Ενάντια στη φιλοξενία προσφύγων σε τουριστικές περιοχές άρα και στην Κρήτη τάσσεται ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Ιωάννης Μαργαρώνης.
Τονίζοντας την ως τώρα προχειρότητα της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση του ζητήματος και τα πολλά προβλήματα που έχει δημιουργήσει, καταγγέλλοντας την άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και την ανικανότητα αξιοποίησης των ικανοτήτων τους, θέτει ερωτήματα σχετικά με την έλευση των προσφύγων στην Κρήτη όπως, αν έχουν ελεγχθεί σχετικά με πιθανούς κινδύνους για συμμετοχή σε τρομοκρατική δίκτυα, ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός τους, αλλά και πώς θα ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες.
Εν τέλει, ο κ. Μαργαρώνης αν και τονίζει ότι ο ελληνικός λαός έχει μάθει να συνυπάρχει με άλλους πολιτισμούς και θρησκείες, θεωρεί ότι μετά από 6 χρόνια κρίσης θα ήταν λάθος να “ξεφορτωθεί” το θέμα στις τοπικές κοινωνίες φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προστατευθεί το “brand name Κρήτη” και άρα η φιλοξενία πρέπει να γίνει “με όρους ανθρωπιάς μακριά από τουριστικές περιοχές και τα νησιά μας”.
Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:
Εδώ και ενάμισι χρόνο παρακολουθούμε απογοητευμένοι, την πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με την διαχείριση του προσφυγικού. Μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε πολλά και έπραξε ελάχιστα δημιουργώντας μόνο οικονομική και κοινωνική ζημιά στη χώρα.
Πρόσφυγες που βιώνουν σε άθλιες συνθήκες, υποσιτιζόμενοι, με προβλήματα περίθαλψης, με θέματα ασφάλειας, χωρίς διαχωρισμό και αξιοποίηση τους ανάλογα το επάγγελμα και τις γνώσεις τους. Άνθρωποι κυριολεκτικά στοιβαγμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και με σωρεία καταγγελιών για κακοποίηση τους από διάφορους…
Αυτό δεν λέγεται φιλοξενία, δεν λέγεται ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη. Αυτό λέγεται ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος με ερασιτεχνικό τρόπο δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις.
Το χειρότερο όμως είναι ότι δημιουργεί όξυνση, διχασμό και βάζει τον Ελληνικό λαό σε κοινωνικό αυτοματισμό λόγω της κυβερνητικής ανικανότητας και έλλειψης σοβαρότητας.
Αυτό δημιουργεί και εντείνει φαινόμενα ακραίων απόψεων και συνθηκών που δεν ταιριάζουν στον λαό μας.
Την Τρίτη 16/8/2016 το Επιμελητήριο Χανίων κλήθηκε σε σύσκεψη φορέων στην Αντιπεριφέρεια και στο Δήμο Χανίων με θέμα την «Έλευση προσφύγων στην Κρήτη».
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ μετέφερε τις απόψεις της Διοικητικής Επιτροπής του φορέα όπως αυτές καθορίστηκαν στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που της τέθηκαν.
Ο επιχειρηματικός κόσμος απευθυνόμενος στον κ. Δήμαρχο ο οποίος παρευρέθηκε στην αρχική συνάντηση με τον Υπουργό κ. Μουζάλα θέτει τα εξής ερωτήματα :
· Ποιοι πρόσφυγες θα έρθουν και με ποια διαδικασία. Είναι «ελεγμένοι» ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα κάποιων που πέρασαν τα Ελληνικά σύνορα και μετέπειτα συμμετείχαν σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη;
· Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός αυτών που θα έρθουν (πληροφορίες μιλάνε για 5.000 και όχι για 2.000 όπως είπε ο Υπουργός).
· Από πού προέρχονται οι πρόσφυγες, αν θα είναι μόνιμη η εγκατάσταση τους και με ποιες διαδικασίες θα ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες – οικονομίες;
· Που θα μείνουν, πως θα σιτίζονται, που θα εργάζονται και ποιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα τύχουν;
· Δεσμεύεται ο κ. Υπουργός, η κυβέρνηση και ο Χανιώτης Υπουργός Ανάπτυξης ότι θα δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις οι οποίες θα τηρηθούν χωρίς προβλήματα και αναιρέσεις δεσμεύσεων ακόμα και αν μετακινηθούν από τα Υπουργεία τους;
Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει με αγωνία απαντήσεις και δεσμεύσεις σε μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε λανθασμένα για τους κάτωθι λόγους:
· Επιλεκτική ενημέρωση κ. Μουζάλα (τέσσερις Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης)
· Απουσία σοβαρού και οργανωμένου σχεδίου δράσης
· Απουσία τοπικών Υπουργών από συναντήσεις και ειδικά του άμεσα εμπλεκόμενου Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη.
Οι Έλληνες έχουμε υποστεί τα πάντα στο πέρασμα της ιστορίας μας και έχουμε μάθει να συνυπάρχουμε με άλλους λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες.
Σ’ αυτή την δεδομένη στιγμή όπου τα έξι χρόνια της κρίσης μας έχουν γονατίσει και χωρίς να βλέπουμε φως στο τούνελ κάποιοι, «ξεφορτώνουν» στις τοπικές κοινωνίες ένα πολύ σοβαρό θέμα.
Ο επιχειρηματικός κόσμος των Χανίων ανέκαθεν στηρίζει τις πολλές κοινωνικές δομές που έχουμε και προσφέρει τεράστια βοήθεια και αλληλεγγύη σ’ αυτά τα τελευταία χρόνια που αυξήθηκαν οι ανάγκες τις κοινωνίας μας.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς Χανιώτης, πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει (3.000 το χρονικό διάστημα 2010-2015) και ότι το 60% σήμερα βρίσκεται σε θέση οριακής επιβίωσης.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 40% του ΑΕΠ της Κρήτης προέρχεται από τον κλάδο εμπόριο – τουρισμός και ανέρχεται στο ποσό των 6 δις € (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος). Εάν συμβεί οτιδήποτε που θα επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο αυτόν (όπως με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν υποστεί 50% μείωση) τότε το ποσό μεταφράζεται σε 3 δις € πλέον των επιπτώσεων στον τομέα επισκευών – κατασκευών κ.α. ενώ θα επιφέρει δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Ποιος είναι διατεθειμένος να αναλάβει αυτήν την ευθύνη;
Αυτό που ζητάμε είναι η προστασία της τοπικής οικονομίας, του τουρισμού, των εξαγωγών και του brand name «ΚΡΗΤΗ» γιατί είναι η μοναδική ελπίδα για να αντέξουμε.
Αυτονόητο είναι – όσο κι αν κάποιοι λασπολόγησαν – ότι θέλουμε το καλύτερο για τους πρόσφυγες και όχι να «πεταχτούν» οπουδήποτε για να αποτελέσουν νέα φτηνά – μαύρα εργατικά χέρια ή να συμβάλουν στην παραοικονομία, στο παραεμπόριο και στην επαιτεία. Ισως βέβαια και κάποιοι να θέλουν να αυξήσουν τοπικά σ’ όλη την χώρα τον ρατσισμό και άλλες ακραίες καταστάσεις και αυτό είναι ένα σοβαρό πολιτικό λάθος της κυβέρνησης.
Προτείνουμε λοιπόν την φιλοξενία με όρους ανθρωπιάς μακριά από τουριστικές περιοχές και τα νησιά μας τα οποία έχουν λυγίσει κάτω από την αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 24% αυξημένα κόστη μεταφοράς προϊόντων, υπηρεσιών, τουριστών, καυσίμων κ.α.
Τα νησιά μας που αποτελούν την τελευταία μας βιομηχανία στον τουρισμό οφείλουν να προσεχθούν και τάχιστα να ενισχυθούν με ανταποδοτικά οφέλη για να επιβιώσουν και να συνεισφέρουν τους υπέρογκους φόρους τους στο κράτος.
Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αλληλεγγύης στους πρόσφυγες – ήδη γίνεται – και θα συνταχθούμε σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό του πολέμου στην Ν.Α. Μεσόγειο.