Να υπερασπίσουν ξεκάθαρα την αυτοτέλεια της ΔΕΔΙΣΑ ζητά από τους τοπικούς φορείς και βουλευτές η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής:
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων επανέρχεται με ανοιχτή επιστολή της προς την κυβέρνηση, τους βουλευτές Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους των Χανίων για την ανάγκη υπεράσπισης της αυτοτέλειας της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ). Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά και η τροπολογία που ετοιμαζόταν κι αναβλήθηκε η ψήφισή της προβλέπουν απλά παράταση της αυτοτελούς λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ μέχρι το Μάιο. Πρόκειται δηλαδή για ολιγόμηνη αναβολή εκτέλεσης, καθώς μετά το Μάιο, θα πρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση της ΔΕΔΙΣΑ με το Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Κρήτης.
Καλούμε τους βουλευτές, την κυβέρνηση και όλους τους τοπικούς φορείς να αποσυνδέσουν το ζήτημα της ΔΕΔΙΣΑ με την όποια συζήτηση για αλλαγή του «Καλλικράτη», η οποία, εάν γίνει, θα κρατήσει μήνες ή και χρόνια. Σαφώς και έχουν ευθύνη οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ψήφισαν τον «Καλλικράτη» ο οποίος ανάμεσα στα άλλα προβλήματα (τεράστιοι Δήμοι κλπ) προβλέπει ένα Φορέα Διαχείρισης σε κάθε Περιφέρεια. Όμως η κυβέρνηση έχει αλλάξει. Κι ο νέος εθνικός σχεδιασμός για δημόσια (κι όχι ιδιωτική) διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση, για να έχει ελπίδες να πετύχει, οφείλει να βαδίζει πάνω στα επιτυχημένα παραδείγματα, τα ελάχιστα που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Κι ένα τέτοιο επιτυχημένο παράδειγμα είναι η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά. Οι εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ για την διαλογή των απορριμμάτων για να σταλούν για ανακύκλωση και για κομποστοποίηση υπολειμμάτων στο Ακρωτήρι των Χανίων αποτελούν χώρο εκπαιδευτικών επισκέψεων πολλών μαθητικών ομάδων από ολόκληρη την Κρήτη, στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Βλέπουν έτσι οι μικροί μαθητές ότι υπάρχει εναλλακτική λύση που μπορεί να αντικαθιστά την ανεξέλεγκτη απόρριψη ή καύση των απορριμμάτων που απειλεί το περιβάλλον, την υγεία μας και την τουριστική οικονομία του νησιού.
Αυτό το εναλλακτικό παράδειγμα, που τώρα πλέον προχωράει στην ανακύκλωση στην πηγή με χωριστούς κάδους για κάθε υλικό στην Παλιά Πόλη των Χανίων και σε εκτεταμένη κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων, οφείλουμε να το υπερασπίσουμε και να το αναδείξουμε.
Δεν υπερασπίζεσαι την αυτοτέλεια του εναλλακτικού παραδείγματος της ΔΕΔΙΣΑ παίρνοντας τη διοίκησή της στην έδρα της Περιφέρειας στο Ηράκλειο και συγχωνεύοντάς την με όλη την υπόλοιπη Κρήτη. Το τονίσαμε και σε προηγούμενο κείμενό μας: Η υπόλοιπη Κρήτη τώρα μόλις αρχίζει να κάνει δειλά βήματα προς τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση κι ανακύκλωση. Η ΔΕΔΙΣΑ έχει βαδίσει σε αυτό το δρόμο 25 χρόνια. Δεν πρέπει να γυρίσουν πίσω 25 χρόνια τα Χανιά, πρέπει η υπόλοιπη Κρήτη να αξιοποιήσει την εμπειρία της ΔΕΔΙΣΑ.
Το είχαμε γράψει και την προηγούμενη φορά και το επαναλαμβάνουμε: Όσο πιο μακριά είναι η διοίκηση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους τόσο μικρότερος είναι ο έλεγχός της, η διαφάνεια. Είμαστε υπέρ της αποκέντρωσης, δηλαδή της μεταφοράς αρμοδιοτήτων κι εξουσιών από τα πάνω προς τα κάτω, κι όχι υπέρ του συγκεντρωτισμού, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων κι εξουσιών από τα κάτω προς τα πάνω. Και στην περίπτωση του ενιαίου Φορέα Διαχείρισης για τα απορρίμματα της Κρήτης, πρόκειται καθαρά για συγκεντρωτισμό, μεταφορά αρμοδιοτήτων, εξουσιών και πόρων προς τα πάνω.
Σε μια Πολιτεία που ενδιαφέρεται για την καλύτερη δημοκρατική λειτουργία, η αποκέντρωση είναι το ζητούμενο κι όχι ο συγκεντρωτισμός. Ο συγκεντρωτισμός εξυπηρετεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και προωθούν εργοστάσια καύσης απορριμμάτων που παράγουν καρκινογόνες διοξίνες και κοστίζουν ως και δέκα φορές περισσότερο, σύμφωνα και με μελέτες του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς να υπερασπιστούν ξεκάθαρα την αυτοτέλεια της ΔΕΔΙΣΑ και να τη βοηθήσουν στο δρόμο της δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή, μείωση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση. Όχι ολιγόμηνη παράταση λοιπόν, υπεράσπιση της αυτοτελούς λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ.