρόνο και αναμένεται σύντομα».
Η κρατική Ukrtransnafta της Ουκρανίας δήλωσε κατά τη στιγμή της επίθεσης ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη «εργασίες έκτακτης ανάγκης επισκευής», αλλά ότι οι αδιάκοπες ρωσικές επιθέσεις δυσκόλευαν την ασφαλή λειτουργία, γράφει το δημοσίευμα.
Ένας Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αποκατάσταση θα απαιτούσε την αποστολή συνεργείων επισκευής σε δυνητικά επικίνδυνες περιοχές και την ανακατεύθυνση περιορισμένων πόρων.
«Γιατί να επισκευάσουμε έναν αγωγό – κατά τη διάρκεια ενός πολέμου και χωρίς εκεχειρία – που προμηθεύει πετρέλαιο από τη Ρωσία στους φίλους της Ρωσίας;» ρώτησε ο αξιωματούχος.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ανέβαλε την έγκριση ενός πακέτου βοήθειας της ΕΕ ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία λόγω της διαμάχης, εντείνοντας την αντιουκρανική του στάση ενόψει των εκλογών στις οποίες θα μπορούσε να χάσει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Όρμπαν ότι χρησιμοποίησε το ζήτημα για να ενισχύσει την προεκλογική του εκστρατεία και, σε συνέντευξή του στους Financial Times τη Δευτέρα, δήλωσε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να διευκολύνει τα πράγματα για τον Ούγγρο ομόλογό του.
«Τώρα μπλοκάρετε 90 δισεκατομμύρια ευρώ… χρήματα που χρειαζόμαστε για όπλα, για επιβίωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.
«Καθώς αυξάνονταν οι εντάσεις, η πρέσβειρα της ΕΕ στην Ουκρανία, Καταρίνα Ματέρνοβα, απηύθυνε έκκληση μέσω του γραφείου του Ζελένσκι να επιθεωρήσει τον κατεστραμμένο αγωγό ή να στείλει άλλους διπλωμάτες της ΕΕ, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Σύμφωνα με πηγές, το αίτημα απορρίφθηκε για λόγους ασφαλείας», αναφέρει το δημοσίευμα.
Τη Δευτέρα, ο Όρμπαν δήλωσε ότι «έχει δορυφορικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο αγωγός Ντρούζμπα δεν είχε υποστεί αρκετή ζημιά ώστε να τον καταστήσει μη λειτουργικό και είπε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει «αντίμετρα» μέχρι η Ουκρανία να αποκαταστήσει τις προμήθειες πετρελαίου».
«Οι δορυφορικές εικόνες που εξέτασαν οι Financial Times έδειξαν σαφώς ζημιές στην τοποθεσία του αγωγού από ρωσική αεροπορική επιδρομή. Αλλά η έκταση της καταστροφής δεν μπορεί να εκτιμηθεί μόνο από αυτές τις εικόνες», γράφει το δημοσίευμα.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι η πρόταση του ίδιου και του Όρμπαν για τη διεξαγωγή «αποστολής διερεύνησης γεγονότων» για τον προσδιορισμό της έκτασης της ζημιάς είχε απορριφθεί.
Ένας Ουκρανός αξιωματούχος επέμεινε ότι ο Ζελένσκι είχε προσκαλέσει τον Φίτσο να συζητήσουν το θέμα απευθείας στο Κίεβο, αλλά η πρόσκληση απορρίφθηκε.



