17.8 C
Chania
Thursday, December 19, 2024

Game of Greece: Ένας εικονογραφήμενος οδηγός μέσα από την κρίση | Φωτός

Ημερομηνία:

Παραφράζοντας το όνομα της πασίγνωστης σειράς «Game of Thrones» σε «Game of Greece», το ένθετο περιοδικό της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» περιέγραψε μέσα από ευφάνταστα σκίτσα την ελληνική κρίση, από την είσοδό της στο ευρώ έως και σήμερα.

«Η άνοδος και η πτώση της Ελλάδας αποτελεί ένα τεράστιο διακύβευμα για την Ευρώπη, την πολιτική και την εξουσία -με έναν τρόπο που δεν διαφέρει και πολύ από το “Game of Thrones”» αναφέρει στο κείμενό του ο Mark Schieritz, προλογίζοντας τον εικονογραφημένο οδηγό για την ελληνική κρίση από τα χέρια των σχεδιαστών Miriam Migliazzi και Mart Klein.

«Μια σκοτεινή συμφωνία» είναι το σχόλιο του Γερμανού δημοσιογράφου για τη συμφωνία των Σημίτη-Σρέντερ να ενταχθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2000.

«Το εύκολο κέρδος» είναι η φράση που επιλέγεται για να εξηγηθεί το γεγονός πως με την είσοδό της στο ευρώ, η Ελλάδα απολαμβάνει μια δραστική πτώση στα επιτόκια δανεισμού της, με το φτηνό χρήμα να επιτρέπει στην οικονομία να ευημερεί και να κάνει ξαφνικά τη χώρα να θεωρείται χώρα-πρότυπο.

«Η μεγάλη εξομολόγηση» αυτή είναι η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία του «γυμνού» Παπανδρέου, όταν αποκαλύφθηκε το ελληνικό δράμα το 2009.

«Τα χρήματα των άλλων». Η Ελλάδα έχασε την εμπιστοσύνη των αγορών, οι επενδυτές παίρνουν τα λεφτά τους και φεύγουν, η χρεοκοπία είναι προ των πυλών, αλλά η Ευρώπη συνεχίζει να δείχνει την αλληλεγγύη της, σχολιάζει ο δημοσιογράφος της Die Zeit, αναφερόμενος στο Μνημόνιο του Μαΐου του 2010.

«Λαϊκή εξέγερση». ΟΙ διαδηλώσεις παραλύουν τη χώρα, αναφέρεται σκωπτικά στο επόμενο σχόλιο για να συμπληρωθεί όμως αμέσως μετά: Οι Ελληνες είναι απελπισμένοι. Οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται, οι μισθοί και οι συντάξεις ψαλιδίζονται. Η οικονομία υποφέρει μαζικά από τη λιτότητα και το πρόγραμμα διάσωσης και τελικά το 2011, η χώρα χρειάζεται πάλι λεφτά. Ενα δεύτερο πακέτο διάσωσης περνά κάτω από ακόμα μεγαλύτερη πίεση.

«Ενα εγωιστικό δώρο». Αυτή είναι η φράση που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το κούρεμα του 2012.

«Η επίσκεψη της καγκελαρίου». Επειτα από αυτή τη λεζάντα, ο Γερμανός δημοσιογράφος δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί: «Είναι η βασίλισσα της Ευρώπης;» για να περιγράψει την επίσκεψή της στην Αθήνα την άνοιξη του 2014.

«Ενας αριστερός ήρωας» είναι ο χαρακτηρισμός για τον Αλέξη Τσίπρα που εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 στην πρωθυπουργία της Ελλάδας, υποσχόμενος να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας και να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Ο ελληνικός λαός ζει σε ευφορία μετά την εκλογή του, γράφει η Die Zeit, προσθέτοντας πως για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια υπάρχει ελπίδα για μια νέα αρχή απαλλαγμένοι από τις παλιές ελίτ που διοίκησαν τη χώρα και την έριξαν στα βράχια.

«Η μάχη με την Τρόικα» σχολιάζει ο Mark Schieritz και επισημαίνει πως αντί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης να επιδοθούν σε έναν αγώνα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, επιδόθηκαν σε μια μάχη με τους δανειστές για να μειώσουν το χρέος. Η προσπάθεια αποτυγχάνει και καμία πλευρά δεν βγαίνει αλώβητη από αυτόν τον πόλεμο. Η κρίση κλιμακώνεται ξανά, και η χώρα σπρώχνεται ακόμα πιο κοντά σε ένα Grexit, την ώρα που τράπεζες κατεβάζουν ρολά.

«Ο ευρωπαϊκός θρόνος». Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση σηκώνεται από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης και σύρει τη χώρα σε ένα δημοψήφισμα κατά των προτάσεων που τις θεώρησε ως τελεσίγραφο. Τα μέλη της δυσφήμισαν την Ανγκελα Μέρκελ, παρουσιάζοντάς την ως την ανελέητη κηδεμόνα της Ευρώπης, σχολιάζει ο Γερμανός αρθρογράφος. Ομως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης και έπειτα από μακρές και ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνεται μια συμφωνία. Η ελληνική χρεοκοπία αποτρέπεται, τουλάχιστον προς το παρόν. Ομως, αναρωτιέται ο δημοσιογράφος της Die Zeit: Σε τελική ανάλυση, τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ευρώπη; Η απάντηση κατά τους Mark Schieritz, Miriam Migliazzi και Mart Klein συνοψίζεται στον εξής συλλογισμό: Κανένας δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη για τίποτα και κανένας δεν ανέβηκε στον θρόνο, ούτε καν η καγκελάριος. Κανένας Ευρωπαίος πολιτικός δεν είναι ικανός να βρει τις συμβιβαστικές λέξεις για το τι ήταν, τι είναι και τι θα γίνει η Ευρώπη.

iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ