17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Guardian: ΔΝΤ ως “Dirty Harry” εναντίον Τσίπρα, τον “punk” που δεν υποχωρεί από τις “κόκκινες γραμμές”

Ημερομηνία:

Με σημείο αναφοράς την γνωστή σκηνή του Κλιντ Ίστγουντ σαν «Βρώμικου Χάρι» που με την απειλή του πιστολιού του ρωτά «Αισθάνεσαι τυχερός αλήτη;» η Βρετανική «Guardian» προχώρησε σε ανάλυση της «κόντρας» που δημιουργείται μετά την αποχώρηση του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «Αποσύροντας την διαπραγματευτική του ομάδα από τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ ζητά από την Ελλάδα να αποφασίσει αν μπορεί να αντέξει οικονομικά, να συνεχίσει το παζάρι».

«Πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου μια ερώτηση. Αισθάνομαι τυχερός; Λοιπόν, αισθάνεσαι, αλήτη;». Η ατάκα αυτή –λέει ο Guardian- σου έρχεται στο μυαλό, την ώρα που ανακοινώνεται ότι το ΔΝΤ αποσύρει την διαπραγματευτική του ομάδα από τις Βρυξέλλες.

Προχωρά δε ακόμα πιο πολύ λέγοντας πως το μήνυμα του Ταμείου, είναι λακωνικό και βίαιο. Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Δεν υπήρξε πρόοδος στο να γεφυρωθούν. Οι δύο πλευρές βρίσκονται μακριά ακόμα από την συμφωνία.

Συνεχίζοντας δε την παρομοίωση του ΔΝΤ ως Dirty Harry και του Έλληνα πρωθυπουργού ως ατυχούς punk που κοιτά εμβρόνητος το 45αρι στο πρόσωπο του η Guardian γράφει πως “Αυτά, λοιπόν, για τα περί συμφωνίας που ακούστηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Οι μετοχές σε όλη την Ευρώπη ανέβηκαν με την ελπίδα ότι μια λύση στην κρίση είναι κοντά, όμως αυτή η αισιοδοξία διαταράχτηκε από την είδηση που έφτασε από την Ουάσινγκτον.

Το ΔΝΤ, ξεκάθαρα, υπέμεινε αρκετά. Δεν εντυπωσιάστηκε από την ελληνική πρόταση να ομαδοποιήσει και τις τέσσερις δόσεις αποπληρωμής του χρέους ενώ απογοητεύτηκε από την απροθυμία του Αλέξη Τσίπρα, να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» του, για συντάξεις και μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Αυτό, λοιπόν, είναι το ΔΝΤ που κρατά το περίστροφο στο κεφάλι του Αλέξη Τσίπρα.  Φαίνεται πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, στο σημείο που οι πιστωτές λένε στους Έλληνες «take it or leave it». Αυτοί πρέπει να αποφασίσουν, αν το ΔΝΤ, το εννοεί.

Μέχρι στιγμής,  η οπτική της Αθήνας ήταν πως η τρόικα –την οποία συνθέτους το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- μπλόφαρε. Η εν λόγω οπτική λέει ακόμα πως πάντα υπάρχει χώρος για λίγο ακόμα παζάρεμα, πάντα υπάρχει χρόνος για μια καλύτερη συμφωνία που δεν θα περιέχει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, τον ΦΠΑ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που απαιτούνται από τους δανειστές ως αντάλλαγμα για μια νέα βοήθεια.

Η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα για μια σειρά λόγους. Νομίζουν πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ανησυχούν για οτιδήποτε μπορεί να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το κοινό νόμισμα, καθώς αυτό θα ήταν πισωγύρισμα για την μόνη ιδέα που η Ευρώπη υλοποίησε.

Πιστεύουν πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί φοβούμενη πως ένα Grexit θα σπρώξει τον Τσίπρα στα πρόθυμα χέρια του Βλάντιμιρ Πούτιν. Και είναι ακόμα πεπεισμένοι πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα είναι στην λάθος κατεύθυνση και θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερο πόνο στον πληθυσμό που έχει υποφέρει αρκετά.

Από την δική τους πλευρά, οι δανειστές λένε πως η Ελλάδα δεν είναι πραγματικά σοβαρή σε ότι έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεισφέρει το 10% του ΑΕΠ στις συντάξεις, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατά μέσο όρο 2%. Σε τελική ανάλυση όμως, γνωρίζουν ότι η Ελλάδα «στεγνώνει» από ρευστό και θέλει να μείνει στο ευρώ.

Έχουν ανεχτεί αρκετά τον Τσίπρα να συμπεριφέρεται σαν να κρατά εκείνος το 44άρι Magnum και να τους απειλεί πως θα τραβήξει τη σκανδάλη”.

koutipandoras.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ