20.8 C
Chania
Friday, December 20, 2024

FT: «Πιέσεις από Ουάσινγκτον προς την Ευρώπη για συμφωνία με την Ελλάδα»

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση Ομπάμα ωθεί τους ηγέτες της Ευρωζώνης να συμβιβαστούν περισσότερο με την Ελλάδα καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι μία παρατεταμένη αντιπαράθεση θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, δηλώνουν ανώτεροι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η αμερικανική πίεση πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον σχετικά με τη σκληρή γραμμή που κρατούν κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ιδίως η Γερμανία όσον αφορά στη συνέχιση των δεσμεύσεων για περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό.

«Γίνεται μια συζήτηση με πολλούς ανθρώπους. Δεν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η στάση μας αλλά ξαφνικά η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται πιο προβληματική», δηλώνει  Αμερικανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ των G-20 στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη διμερή συνάντηση Ομπάμα- Μέρκελ αύριο στην Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της κρίσης της ευρωζώνης, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει παρέμβει πολλές φορές και μερικές φορές αποφασιστικά. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστώνουν στον κ. Ομπάμα ένα τηλεφώνημα της τελευταίας στιγμής με το οποίο έπεισε την κ. Μερκελ να παραχωρήσει το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα το 2010. Εντούτοις, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έχει πάντοτε θεωρήσει ευπρόσδεκτη την πίεση από τις ΗΠΑ, και δεν ενέδωσε στην πίεση που της ασκήθηκε το 2011 και το 2012 για μεγαλύτερη εισροή ρευστότητας προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές.

Η αμερικανική παρέμβαση στην παρούσα φάση πραγματοποιείται εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η αναστάτωση στην Ευρώπη μπορεί να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει πολύ «αδύναμη και ανισόρροπη», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ,  Jack Lew θα υπογραμμίσει την ανάγκη για περισσότερη ζήτηση κατά τη σύνοδο των G-20.

Ο Κ. Ομπάμα έχει δημοσίως στηρίξει τα αιτήματα του Α. Τσίπρα για ελάφρυνση των πολιτικών λιτότητας. Σε συνέντευξη του στο CNN δήλωσε ότι «δεν μπορεί να συνεχίζεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται εν μέσω οικονομικής ύφεσης».

Λίγο πριν την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Έλληνα πρωθυπουργό απόψε, Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τα δημοσιεύματα ότι η αμερικανική αποστολή προς την Αθήνα, υπό τονDaleep Singh αποτελεί μεσολάβηση. Αντιθέτως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ασκούσαν πιέσεις σε Ευρωπαίους αξιωματούχους να παραμερίσουν κάθε σκέψη για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και να βοηθήσουν με την εξεύρεση τρόπων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Αθήνα.

«Δεν προσπαθούμε να μεσολαβήσουμε… Συμβουλεύουμε όλες τις πλευρές ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός από όλους. Υπάρχουν όρια στο μέγεθος της λιτότητας που μπορεί να αντέξει μια κοινωνία», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με κάποια στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, που έχουν υποστηρίξει ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι ένα βιώσιμο, αν και ανεπιθύμητο, αποτέλεσμα της παρούσας αντιπαράθεσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι μια τέτοια έκβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανευρωπαϊκή οικονομική αναταραχή.

«Πιστεύουμε ότι ο οποιοσδήποτε κατακερματισμός θα είχε σοβαρές δευτερογενείς επιπτώσεις”, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Αν και η Ουάσινγκτον δεν προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη έμφαση στις περικοπές του ελληνικού προϋπολογισμού σε αντίθεση με τις ευρύτερες προσπάθειες για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, φαίνεται αδικαιολόγητη – μια θέση που επανέλαβε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

«Πιθανότατα δεν χρειάζεται να κάνουν τεράστια επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή”, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Πρέπει να διατηρήσουν τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει και να προωθήσουν το είδος των διαρθρωτικών αλλαγών που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζονται για να κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική», κατέληξε.

Ελένη Παπακωνσταντίνου

left.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ