Αμερικανικά μαχητικά μετακινούνται προς τη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν. Η ενίσχυση της αμερικανικής πολεμικής παρουσίας στην περιοχή είναι ιδιαίτερα αισθητή στην Κρήτη και ειδικότερα στη Σούδα.Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ενισχύοντάς τις δυνάμεις τους στην περιοχή θα πιέσουν αποτελεσματικά το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, ούτως ώστε να το οδηγήσουν στην ικανοποίηση των απαιτήσεών τους αναφορικά με μία συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.
Σε ανάρτηση του Clashreport στο Χ (πρώην Twitter) χθες (σ.σ. 21.02.2026), συνοδευόμενη από βίντεο και φωτογραφίες, περίπου δώδεκα αμερικανικά μαχητικά F-22 έχουν περάσει από το Ηνωμένο Βασίλειο με κατεύθυνση τη Μέση Ανατολή.
Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι σημαντικός αριθμός αεροσκαφών F-35 και A-10, μαζί με αεροσκάφη ανεφοδιασμού, μεταφορικά και ειδικών επιχειρήσεων, έχουν εντοπιστεί στον κόλπο της Σούδας στην Ελλάδα.
Πάντως μετά από έρευνα του “Α.τ.Κ.” βρήκαμε ότι η αρχική πηγή του βίντεο το οποίο παρουσιάζεται στο ClashReport είναι από λογαριασμό στο τικ τοκ με τον χρήστη που το δημοσίευσε χθες να αναφέρει ότι δεν περίμενε να λάβει τη δημοσιότητα που έλαβε και ότι το βίντεο δεν είναι πρόσφατο αλλά από τον Οκτώβρη.
Δείτε ΕΔΩ τη σχετική ανάρτηση.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πλειάδα αναφορών σε πηγές του εξωτερικού αναφέρει ότι η βάση της Σούδας αποτελεί κομβικό σημείο για τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο με επισκέψεις σε καθημερινό επίπεδο αεροσκαφών και πλοίων.
Δείτε σχετικά ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ.
Checked the destination of the batch of C-17 Cargo planes that took off from the US last night.
Assuming these are related to air defense systems as suggested by
@TheIntelFrog
, it seems like Souda Bay is indeed beeing considered a potential retaliation target.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε με δηλώσεις του στις 20 Φεβρουαρίου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμένου στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν.
Around a dozen F-22 jets have transited through the UK en route to the Middle East, while large numbers of F-35s, A-10s, tankers, transports, and special operations aircraft have been spotted at Souda Bay in Greece. pic.twitter.com/IKwbxWjPlB
— Clash Report (@clashreport) February 21, 2026
Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο έχει παρουσιάσει στον Τραμπ σειρά σεναρίων, μεταξύ των οποίων και επιλογές που περιλαμβάνουν εξουδετέρωση του ανώτατου ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του γιου του, Μοτζτάμπα.
Συστήματα ασφαλείας από τις ΗΠΑ στη Σούδα για προστασία από ενδεχόμενο κτύπημα του Ιράν;
Nέες πληροφορίες από αναλυτές OSINT (Open Source Intelligence) υποδεικνύουν σημαντική ενίσχυση των αμερικανικών αμυντικών συστημάτων στην περιοχή, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Σύμφωνα με αναφορές του γνωστού λογαριασμού @MenchOsint, οι οποίες συνοδεύονται από οπτικό υλικό, η κινητικότητα στο αεροδρόμιο των Χανίων είναι έντονη. Η άφιξη προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-22 Raptor, που μοιράζονται τον διάδρομο προσαπογείωσης με τη βάση της Σούδας, ερμηνεύεται από στρατιωτικούς αναλυτές ως μια κίνηση θωράκισης της περιοχής αλλά και προβολής ισχύος.
Παράλληλα, ο αναλυτής @TheIntelFrog επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον προχωρά στη μεταφορά και εγκατάσταση πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας στη βάση. Η κίνηση αυτή δεν θεωρείται τυχαία, καθώς η Σούδα φαίνεται να εξετάζεται σοβαρά ως πιθανός στόχος αντιποίνων από την πλευρά της Τεχεράνης.
Checked the destination of the batch of C-17 Cargo planes that took off from the US last night.
Assuming these are related to air defense systems as suggested by @TheIntelFrog, it seems like Souda Bay is indeed beeing considered a potential retaliation target. https://t.co/USRTMK9d0v pic.twitter.com/Qcl6kZDR2p
— MenchOsint (@MenchOsint) February 22, 2026



