Είναι από τα κωμικοτραγικά της ιστορίας…
Με δημοσίευμά μας αναφερθήκαμε εκτενώς στην είδηση σχετικά με το αίτημα που κατάθεσε η Γερμανική Fraport για αναβολή της καταβολής της εισφοράς και της αμοιβής παραχώρησης στο Δημόσιο για όλο το 2019.
Πρόκειται για ένα ποσό που φτάνει τα 44 εκατομμύρια ευρώ.
Η εταιρεία πατάει στις διατάξεις τους άρθρου 45 της σύμβασης παραχώρησης περί δυσμενών συμβάντων, ώστε να εξασφαλιστεί η ρευστότητά της.
To άρθρο 45 βρίσκεται στη σελίδα 281 (σε σύνολο 296) της Σύμβασης Παραχώρησης που από πολλούς δικαίως έχει χαρακτηριστεί αποικιοκρατικού χαρακτήρα (ΕΔΩ ολόκληρη η Σύμβαση).
Πέραν των όσων επισημάναμε στο άρθρο μας για την κερδοφορία της εταιρείας από τα ελληνικά αεροδρόμια καθώς και για το γεγονός ότι η εταιρεία πήρε υπό τον έλεγχό της τα 14 αεροδρόμια στη βάση δυσμενών συμβάντων, υπάρχει και άλλο ένα ζήτημα.
Οι επενδύσεις που κάνει η γερμανική εταιρεία στην Ελλάδα δεν έρχονται από δικά της κεφάλαια αλλά μέσω δανεισμού που έχει εξασφαλίσει από ελληνικές τράπεζες!
Υπενθυμίζουμε λοιπόν για όσους το ξεχάσανε ότι η Fraport Greece εξασφάλισε δάνειο, ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ (968,4 εκατ. ευρώ), προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος του αντιτίμου για την 40ετή παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Το συνολικό αντίτιμο για την παραχώρηση των αεροδρομίων ανέρχεται σε 1,234 δισ. ευρώ.
Η μακροπρόθεσμη δανειοδοτική σύμβαση υπεγράφη με κοινοπραξία πέντε τραπεζικών ομίλων, ήτοι τις:
– Alpha Bank: 284,7 εκατ. ευρώ
– Παρευξείνια Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης: 62,5 εκατ. ευρώ
– Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: 186,7 εκατ. ευρώ
– Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: 280,4 εκατ. ευρώ
– International Finance Corporation (Παγκόσμια Τράπεζα): 154,1 εκατ. ευρώ
Με άλλα λόγια, η Fraport δε θέλει να πληρώσει την δόση των 44 εκατομμυρίων ευρώ από τα δανεικά που έχει πάρει από ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων
Για να το κάνουμε όσο πιο λιανά γίνεται. Η Fraport δε θέλει να πληρώσει το τίμημα στο ελληνικό κράτος για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων από τα δανεικά που έχει πάρει από ελληνικές τράπεζες για την καταβολή αυτού του τιμήματος.
Πρόκειται για τις ίδιες τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.
Και την ίδια στιγμή οι δανειστές της χώρας απειλούν το σύνολο των πολιτών της χώρας με πλειστηριασμούς για τα σπίτια τους επειδή δε θέλουν να καλλιεργηθεί “κουλτούρα μη πληρωμών“.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Fraport είχε και απαιτήσεις 74 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο ως αποζημίωση για εργασίες που υποστηρίζει ότι κρίθηκαν αναγκαίες, όταν ανέλαβε τη διαχείριση των αεροδρομίων…
Είπατε τίποτα;