13.7 C
Chania
Κυριακή, 15 Μαρτίου, 2026

FT: Η ΕΕ εξετάζει τη διεύρυνση της ναυτικής αποστολής “Ασπίδες” στα Στενά του Ορμούζ

Ημερομηνία:

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ναυτικής αποστολής «Ασπίδες» προς τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το δημοσίευμα έρχεται μια ημέρα μετά τις αναρτήσεις που πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στο Truth Social το Σάββατο (14/3), όπου είπε πως πολλές χώρες θα στείλουν πολεμικά πλοία προκειμένου να μείνουν ανοικτά τα Στενά.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες χώρες θα το κάνουν αυτό, ανέφερε όμως πως ελπίζει ότι η Κίνα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Βρετανία και άλλα κράτη θα στείλουν πλοία στην περιοχή.

Πώς θα μπορούσε να διευρυνθεί η αποστολή Aspides της ΕΕ

Η αποστολή «Ασπίδες», η οποία επί του παρόντος αποτελείται από τρία γαλλικά, ελληνικά και ιταλικά πλοία, περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παροχή προστασίας από επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Η διεύρυνση του πεδίου δράσης της στο Στενό του Ορμούζ, το οποίο αυτή τη στιγμή κλείνει το Ιράν, θα απαιτούσε νέα εντολή, είπε ένας αξιωματούχος με γνώση των εν εξελίξει συζητήσεων που μίλησε στους Financial Times.

Μια κοινή ναυτική αποστολή ΕΕ-ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση «φαίνεται πιο πιθανή» από το να προσεγγίσουν οι χώρες της ΕΕ το Ιράν διμερώς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η επιδίωξη Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ελπίζει σε διευρυμένη παρουσία δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ, και αυτό το έκανε ξεκάθαρο με τις χθεσινές του αναρτήσεις.

«Οι ΗΠΑ έχουν νικήσει και έχουν αποδεκατίσει ολοσχερώς το Ιράν, τόσο στρατιωτικά, όσο και οικονομικά και με κάθε άλλο τρόπο, αλλά οι χώρες του κόσμου που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω των Στενών του Ορμούζ, πρέπει να φροντίσουν για αυτό το πέρασμα και εμείς θα βοηθήσουμε — ΠΟΛΥ!», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, αφού νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως πολλές χώρες θα στείλουν πολεμικά πλοία.

Ενώ η πρώτη ανάρτηση Τραμπ ξεκινούσε ως ανακοίνωση, λέγοντας πως «πολλές χώρες θα στείλουν πολεμικά πλοία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για να διατηρηθούν τα Στενά ανοιχτά και ασφαλή», στη συνέχεια, όταν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χώρες, είπε πως οι ΗΠΑ «ελπίζουν» πως θα σταλούν πλοία.

«Ελπίζουμε ότι η Κίνα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι, που επηρεάζονται από αυτόν τον τεχνητό περιορισμό, θα στείλουν πλοία στην περιοχή ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν πλέον απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Όπως ανέφερε, μέχρι αυτό να συμβεί οι ΗΠΑ «θα βομβαρδίζουν ανελέητα την ακτογραμμή και θα βυθίζουν συνεχώς ιρανικά σκάφη και πλοία».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταστρέψει «το 100% των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράν» προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι εύκολο γι’ αυτούς να στείλουν ένα ή δύο drones, να ρίξουν μια νάρκη ή να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς κάπου κατά μήκος, ή μέσα σε, αυτή τη θαλάσσια οδό, όσο βαριά κι αν έχουν ηττηθεί».

«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα καταφέρουμε να είναι τα Στενά του Ορμούζ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΑΣΦΑΛΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΑ!» κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

news247.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ