23.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Ημερομηνία:

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης Μπάιντεν -τη Ρωσία και το Ιράν– να εμπιστεύονται και να συνεργάζονται με το Πεντάγωνο για να αποτρέψουν μία ολέθρια απάντηση για τη δολοφονία ενός Ιρανού στρατηγού και έξι άλλων αξιωματούχων από το Ισραήλ στη Δαμασκό.

Ο διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh έχει κάνει αμέτρητα ρεπορτάζ για τα κακώς κείμενα του αμερικανικού στρατού, ιδίως κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Ωστόσο σε πρόσφατο άρθρο του δίνει τα εύσημα στο Πεντάγωνο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ευφυέστατου, όπως αναφέρει, εγχειρήματος.

Σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους ομολόγους τους, τα ανώτατα στελέχη του Πενταγώνου “έδωσαν τη δυνατότητα” στο Ιράν να μετριάσει την απάντησή του στο Ισραήλ για την επίθεση στη Δαμασκό με την εκτόξευση πάνω από τριακοσίων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων σε στόχους στο Ισραήλ με τρόπο ώστε οι περισσότεροι να καταρριφθούν πριν πέσουν στο έδαφος.

Βρετανοί και Ρώσοι

Η ιστορία έχει ως εξής σύμφωνα με τον Hersh. Το Πεντάγωνο ουσιαστικά “αντιστάθηκε” στην εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου και του ΝΑΤΟ. Προσέγγισαν, λοιπόν, κρυφά τη Ρωσία, έναν από τους στενότερους συμμάχους του Ιράν και έπεισαν έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο να διαβεβαιώσει τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, τον 84χρονο ηγέτη του Ιράν, ότι η Αμερική είχε την τεχνογνωσία να πετύχει το εγχείρημα.

Φυσικά ο Seymour Hersh δεν αποκαλύπτει ποιοι ήταν οι Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματικοί που υλοποίησαν αυτό το ασυνήθιστο σχέδιο “κάλπικης” επίθεσης. Λέει, όμως, πως ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε αυτό το σχέδιο υψηλού ρίσκου και προέτρεψε δημοσίως τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου η πολιτική καριέρα και η προσωπική ελευθερία εξαρτώνται από τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα, να μην απαντήσει στο Ιράν. Χωρίς αυτό, βεβαίως να σημαίνει πως μια αντεπίθεση εκ μέρους του Ισραήλ δεν είναι απίθανη σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα.

“Το επιτελείο σχεδιασμού του Πενταγώνου κλήθηκε να βρει μια στρατιωτική λύση σε ένα πολιτικό πρόβλημα”, σχολίασε στον Hersh ένας εμπλεκόμενος αξιωματούχος. “Διαφορετικά, ο Αγιατολάχ θα μπορούσε να επιτεθεί και ο Μπίμπι να κάνει “τα δικά του” ως απάντηση. Έπρεπε να εμπλακούμε τώρα και όχι αργότερα. Και έτσι σκεφτήκαμε πού βρισκόμαστε και πού θέλαμε να πάμε. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να ελέγξουμε την απάντηση των Ιρανών”.

Ο προφανής φόβος ήταν ότι η απάντηση του Νετανιάχου σε μια επιτυχημένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους θα ήταν, όπως στη Γάζα, συντριπτική. Σκληρά αντίποινα εκ μέρους του Ισραήλ θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε έναν ανεπιθύμητο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Τα ανώτερα κλιμάκια του Πενταγώνου είχαν άμεσες επαφές με τους ομολόγους τους και διαβουλεύτηκαν με τα ανώτατα στελέχη των αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τις πολιτικές ηγεσίες. “Ποιος γνώριζε καλύτερα τους Ιρανούς;” ρώτησε ρητορικά ο αξιωματούχος που μίλησε με τον Hersh. “Οι Ρώσοι και οι Βρετανοί”. Οι ισχυρότεροι δεσμοί του Ιράν στην Ευρώπη είναι με τη Βρετανία και τη Ρωσία, των οποίων οι στρατιωτικές ηγεσίες συμμερίζονταν την ανησυχία για τον κίνδυνο μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ.

Υπήρξαν, λοιπόν, ανεπίσημες συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Βρετανών ανώτατων στρατιωτικών στελεχών, οι οποίες κατέληξαν σε ένα ιδιοφυές σχέδιο. Να πείσουν τους συμμάχους τους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή να συνεργαστούν υπό αμερικανική ηγεσία και με την έγκριση του Ιράν να εκμεταλλευτούν την πρόοδο στην αντιπυραυλική άμυνα και να “αφήσουν” τον Αγιατολάχ να εκτοξεύσει τους πυραύλους του και να πάρει την εκδίκησή του, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της Αμερικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής θα τους εντοπίσουν και θα τους καταστρέψουν.

Το τελεσίγραφο και η “κάλπικη” επίθεση

Όπως επισημαίνει ο Hersh, υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος ενημερώθηκε ότι το Ισραήλ είχε δύο επιλογές: είτε “να κερδίσει εύκολα” και να αφήσει τη “συμμαχία υπό την ηγεσία των Αμερικανών” να καταστρέψει τους πυραύλους, είτε “να χάσει με τον δύσκολο τρόπο” και να απαντήσει με βία στην αποτυχημένη επίθεση. “Αν επιλέξεις τον δύσκολο τρόπο, είσαι μόνος σου” ήταν το τελεσίγραφο.

Στο Πεντάγωνο έκαναν τον σχεδιασμό τους χωρίς να συμβουλεύονται επισήμως τον πρόεδρο Μπάιντεν ή οποιονδήποτε στον Λευκό Οίκο. “Ο Λευκός Οίκος γνώριζε μόνο ότι οι Ιρανοί ήθελαν να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο στους Ισραηλινούς”, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στον Hersh.

Το Πεντάγωνο θεωρούσε ότι o Λευκός Οίκος δεν θα ενέκρινε ποτέ μια τόσο ριζοσπαστική στρατηγική. Ωστόσο, ο Μπάιντεν όταν πληροφορήθηκε ότι ο Αγιατολάχ είχε συμφωνήσει να μετριάσει την εκδίκησή του, προέτρεψε δημοσίως τους Ισραηλινούς να μην απαντήσουν στην αποτυχημένη ιρανική πυραυλική επίθεση.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι που εκτόξευσε το Ιράν ήταν εύκολοι στόχοι. Τα επιθετικά αεροσκάφη του αμερικανικού του Πολεμικού Ναυτικού ενισχύθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη από την Ιορδανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, τα οποία είχαν πρόσβαση σε κοντινές αεροπορικές βάσεις και έτσι μπορούσαν να ανεφοδιάζονται με καύσιμα και να παραμένουν στον αέρα για ώρες.

Η ιρανική ηγεσία εκτόξευσε τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της σε ένα βολικό διάστημα εννέα ωρών, πράγμα που διευκόλυνε το “κυνήγι” των πυραύλων και των drones αφού έδωσε την ευκαιρία στα μαχητικά να μπορούν ανεφοδιαστούν με καύσιμα. Δύο αμερικανικά AWACs – ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη E-3 – που διαθέτουν τα πιο προηγμένα συστήματα εντοπισμού, βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να καθοδηγήσουν τα μαχητικά προς του στόχους τους.

Η επιχείρηση ήταν απολύτως επιτυχής, με λίγους μόνο πυραύλους να περνούν στο έδαφος του Ισραήλ. Η μόνη γνωστή απώλεια ήταν μια επτάχρονη Βεδουΐνα. Χτυπήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα που έπεσαν από την οροφή του σπιτιού τους στην έρημο Νεγκέβ, κοντά στην ισραηλινή αεροπορική βάση Νεβατίμ, όπου σταθμεύουν προηγμένα αεροσκάφη για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων αναφέρει ο Hersh. Βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ντιμόνα, του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ισραήλ που παράγει πυρηνικές βόμβες για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Πηγή του Hersh από το Ισραήλ δήλωσε ότι οι αξιωματικοί της βάσης ενημερώθηκαν ρητά, πιθανώς από το Ιράν, ότι οι πύραυλοι που έπεσαν εκεί δεν προορίζονταν για τον αντιδραστήρα της Ντιμόνα. Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις ζημιές που προκλήθηκαν στην αεροπορική βάση.

Δεν υπήρχαν περιθώρια λάθους δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Έπρεπε να διασφαλιστεί ότι κανένας ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος δεν θα ξέφευγε ώστε να πλήξει κάποια μεγάλη πόλη του Ισραήλ. Όμως “οι αεροπόροι έχουν μεγάλη πίστη και πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα με τα AWAC. “Ήταν γενναίο εγχείρημα” είπε.

tvxs.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κρήτη ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Στην Κρήτη θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με...

Με επιτυχία η περιοδεία Πολάκη στο Ηράκλειο

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλος Πολάκης υλοποίησε με...