14.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

H Περιφέρεια Κρήτης βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού-Σύσκεψη φορέων στην Περιφέρεια

Ημερομηνία:

Οι προοπτικές-δυνατότητες για την ανάπτυξη για πρώτη φορά του καταδυτικού τουρισμού σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης συζητήθηκαν σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Χωροταξίας Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασσωτάκη, δήμαρχοι, εκπρόσωποι δημάρχων, το ΕΛΚΕΘΕ, φορείς και εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Όπως τόνισαν οι κ.κ. Καλογερής και Βαμιεδάκης, αλλά και η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Μ. Κασσωτάκη, η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων για καταδυτικό τουρισμό, προβλέπεται να ενταχθεί στην «Έξυπνη Εξειδίκευση» και να χρηματοδοτηθούν τέτοιους είδους δράσεις τη νέα προγραμματική περίοδο (Ευρωπαϊκά προγράμματα). Ωστόσο οι διάσπαρτες ενάλιες αρχαιότητες στα 1000 περίπου χιλιόμετρα περιμετρικά του νησιού δημιουργούν μεγάλα εμπόδια σε τέτοιες επενδύσεις, και αυτό που απαιτείται είναι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο με τη σύμφωνη γνώμη και της εφορείας ενάλιων αρχαιοτήτων. Η δυναμική του καταδυτικού τουρισμού, που συγκαταλέγεται στον ποιοτικό τουρισμό, είναι συνεχώς αυξανόμενη, καθώς μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν περί τα 4 εκ. δύτες που πραγματοποιούν καταδυτικό τουρισμό.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης χωροταξίας περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής υπογράμμισε για το θέμα: «Η ακτογραμμή της Κρήτης είναι 1000 περίπου χιλιόμετρα, και το νησί προσφέρεται για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού. Είναι θετικό το γεγονός ότι τη περίοδο αυτή εκπονείται το χωροταξικό, οπότε μπορούμε να χωροθετήσουμε μαζί με τους ειδικούς επιστήμονες, τα επιστημονικά μας ιδρύματα τέτοιου είδους πάρκα στο θαλάσσιο χώρο περιμετρικά της Κρήτης. Φιλοδοξούμε με τη συνεργασία των επιστημονικών Ιδρυμάτων της Κρήτης αυτή η ανάπτυξη να είναι προς όφελος του περιβάλλοντος. Δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσουμε κατάλληλες περιοχές-καταφύγια της θαλάσσιας ζωής. Το πρόβλημα είναι οι διάσπαρτες ενάλιες αρχαιότητες και με την κείμενη νομοθεσία εμποδίζεται η δημιουργία καταδυτικών πάρκων, και αυτό που συζητάμε σήμερα είναι πως θα μπορέσουμε να εισηγηθούμε μια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία με την σύμφωνη γνώμη βεβαίως όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών» και πρόσθεσε: «Μην ξεχνάμε επίσης ότι τη νέα χρηματοδοτική περίοδο προβλέπονται πιστώσεις για τέτοιου είδους έργα καινοτόμα, πάνω στον τομέα αυτό και επομένως καλό θα είναι να αξιοποιηθούν τα κονδύλια αυτά προς όφελος του νησιού μας. Ο καταδυτικός τουρισμός συγκαταλέγεται στο ποιοτικό τουρισμό, και θα προσελκύσουμε και ειδικής κατηγορίας τουρίστες που μέχρι σήμερα πηγαίνουν σε άλλους προορισμούς, σε άλλες χώρες της Μεσογείου».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμός της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης από την πλευρά του ανέφερε: «Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένα από τα σκέλη του εναλλακτικού τουρισμού που η Περιφέρεια θέλει να στηρίξει. Στα πλαίσια της στρατηγικής ανάπτυξης, σε αυτού του είδους τον τουρισμό συζητάμε σήμερα, με τους τοπικούς φορείς, τα επιστημονικά ιδρύματα, τις υπηρεσίες, για να δούμε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα καταδυτικά πάρκα, όπως επίσης τι δυνατότητες υπάρχουν ώστε ο καταδυτικός τουρισμός να ενταχθεί στην «έξυπνη εξειδίκευση» και να χρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το νησί μας, γιατί έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων απλά πρέπει να γίνει με τη σωστή οργάνωση, το σωστό θεσμικό πλαίσιο με κίνητρα και ξεκάθαρους κανόνες» και πρόσθεσε: «Υπάρχει ενδιαφέρον, δήμοι έχουν προτάσεις όπως επίσης ιδιωτικοί φορείς, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες. Τα καταδυτικά πάρκα μπορούν να έχουν ποικίλη έκταση και να γίνουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, ωστόσο απαιτούνται μελέτες από πιστοποιημένους φορείς».

Η κ. Κασσωτάκη αναφέρθηκε στις μορφές του εναλλακτικού τουρισμού, ποιες δράσεις θεωρούνται καινοτόμες και ποιες μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Ο λιμενολόγος Δημ. Ρομπογιαννάκης εξήγησε το νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση καταδυτικού πάρκου και περιέγραψε το υπάρχων θεσμικό πλαίσιο. Ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Ντούνας αναφέρθηκε στη σύνθετη βιοποικιλότητα του θαλάσσιου χώρου της Κρήτης αλλά και ευρύτερα της Μεσογείου και στις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές. Στη συνάντηση που είχε μεγάλο ενδιαφέρον έγινε ενημέρωση και διάλογος για την σημαντικότητα της ίδρυσης καταδυτικών πάρκων ενώ απαντήθηκαν ερωτήματα

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επιτυχία η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου»...

«Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν-Πολ Σαρτρ στο Theatre 73100

Η θεατρική ομάδα Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά...

Άσαντ: Αίτηση διαζυγίου κατέθεσε η σύζυγός του

Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα «πυρά» ο...

Βιβλιοπαρουσίαση – Ο γιατρός Ηλίας Γ. Γαβριλάκης και το συγγραφικό του έργο

Του Νίκου Αγγελάκη Όλοι στα Χανιά γνωρίζομε τον αγαπητό και...