H ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά για την παραλία της Νέας Χώρας

Κανένα σχόλιο

Τη Δημοτική Αρχή φωτογραφίζει ως υπεύθυνη για την εικόνα της παραλίας της Νέας Χώρας και γενικά των παραλιών του δήμου, η παράταξη ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Η απώλεια της γαλάζιας σημαίας για την παραλία της Νέας Χώρας κινητοποίησε τη δημοτική αρχή. Αναγκάστηκε να κινητοποιηθεί παρόλο που όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωνε είτε αναρμόδια είτε ανήμπορη να πράξει οτιδήποτε. Τώρα σαν από θαύμα και ελεγκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν και αποσύρθηκαν ομπρελοκαθίσματα και η παραλία έγινε κάπως πιο προσιτή για τους πολίτες.

"Sponsored links"

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στις 15/7/2015 θέσαμε ως «Ανταρσία στα Χανιά» το ζήτημα των θαλασσών του Δήμου μας και της εικόνας ρύπανσης που παρουσιάζουν καθώς και της σχεδόν ολοκληρωτικής κατάληψής τους από ομπρελοκαθίσματα. Εισπράξαμε τις ίδιες παλιές ανεπαρκείς απαντήσεις

Από τον περασμένο Μάη η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ν. Χώρας επιχείρησε να προειδοποιήσει το Δήμο για την κατάσταση που έτεινε να δημιουργηθεί στην παραλία. Ο Δήμος τους αγνόησε επιδεικτικά. Οι υποσχέσεις ότι επρόκειτο να οριοθετηθούν οι χώροι που μπορούσαν να καταληφθούν από ομπρελοκαθίσματα, αλλά και οι όποιοι περιορισμοί στο πόσα μπορούν να μπουν δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Ακόμη περισσότερο στα μέσα του περασμένου Μάη υπήρξαν καταγγελίες για μετατροπή της παραλίας του Σταλού σε χωματερή. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κος Σχετάκης είχε επιβεβαιώσει καταγγελίες για ρήψη λυμάτων από ιδιώτη προκειμένου να μην πληρώσει το κόστος μεταφοράς του στο βιολογικό καθαρισμό. Έκτοτε δεν υπήρξε καμιά ενέργεια στην κατεύθυνση ελέγχου, έρευνας, πρόληψης και πιθανού περιορισμού αντίστοιχων φαινομένων.

Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την εικόνα των παραλιών μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξε παντελή αδιαφορία στην εύρεση λύσης με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. Αντίθετα και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, ενήργησε έτσι ώστε να διατηρηθεί και να γενικευθεί το καθεστώς διαπλοκής, εξυπηρέτησης, και ασυδοσίας που είχε στηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από επιχειρηματίες, δημοτικούς και κρατικούς παράγοντες. Η απώλεια της γαλάζιας σημαίας στην παραλία της Νέας Χώρας έρχεται να επιβεβαιώσει την παράταξή μας αλλά και όσους φώναζαν εδώ και πάρα πολύ καιρό για την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη παραλία.

Δυστυχώς η εκ των υστέρων κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής φανερώνει ότι δεν κινείται με βάση την εξυπηρέτηση των δικαιωμάτων των πολιτών για ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση στις παραλίες, ούτε ενδιαφέρεται για την υγεία του κόσμου που κολυμπάει σε αυτές. Αντίθετα, κινείται περισσότερο για να καλύψει μια επίπλαστη εικόνα της πόλης για να εξυπηρετήσει τα κέρδη των ολίγων μικρών και κυρίως μεγάλων συμφερόντων που αφορούν στην τουριστική βιομηχανία.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Νέα Χώρα δεν είναι η μοναδική περίπτωση καταπάτησης παραλίας. Δεν είναι επίσης μόνο οι άνθρωποι που εμποδίζονται να έχουν πρόσβαση στις παραλίες λόγω της κατασκευής του τουριστικού προϊόντος. Εξίσου μεγάλο θύμα είναι το ίδιο το φυσικό περιβάλλον που βιάζεται συνεχώς από την τουριστική βιομηχανία. Το τι γίνεται με τη μείωση του πληθυσμού της χελώνας careta- careta είναι ενδεικτικό.

Το κερδοσκοπικό πάρτι που έχουν στήσει εδώ και καιρό σε όλη τη χώρα ξενοδόχοι, ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρίες και μεγάλα τουριστικά γραφεία με τις πλάτες όλου του φάσματος των μνημονιακών υπουργών και κυβερνήσεων είναι υπεύθυνο για την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη μόλυνση των ακτών και των θαλασσών αλλά και για τη μειωμένη δυνατότητα της πλατιάς εργαζόμενης πλειοψηφίας να έχει πρόσβαση σε αυτές. Η υιοθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης της αριστεράς αντίστοιχων μνημονιακών πολιτικών έχουν οδηγήσει σε μεγάλες υποχωρήσεις και σε αυτό το επίπεδο.

Η κατάσταση στη Νέα Χώρα δεν είναι καινούργια. Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο που δίνονται οι γαλάζιες σημαίες καθώς και για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο θεσμό όλες οι ως τώρα δημοτικές αρχές.

Δηλώνουμε ότι δεν μας αρκεί μια δράση που στοχεύει απλά και μόνο στην επιστροφή της γαλάζιας σημαίας στη Νέα Χώρα για διαφημιστικούς λόγους. Θεωρούμε ότι η παραλία αυτή όπως και οι υπόλοιπες πρέπει πραγματικά να καθαριστούν ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των Χανιωτών και των επισκεπτών της πόλης αλλά και η υγεία τους.

"Sponsored links"

Τελευταίο ζήτημα, αλλά εξίσου επιτακτικό είναι ότι επιτέλους είναι ώρα να μπει τέρμα και στην ασυδοσία που επικρατεί σχεδόν σε όλους τους δρόμους και τα στενά της παλιάς πόλης από μερίδα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εκεί. Η ανεμπόδιστη βάδιση-προσπέλαση  σε πεζοδρόμια -πεζόδρομους -πάρκα, από πεζούς και καροτσάκια είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους και της συνδιαλλαγής.”

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live