15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

G20: Σε ευθεία σύγκρουση Ρωσία-Δύση, δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν

Ημερομηνία:

Το ρήγμα στις σχέσεις της Ρωσίας -και της συμμάχου της Κίνας- με τη Δύση είναι πολύ βαθύ με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αποδεικνύουν και οι εξελίξεις στη σύνοδο της G20 στην Ινδία. Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στις χώρες της Δύσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα περιγράφεται στο κείμενο συμπερασμάτων που θα εκδώσει η ινδική προεδρία».

Οι συζητήσεις για το τελικό ανακοινωθέν απέτυχαν και εξαιτίας της επιμονής της Ρωσίας να περιλαμβάνεται σε αυτό η ανάγκη να διεξαχθεί «αμερόληπτη» έρευνα για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς αερίου Nord Stream 1 και 2. «Μιλάμε για καλούς τρόπους. Ε, λοιπόν, οι Δυτικοί ομόλογοί μας έχουν γίνει πολύ κακοί σε ό,τι αφορά το θέμα. Δεν πιστεύουν πλέον στη διπλωματία, το μόνο που κάνουν είναι να εκβιάζουν και να απειλούν τους πάντες», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαίωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες, που εκτίμησε ότι η Ρωσία «δεν είναι έτοιμη» να δεχθεί τις αναφορές στην Ουκρανία του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, επέκριναν τις δυτικές χώρες κατηγορώντας τες ότι χρησιμοποιούν «τον εκβιασμό και τις απειλές» για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Στη διάρκεια συνομιλίας τους στο περιθώριο της συνόδου, Σεργκέι Λαβρόφ και Τσιν Γκανγκ «ομόφωνα απέρριψαν τις απόπειρες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και επιβολής μονομερών προσεγγίσεων μέσω του εκβιασμού και των απειλών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία, ενώ οι δύο υπουργοί εξέφρασαν «την ικανοποίησή τους» σχετικά με τη γρήγορη εξέλιξη του διμερούς πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας» μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ρωσική αντιπροσωπεία εξέφρασε ικανοποίηση και για τη «θέση της κινεζικής διπλωματίας σχετικά με την πολιτική διευθέτηση» της κρίσης.

«Σε όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν παρατηρήσαμε ένα υψηλό επίπεδο σύγκλισης και αντιστοιχίας των θέσεών μας», σημειώνει το ρωσικό υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση Μπλίνκεν

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατήγγειλε τη Ρωσία γιατί «αμαύρωσε» τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.

«Δυστυχώς αυτή η σύνοδος αμαυρώθηκε για μία ακόμη φορά από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τη σκόπιμη εκστρατεία καταστροφής (που διεξάγει) εναντίον μη στρατιωτικών στόχων και το πλήγμα που επέφερε στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που πάντως, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, είχε μια συνάντηση «στο πόδι» με τον Ρώσο ομόλογό του, χωρίς όμως να συζητήσουν κάτι σημαντικό.

Η G20 θα πρέπει να επαναλάβει την έκκλησή της προς τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία για χάρη της διεθνούς ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός. «Καθώς συγκεντρώνουμε στήριξη προς την Ουκρανία παραμένουμε επικεντρωμένοι (…) στις παγκόσμιες προκλήσεις. Αυτό χρειάζεται και αναμένει ο κόσμος», σημείωσε.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν κάλεσε τη G20 να ζητήσει από τη Ρωσία «να επεκτείνει και να διευρύνει την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ώστε να ενισχυθεί η επισιτιστική ασφάλεια των πιο ευάλωτων».

«Η Ρωσία συστηματικά και σκόπιμα μείωσε τον ρυθμό των ελέγχων που διεξάγει, προκαλώντας τη συσσώρευση πλοίων τα οποία θα μπορούσαν να παραδώσουν τρόφιμα στον κόσμο σήμερα», κατήγγειλε.

"google ad"

Και η Γερμανία εγκαλεί Μόσχα για τα πυρηνικά

Στο στόχαστρό της έθεσε τη Μόσχα και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό της να επιστρέψει η χώρα του στην πλήρη εφαρμογή της συνθήκης New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

«Σας ζητώ, κ. Λαβρόφ, να επιστρέψετε στην πλήρη εφαρμογή της new START», σημείωσε η Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ οποία εν όψει της συνάντησής της με Κινέζο ομόλογό της, Τσιν Γκανγκ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έγραψε στο Twitter: «Απέναντι στην βάναυση επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και στον Χάρτη του ΟΗΕ, η ουδετερότητα ανταμείβει τον επιτιθέμενο».

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ