Η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού σε συνδυασμό με την άρση της γερμανικής ταξιδιωτικής προειδοποίησης στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Παράλληλα όμως και το φάσμα της ανεργίας στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα απειλείται με μαζική ανεργία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, όπως μεταδίδει η DW και στον υπότιτλο σημειώνεται «Ήδη πριν από την κρίση του κορωνοϊού η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Τώρα η ύφεση εξαφανίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μια δοκιμασία για τον συντηρητικό πρωθυπουργό». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ παρατηρεί: «Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να ρίξει την Ελλάδα στην ύφεση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας για τους Έλληνες το 2020 κατά 9,7% και μια αύξηση της ανεργίας στο 19,9% σε σχέση με το 9% του μέσου όρου στην ΕΕ. Το ΔΝΤ αναμένει για τους Έλληνες ανεργία της τάξεως του 22,3%. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα πλησιάζει τους αριθμούς από την εποχή της οικονομικής κρίσης».
Όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής πλέον κρίσης από την κυβέρνηση, η εφημερίδα γράφει: «Όπως και στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Μητσοτάκης βασίζεται για την ανάκαμψης της οικονομίας στις εισηγήσεις των ειδικών. Για τη διαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για βοήθεια, συμβουλεύεται μια ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων, το λεγόμενο ‘συμβούλιο των σοφών της οικονομίας’. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Κύπριος οικονομολόγος βραβευμένος με Νομπέλ Σερ Κρίστοφερ Πισαρίδης, ο οικονομολόγος Δημήτρης Βαγιάνος από το London School of Economics και ο καθηγητής Οικονομίας Κωνσταντίνος Μεγκίρ από το πανεπιστήμιο του Γέιλ. … Ο κορωνοϊός ως ευκαρία: ο πρωθυπουργός βλέπει στο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ‘ένα εργαλείο για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας’».
Η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει την είδηση για το άνοιγμα της Ελλάδας σε τουρίστες από μια σειρά χωρών βάσει του επιδημιολογικού τους προφίλ με τον τίτλο «Η Ελλάδα είναι έτοιμη» και σημειώνει: «Τουρίστες από 29 κράτη, μεταξύ αυτών από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, μπορούν από τις 15 Ιουνίου να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα χωρίς την υποχρέωση καραντίνας. Μέχρι τότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Ταβέρνες, μπαρ και παραλίες έχουν ανοίξει για τους επισκέπτες εδώ και δυο εβδομάδες. Πάντως η Μεγάλη Βρετανία, η οποία μαζί με τη Γερμανία είναι η πιο σημαντική χώρα προέλευσης τουριστών, δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πρώτων χωρών, για τις οποίες καταργείται η υποχρέωση καραντίνας».
Επίσης σε σχόλιό της για την παράλληλη άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει: «Επιτέλους διακοπές! Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να άρει την ταξιδιωτική προειδοποίηση για 29 ευρωπαϊκά κράτη από τις 15 Ιουνίου αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό ελευθερίας μετά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε δημοσκοπήσεις οι Γερμανοί απάντησαν στην ερώτηση σε ποιο περιβάλλον χαλαρώνουν καλύτερα, έχουν άλλες σκέψεις και μπορούν να περάσουν ανέμελα, ότι αυτό το περιβάλλον είναι η παραλία… Η ελευθερία να ταξιδεύεις είναι μια έκφραση κανονικότητας και ένας από τους θεμέλιους λίθους της ΕΕ».
Στις οικονομικές συνέπειες από την μείωση των τουριστών στους παραδοσιακούς ταξιδιωτικούς προορισμούς αναφέρεται δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνοντας δημοσκόπηση της infratest dimap, σύμφωνα με την οποία οι μισοί Γερμανοί σχεδιάζουν να παραμείνουν στη χώρα τους. Η εφημερίδα γράφει: «Σε όλο τον κόσμο απειλούνται 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Πόσοι εξαρτώνται από όσους δεν κάνουν διακοπές
Ποτέ πριν δεν ήταν τόσο σαφές ποιος είναι ο ρόλος του τουρισμού, του δεύτερου σε μέγεθος βιομηχανικού κλάδου στον κόσμο: κάθε χρόνο καταρρίπτονταν νέα ρεκόρ, τόσο για μεγάλους ομίλους όσο και για μικρές επιχειρήσεις, για απλούς υπαλλήλους, για ταξιδιωτικούς πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες, διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων μέχρι και για τους καμηλιέρηδες στις πυραμίδες και τις καμαριέρες σε πολυτελή ξενοδοχεία στις παραλίες του Μπαλί. Στην Ελλάδα τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ, στην Ισπανία το 14% και στην Ιταλία 13%… Δεν είναι κακό που αυτό το καλοκαίρι τόσος κόσμος θέλει να μείνει σπίτι του. Το κακό είναι ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από αυτούς που δεν θα πάνε διακοπές».
Η Tagesspiegel τέλος αναφέρεται στους ποικίλους λόγους, για τους οποίους πολλοί δεν θα ταξιδέψουν φέτος καν : «Όποιος δεν ένιωσε καλοδεχούμενος σε τουριστικούς προορισμούς πριν από την πανδημία, δεν θα σπεύσει να επιστρέψει. Τουριστικές περιοχές σε ακτές και βουνά της πατρίδας ίσως αναδειχθούν οι νικητές της κρίσης, γιατί οι διακοπές στη χώρα σου φαίνονται πιο ασφαλείς σε σχέση με το εξωτερικό. Ή απλά μένει κανείς στο σπίτι του. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν ήδη τις διακοπές τους κατά τη διάρκεια του lockdown, άλλοι εργάζονται με μειωμένο ωράριο και δεν έχουν χρήματα για διακοπές. Κάποιοι άλλοι χρησιμοποίησαν το χρόνο τους στο lockdown για να κάνουν πιο όμορφο το μπαλκόνι ή τον κήπο τους. ‘Αυτές οι διακοπές θα είναι διαφορετικές’ είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Και έχει δίκιο».