Οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής είναι, ίσως οι πιο κρίσιμες στην πολιτική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα. Πηγαίνει σε μια εκλογική αναμέτρηση με την σκιά της πολύ μεγάλης ήττας των εκλογών του Μαΐου να πλανάται πάνω από τις κάλπες,

Ο Αλ. Τσίπρας που κατηγορεί αυτός τώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κρυφή ατζέντα με βάση τα όσα είπε για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ τον Μάιο τον επέκρινε ο πρόεδρος της ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, έθεσε τον πήχη στην αύξηση των ποσοστών.

Στόχος η μείωσης της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Από αυτό το ποσοστό εξαρτώνται πολλά και κυρίως για το τι μέλει γενέσθαι και για τον ίδιο. Θα είναι η τρέχουσα εκλογική μάχη, μια μεγάλη «μαύρη τρύπα» για τον πρώην Πρωθυπουργό; Είναι προφανές ό,τι όλοι το απεύχονται και δεν το συζητάνε αυτό, εν ώρα μάχης, όπως λένε. Αφήνουν τα σενάρια στην άκρη και μένουν στον κεντρικό στόχο που είναι αντικειμενικά η μείωση της διαφοράς από τη Ν.Δ. και βέβαια να είναι 20%+ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

«θα είμαστε εδώ και στις 26 Ιουνίου»

Σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερη σημασία για τα μελλούμενα έχει η φράση του τις τελευταίες ημέρες ότι «θα είμαστε εδώ και στις 26 Ιουνίου».

Στο θεώρημα περί «άδειας κάλπης» -που αντικειμενικά δεν είναι- και ο στόχος που βάζει ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, είναι να επιχειρηθεί να δοθεί η εκλογική μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Ουτοπικό; Προφανώς ναι με βάση τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο ρεαλιστικός και αντικειμενικός στόχος του Αλ. Τσίπρα όπως μαθαίνω είναι να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ένα αποτέλεσμα τέτοιο που δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη μια πολιτική δύναμη, όποια και αν είναι αυτή, «διότι αυτό δεν είναι καλό ούτε για την κοινωνία αλλά ούτε και για τη Δημοκρατία, ούτε για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος».

«Ταμείο» θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές

Από εκεί και πέρα όμως, επειδή υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για τα αίτια της ήττας, αυτή δεν μπορεί να γίνει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και το συνολικό ταμείο θα γίνει μετά. Ποιος όμως είναι ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από μια συντριβή, ένα σοκ όπως αυτό της 21ης Μαϊου. «Ο πήχης είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό» αναφέρει ο πρώην Πρωθυπουργός.

Το ποσοστό που θα ανοίξει την κομματική «πύλη της κολάσεως»

Τι σημαίνει αυτό; Στις προηγούμενες εκλογές, η αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ήταν το 31,53% των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου 2019. Η μεγάλη κατρακύλα όμως άλλαξε τα πάντα. Τώρα είναι σαφές ό,τι από το περίπου 20% και πάνω είναι ο κεντρικός στόχος και οποιοδήποτε άλλο ποσοστό κάτω θα ανοίξει την…κομματική «πύλη της κολάσεως» με θέμα για τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα. Υπάρχουν τρεις ζώνες, η ζώνη ασφαλείας, δηλ. ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ 22-25% που είναι ένα αποτέλεσμα διαχειρίσιμο που τον κρατάει στο παιχνίδι, η διακεκαυμένη ζώνη με ποσοστά μεταξύ 20-21% (αντίστοιχα του Μαϊου), κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Και υπάρχει και η ζώνη κινδύνου με ποσοστά 18-20%, σε αυτό το ενδεχόμενο, δηλ. οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από το 20% του Μαΐου αυτόματα θα οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις.

Πού εστιάζουν στο επιτελείο Τσίπρα

Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα εστιάζουν σε μερικά σημεία: α) Την τελευταία μέρα των εκλογών του Μαΐου αποφάσισε το 20% των ψηφοφόρων τι θα ψηφίσει δηλ 1.206.000 ψηφοφόροι. Οι 618.000 επέλεξαν ΝΔ και 156.000 ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, β) ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε και στις 3 εκλογικές περιφέρειες που ήταν υποψήφιος ο Αλ. Τσίπρας, δηλ. Ηράκλειο, Α΄ Πειραιά και Σέρρες, γ) ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ηττήθηκε και στις 9 μονοεδρικές, δ) είχε μεγάλη πτώση ακόμα και σε λαϊκές περιοχές όπως στη Β΄ Πειραιώς (που έπεσε στο 20,75% από το 38,22% το 2019 και ε) το 31,5% των ψηφοφόρων 17 – 24 ετών ψήφισαν Ν.Δ., ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 28,8%. Το 54% των ελεύθερων επαγγελματιών ψήφισε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το 17.3%