13.8 C
Chania
Monday, December 15, 2025

Haaretz: Ισραηλινοί στρατιώτες λένε πως είχαν εντολἠ να πυροβολούν Παλαιστίνιους που περίμεναν τρόφιμα στη Γάζα

Ημερομηνία:

Ισραηλινοί αξιωματικοί και στρατιώτες ανέφεραν ότι είχαν λάβει εντολές να ανοίξουν πυρ εναντίον άοπλων Παλαιστινίων που προσέγγιζαν τις καθορισμένες ζώνες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι τα συγκεντρωμένα πλήθη δεν αποτελούσαν απειλή, όπως αποκαλύπτει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η στρατιωτική εισαγγελία φέρεται να έχει ζητήσει από την ανώτατη ηγεσία του στρατού να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν στα σημεία διανομής βοήθειας.

Στην αναφορά, Ισραηλινοί στρατιώτες περιγράφουν ότι ο στρατός έκανε χρήση πραγματικών πυρών για να αποτρέψει ή να διαλύσει τα πλήθη που ζητούσαν βοήθεια, αντί να εφαρμόζει μη θανατηφόρες μεθόδους ελέγχου του πλήθους.

«Είναι μια ζώνη θανάτου… Εκεί που υπηρετούσα εγώ, σκοτώνονταν από έναν έως πέντε ανθρώπους την ημέρα», ανέφερε ένας στρατιώτης.

Άλλος στρατιώτης περιέγραψε: «Πυροβολούν τους ανθρώπους σαν να πρόκειται για ένοπλη επίθεση. Δεν χρησιμοποιούν μέσα αντιμετώπισης ταραχών, ούτε δακρυγόνα. Χρησιμοποιούν βαριά πολυβόλα, εκτοξευτές χειροβομβίδων και όλμους».

Και πρόσθεσε: «Η επικοινωνία μας μαζί τους γίνεται μέσω των όπλων».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, από τα τέλη Μαΐου, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία των κέντρων διανομής βοήθειας, τουλάχιστον 549 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτούς τους χώρους.

Παρά τα αιματηρά περιστατικά και τις προειδοποιήσεις από νομικούς κύκλους για ενδεχόμενη συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συγκεκριμένη ομάδα.

tvxs.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ