Ποιοι είναι οι 500 που με επιστολή τους προς τον ΟΗΕ αρνούνται την κλιματική αλλαγή;

Κανένα σχόλιο

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν θέσεις που έρχονται τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο και στην Κρήτη, ενόψει και της έναρξη των εξορύξεων νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με αυτούς που τις εκφράζουν το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης ναι μεν υπάρχει, αλλά αυτό δεν οφείλεται στον άνθρωπο αλλά σε άλλους παράγοντες ενώ η αλλαγή δεν είναι τόσο έντονη ώστε να δικαιολογεί τη λήψη μέτρων “που θα αναστατώσουν την οικονομία”.

Με άλλα λόγια, αυτό που λένε οι συγκεκριμένοι επιστήμονες είναι ότι δε χρειάζεται να αλλάξει τίποτα, το περιβάλλον δε μολύνεται από τις πετρελαϊκές εταιρείες, ο τρόπος που καταναλώνουμε και ζούμε δεν επιβαρύνει σε τέτοιο βαθμό τον πλανήτη γη που να δημιουργεί κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα, και αυτό που προτείνουν είναι να συνεχίσουμε δίχως κινήσεις που μπορούν εν δυνάμει να βλάψουν τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία και πανίσχυρες εταιρείες.

"Sponsored links"

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και επιστολή 500 “επιστημόνων” προς τον Γενικό Γραμματεά του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην επιστολή τονίζεται ότι τα γενικά μοντέλα που κυκλοφορούν για το κλίμα πάνω στα οποία βασίζεται η παγκόσμια πολιτική για το κλίμα δεν είναι τα κατάλληλα για τον σκοπό αυτό.

Οι σημερινές πολιτικές για το κλίμα υπονομεύουν σοβαρά το οικονομικό σύστημα, θέτοντας ζωές σε κίνδυνο στις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε προσιτή (σχετικά φθηνή), συνεχή ηλεκτρική ενέργεια.

Οι επιστήμονες παροτρύνουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να ακολουθήσει μια κλιματική πολιτική βασισμένη στην ρεαλιστική οικονομική πολιτική.

Επίσης ζητάνε να τοποθετηθεί η Ευρωπαϊκή Κλιματική Διακήρυξη στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι επιστήμονες καλούν τον ΓΓ του ΟΗΕ να οργανώσει μαζί τους ένα συνέδριο για το κλίμα, με επιστήμονες από όλες τις πλευρές, στις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με τους 500  που απέστειλαν την επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η επιστήμη του κλίματος δεν θα πρέπει να αποτελεί πολιτικό θέμα.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες και τα νεοφιλελεύθερα φόρουμ πίσω από την επιστολή

"Sponsored links"

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη επιστολή των 500 επιστημόνων είναι πως από πίσω τους υπάρχουν πανίσχυρα συμφέροντα πετρελαϊκών εταιρειών.

Οι 500 αυτοί επιστήμονες είναι μέλη μίας οργάνωσης που ονομάζεται “Climate Intelligence Foundation”. Ιδρυτής της είναι ο Augustinus Johannes “Guus” Berkhout, ένας Ολλανδός μηχανικός που εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Augustinus Johannes “Guus” Berkhout,

Ο Berkhout ξεκίνησε την καριέρα του από τη Shell. Από το 1976 εργάστηκε ως καθητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Delft. Είναι δημιουργός της κοινοπραξίας Delphi που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη νέων μεθόδων εξόρυξης για τις πετρελαϊκές εταιρείες και έχει επικεντρωθεί στις σεισμικές έρευνες.

Το 2019 ίδρυσε την οργάνωση που έχει αφιερωθεί στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής με την επωνυμία Climate Intelligence Foundation.

Στην καμπάνια προς τον ΟΗΕ με τις 500 υπογραφές συμμετέχουν ακαδημαϊκοί αλλά και άνθρωποι της βιομηχανίες που συνδέονται με ομάδες που αρνούνται την ύπαρξη κλιματικής αλλαγή ενώ συμμετέχουν και μέλη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και εταιρειών φυσικού αερίου.

Χρηματοδότης της οργάνωσης είναι ο πολυεκατομμυριούχος Niek Sandmann με συμφέροντα στην αγορά ακινήτων.

O πολυεκατομμυριούχος Niek Sandmann

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το desmog.co.uk πίσω από την όλη πρωτοβουλία υπάρχει ισχυρή στήριξη και από ακροδεξιές δυνάμεις της Αγγλίας.

Μεταξύ των υπογράφων υπάρχουν ελάχιστες επιστημόνων με βάθος γνώσεων στην κλιματική επιστήμη με την πλειοψηφία εξ αυτών να είναι συγγραφείς, μηχανικοί και γεωλόγοι δίχως κάποια άμεση σχέση με το πεδίο.

Πέραν του Richard Lindzen από το Cato Institute (που στηρίζεται από τα αδέλφια Koch, πολυεκατομμυριούχοι από τον κλάδο των πετρελαϊκών, εξαιρετικά ενεργοί στην προώθηση νεοφιλελεύθερων ιδεών)  συμμετέχουν προσωπικοτητες από γνωστά νεοφιλελεύθερα φόρουμ των ΗΠΑ όπως τα Competitive Enterprise Institute, Heartland Institute αλλά και οργανισμοί όπως το Atlas Network, παλιότερα γνωστό ως Atlas Economic Research Foundation, με έδρα τις ΗΠΑ που εντάσσεται σε μία διεθνή ομάδα οργανώσεων που αγωνίζονται για την υπερίσχυση των ιδεών της “ελεύθερης αγοράς” παγκοσμίως.

 

Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται για μία αθώα πρωτοβουλία “ανεξάρτητων” επιστημόνων αφού πολλοί εξ αυτών έχουν άμεσα σχέση με τις πετρελαϊκές εταιρείες αλλά και με ινστιτούτα που προωθούν τον νεοφιλελευθερισμό και τις ιδέες της “ελεύθερης αγοράς”.

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live