10.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

H AOZ οδηγεί σε υπεργιγαντιαίους υφάλους τύπου ZOΡ Νοτιοδυτικά της Κρήτης

Ημερομηνία:

(Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Τ. Φωκιανού, Α. Φώσκολος)

Η ελληνική έρευνα υδρογονανθράκων είναι επικεντρωμένη σήμερα στην χερσαία και υποθαλάσσια δυτική Ελλάδα που περιέχει κλασικούς ασβεστολιθικούς στόχους κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αντίθετα γύρω μας οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη στοχεύσει στο νέο ερευνητικό μοντέλο της ΕΝΙ αναζήτησης υφάλων ασβεστολίθων τύπου ΖΟΡ. Ιδιαίτερα στην Κύπρο, η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με τις υπογραφές νέων ερευνητικών συμβάσεων με την ExxonMobil και Qatar Petroleum στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, TOTAL και ENI στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 και ΕΝΙ στο θαλάσσιο οικόπεδο 8.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη δημοσίευσή μας, στο θαλάσσιο οικόπεδο 7 της Κύπρου, υπάρχει στόχος ψαμμιτικού κοιτάσματος ανάλογου σε μέγεθος με το Λεβιάθαν αλλά και στόχος ασβεστολιθικού κοιτάσματος (Reef) πενταπλάσιος σε μέγεθος (500km2) από το υπεργιαγαντιαίο κοίτασμα ΖΟΡ (100km2). Το μεγαλύτερο μέρος του στόχου αυτού βρίσκεται μέσα στο Κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 7 (βλ. Εικ.1).

1

Να σημειώσουμε ακόμα ότι ακόμα και η προβληματική και διχασμένη Λιβυκή Κυβέρνηση ανέθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο στην γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ να αναζητήσει – βάσει του νέου προαναφερθέντος ερευνητικού μοντέλου της ΕΝΙ – υφάλους στην υπεράκτια ΑΟΖ της ανατολικής Λιβύης. Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης αυτής υπήρξαν συνταρακτικά στη περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Διαπιστώθηκαν υπεργιγαντιαίοι στόχοι κοιτασμάτων υφάλων που το μέγεθος τους ξεπερνάει κάθε προηγούμενο σε παγκόσμια κλίμακα ενδιαφέροντος (βλ. Εικ.2).

Σύμφωνα με μελέτες που στη δημοσιότητα έδωσε – μόλις πριν μερικές εβδομάδες – η αμερικανική γεωφυσική Εταιρεία Spectrum υπάρχει Νοτιοδυτικά της Κρήτης στόχος ανάλογος του προαναφερθέντος πενταπλάσιου του ΖΟΡ κυπριακού στόχου κοιτάσματος. Ο στόχος αυτός κοιτάσματος είναι επίσης πενταπλάσιος σε μέγεθος του πενταπλάσιου Κυπριακού στόχου κοιτάσματος ΖΟΡ (βλ. Εικ.2).

2

Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι οι στόχοι αυτοί ασβεστολιθικών υφάλων – οι οποίοι δημιουργήθηκαν σε ακτές παλαιολιμνοθαλασσών του ύστερου μειοκάινου – είναι κατά κανόνα επαναλαμβανόμενοι κάτω από αλάτια του Μεσσηνίου θα απαιτηθούν για λεπτομερέστερη χαρτογράφιση σεισμικά τριών διαστάσεων (3D) γύρω από το τριπλό σημείο οριοθέτησης ΑΟΖ Λιβύης, Ελλάδος, Ιταλίας.
Για να γίνει αντιληπτή η θέση των χαρτογραφηθέντων από την Spectrum στόχων κοιτασμάτων υφάλων ασβεστολίθου χρησιμοποιήσαμε τον χάρτη παλαιολιμνοθαλασσών της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτός παρουσιάστηκε από την Luliana Vasilliev του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Βαρκελώνη της Ισπανίας (βλ. Εικ.3).

3

Κατά την Spectrum η περιοχή αυτή νοτιοδυτικά της Κρήτης περιέχει τουλάχιστον πόρους πετρελαίου της τάξης των 10 Δις Βαρελιών(Βbl) πετρελαίου ή 5,72 Τρις m3(Tcm) φυσικού αερίου.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη το μέγεθος των προοπτικών αυτών ανακαλύψεων κοιτασμάτων Νοτιοδυτικάς της Κρήτης και τις διεκδικήσεις που είχε εμφανίσει η Λιβύη στον 4ο γύρο παραχωρήσεων της το 2004 (βλ. Εικ.4). Ο Χάρτης περιλαμβάνει και την Γαύδο, μετά από διαμαρτυρίες της Ελλάδος και της Ιταλίας ο χάρτης ευτυχώς αποσύρθηκε αλλά οι διεκδικήσεις παραμένουν.

4

Υπάρχει ως εκ τούτου επιτακτική ανάγκη ρύθμισης του τριπλού σημείου της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας, Λιβύης, διότι χωρίς αυτήν ο τεράστιος πλούτος που βάσιμα πρέπει να υπάρχει εκεί θα μείνει για πάντα ιδιοκτησία της ανικανότητας μας να διαμορφώσουμε την κατάλληλη στρατηγική ανάδειξης του ορυκτού μας πλούτου υδρογονανθράκων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...