17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

«Fur Mikis Theodorakis»: Το «Διάταγμα» για την απαγόρευση της μουσικής του Μίκη, μελοποιημένο στα γερμανικά!

Ημερομηνία:

Στις 21 Απριλίου του 1967 η χώρα βρέθηκε κάτω από το καθεστώς των συνταγματαρχών. Είναι γνωστό, πως λίγες μέρες μετά την κήρυξη του πραξικοπήματος η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη απαγορεύθηκε με το υπ’αριθμ. 13/1-6-1967 ειδικό διάταγμα του αρχηγού του επιτελείου του ελληνικού στρατού Οδυσσέα Αγγελή.

Διάταγμα Αγγελή

1) Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν τα ακόλουθα, ισχύοντα δια ολόκληρον την επικράτειαν:

Απαγορεύεται:

α) η ανατύπωσις ή η εκτέλεσις της μουσικής και των ασμάτων του κομμουνιστού συνθέτου Μίκη Θεοδωράκη, τέως αρχηγού της νυν διαλυθείσης κομμουνιστικής οργανώσεως «Νεολαία Λαμπράκη», δεδομένου ότι η εν λόγω μουσική εξυπηρετεί τον κομμουνισμόν

β) το άδειν άπαντα τα άσματα, τα χρησιμοποιούμενα υπό της κινήσεως της κομμουνιστικής νεολαίας, διαλυθείσης δυνάμει της παραγράφου 8 του διατάγματος της 6ης Μαΐου 1967, δοθέντος ότι τα εν λόγω άσματα υποκινούν πάθη και διενέξεις εις τους κόλπους του πληθυσμού

2) Οι παραβαίνοντες την ως άνω διαταγήν πολίται θα πρέπει να παραπέμπονται αμέσως ενώπιον στρατοδικείων και θα δικάζωνται συμφώνως προς τας διατάξεις της εκτάκτου νομοθεσίας.

Οδυσσεύς Αγγελής | Αρχηγός του Επιτελείου του Ελληνικού Στρατού

Αυτή μάλλον, ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που το έργο ενός καλλιτέχνη και μάλιστα του βεληνεκούς του Θεοδωράκη, απαγορεύτηκε με παρόμοια διαδικασία…  Δεν ξέρω πόσο γνωστό είναι, πως το 1968 κυκλοφόρησε στη Γερμανία, από την εταιρεία «Eterna», ένας δίσκος με τίτλο «Fur Mikis Theodorakis» ή «Για τον Μίκη Θεοδωράκη», όπου εκτός από μια σειρά επανεκτελέσεων μεγάλων επιτυχιών του, υπήρχε και η μελοποίηση του διατάγματος Αγγελή, από τον Γερμανό συνθέτη Paul Dessau. To κείμενο ήταν των Βαγγέλη Τσακιρίδη και Joachim Seyppel (όπως αναγράφεται στα στοιχεία του δίσκου).

Η αφήγηση έγινε από τους Helmut Fiedler και Hans Gora.

Δείτε το Video

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=yoI8wBykSP4″]

Αν δεν απατώμαι, σ’ αυτό το δίσκο πρωτοκυκλοφόρησαν τα «Βροντάει ο Όλυμπος» και «Η σκλαβιά» με τη φωνή του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία συμπεριλήφθηκαν αργότερα σε διάφορες συλλογές. Ακούγεται επίσης από τον Bernd Walther η γερμανική εκδοχή του τραγουδιού «Το μέτωπο», που γράφτηκε τον Μάη του 1967 για το ΠΑΜ.

Όλα τα τραγούδια της συλλογής:

cover-2-new

1)Fur Mikis Theodorakis (Paul Dessau-Βαγγέλης Τσακιρίδης-Joachim Seyppel)
Αφήγηση: Helmut Fiedler, Hans Gora
2)Βροντάει ο Όλυμπος (Γιάννης Αστραπόγιαννος*- Νίκος Καρβούνης) Μίκης Θεοδωράκης
3)Η σκλαβιά (Άγνωστος) Μίκης Θεοδωράκης
4) Οιδίπους Τύραννος (Οργανικό) Μίκης Θεοδωράκης
5)Wer kann dei lieder der freiheit verbieten (Gerd Natchinski-Jurgen Degenhardt)Gerry Wolff
6)Die front der patrioten ruft (ΜίκηςΘεοδωράκης) Bernd Walther
7)Μαργαρίτα Μαργαρώ (Μίκης Θεοδωράκης) Γιώργος Καπερνάρος
8)Ζορμπάς (Μίκης Θεοδωράκης) Οργανικό
9) Βράχο βράχο (Μίκης Θεοδωράκης-Δημήτρης Χριστοδούλου) Γιώργος Καπερνάρος
10)Fur Manolis Glezos (Bernd Walther)Bernd Walther
11)Βάρκα στο γιαλό (Μίκης Θεοδωράκης) Περικλής Φωτόπουλος

Εικόνα_2

*Άκης Σμυρναίος: το πραγματικό του όνομα ήταν Γαληνός Κιόσογλου και το αγωνιστικό ψευδώνυμό του «Αστραπόγιαννος»

-Ευχαριστώ ιδιαιτέρως και για μια ακόμη φορά, το φίλο Αποστόλη Γιαννακίδη (ερευνητή του έργου του Μίκη Θεοδωράκη) για την παραχώρηση του δίσκου και τις σχετικές πληροφορίες.

-Η φωτογραφία με το «Διάταγμα Αγγελή» προέρχεται από το βιβλίο «Μίκης Θεοδωράκης-Μελοποιημένη ποίηση» (Τόμος 1, εκδόσεις «Ύψιλον» 1997)

– Πηγή: Ogdoo.gr 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ