Το πετρέλαιο είναι μαύρο. Και η πετρελαιοβιομηχανία βρώμικη. Όμως κανένα πετρέλαιο δεν είναι πιο μαύρο και καμιά πετρελαιοβιομηχανία πιο βρώμικη από αυτή του Ισλαμικού Κράτους.
Έχοντας καταλάβει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου οι τζιχαντιστές του ISIS έχουν βρει ένα πραγματικό χρυσορυχείο για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και εξάπλωσή τους στη Μέση Ανατολή αλλά και τη δημιουργία πυρήνων στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου οι Financial Times αποκαλύπτουν τη διαδρομή του ματωμένου πετρελαίου, από την εξόρυξη στα δίκτυα διανομής και την κατανάλωση.
Γράφουν οι FT:
Η στρατηγική του ISIS βασίζεται στην προβολή της εικόνας ενός κράτους υπό διαμόρφωση, και προσπαθεί να διαχειριστεί την πετρελαϊκή βιομηχανία όπως οποιοδήποτε άλλο κράτος.
Σύμφωνα με Σύρους που υποστηρίζουν ότι το ISIS προσπάθησε να τους στρατολογήσει, η οργάνωση προσλαμβάνει μηχανικούς, προσφέροντάς τους ανταγωνιστικές αμοιβές, αλλά και στελέχη με γνώσεις διοίκησης ανθρωπίνων πόρων.
Μία περιοδεύουσα επιτροπή ειδικών γυρίζει από κοίτασμα σε κοίτασμα, ελέγχει την παραγωγή και έρχεται σε επαφή με τους εργάτες. Διορίζει ακόμα μέλη του ISIS που έχουν εργαστεί σε πετρελαιοβιομηχανίες στη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής ως «εμίρηδες», να διοικήσουν τις πιο σημαντικές εγκαταστάσεις – σύμφωνα με μαρτυρίες εμπόρων που αγοράζουν πετρέλαιο από τον ISIS και μηχανικών που έχουν εργαστεί για το καθεστώς.
Κάποιοι μηχανικοί έχουν έρθει σε επαφή με στρατολογητές του ISIS. Ο Ραμί – το Ραμί δεν είναι το κανονικό του όνομα – εργαζόταν σε πετρελαιοβιομηχανία στη Συρία πριν γίνει διοικητής ανταρτών. Αργότερα έγινε προσπάθεια να στρατολογηθεί στον ISIS.
«Μπορούσα να διαλέξω οποιαδήποτε θέση ήθελα. Μου είπαν: “πες μας τι μισθό θες”». Ωστόσο ο Ραμί δεν δέχτηκε την προσφορά και έφυγε για την Τουρκία.
O ISIS στρατολογεί μέλη και από το εξωτερικό. Στην ομιλία του μετά την πτώση της Μοσούλης ο επικεφαλής της οργάνωσης, Αμπου Μπακρ αλ Μπαγνταντι, κάλεσε όχι μόνο μαχητές (να στηρίξουν το Ισλαμικό Κράτος) αλλά και μηχανικούς, γιατρούς και άλλο ειδικευμένο δυναμικό. Για παράδειγμα, η οργάνωση πρόσφατα στρατολόγησε Αιγύπτιο μηχανικό που ζούσε στη Σουηδία.
Η σημασία που δίνεται στο πετρέλαιο φαίνεται και από τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίον το ISIS διαχειρίζεται την παραγωγή. Ενώ σε γενικές γραμμές ακολουθείται ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης, με τους τοπικούς διοικητές να έχουν όλες σχεδόν τις εξουσίες στα χέρια τους, ωστόσο η παραγωγή πετρελαίου ελέγχεται κεντρικά από την ηγετική ομάδα.
Σύμφωνα με έγγραφα που βρέθηκαν στον μέχρι πρότινος κεντρικό διοικητή της πετρελαιοβιομηχανίας του ISIS, που σκοτώθηκε από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, οι τζιχαντιστές διοικούν επαγγελματικά το εν λόγω πεδίο κερδοφορίας, με υπολογισμούς για τη τιμολόγηση και ισολογισμούς εσόδων – εξόδων. Λαμβάνονται υπόψη ακόμα και οι διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή για να επιτευχθεί η μέγιστη παραγωγικότητα!
Τα κοιτάσματα επιτηρούνται από την Αμιγιάτ, τη μυστική αστυνομία του Χαλιφάτου, που εξασφαλίζει ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει – και επιβάλλει βάρβαρες ποινές στους παραβάτες. Φύλακες επιβλέπουν τους σταθμούς άντλησης και μεμονωμένες πηγές, ενώ όσοι προσέρχονται για ανεφοδιασμό ελέγχονται εξονυχιστικά.
Τα δίκτυα διανομής
Σύμφωνα με έμπορο που αγοράζει τακτικά πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές, στα μεγάλα κοιτάσματα δημιουργούνται «ουρές» βυτιοφόρων που αγγίζουν μέχρι και τα 6χλμ. Οι οδηγοί παρουσιάζουν ένα έγγραφο με την άδεια, τον αριθμό τους και τη χωρητικότητα του βυτίου στους ενόπλους του ISIS, που τους καταγράφουν σε μια βάση δεδομένων.
Οι περισσότεροι στη συνέχεια επιστρέφουν στα χωριά τους, επιστρέφοντας στο κέντρο διανομής κάθε δύο ή τρεις μέρες. Έχοντας αγοράσει το πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές οι έμποροι είτε το προμηθεύουν στην τοπική αγορά είτε το προωθούν σε μεγαλύτερες πόλεις, όπως το Χαλέπι.
Όταν οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλές οι διακινητές ενίοτε μεταφέρουν πετρέλαιο μέχρι την Τουρκία μέσω ποταμών. Σε κάποια περάσματα μάλιστα των τουρκοσυριακών συνόρων έχουν κατασκευαστεί μικροί αγωγοί που διοχετεύουν το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα του Ερντογάν.
Άλλοι διακινητές διασχίζουν τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας με τα πόδια, φορτωμένοι με βυτία, αλλά συχνά δημιουργούνται προβλήματα με τις τουρκικές αρχές. Άλλες φορές χρησιμοποιούνται γαϊδούρια.
Σύμφωνα με τους Financial Times πάντως το μέλλον της τζιχαντιστικής πετρελαιοβιομηχανίας δεν προδιαγράφετι ευοίωνο. Οι βομβαρδισμοί έχουν πλήξει τις εγκαταστάσεις, ενώ το ISIS, όσο εξειδικευμένο δυναμικό και αν διαθέτει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εξάντληση των συριακών αποθεμάτων. Έπειτα, όσο περισσότερο πετρέλαιο χρησιμοποιείται στις πολεμικές επιχειρήσεις τόσο λιγότερο μένει για να πωληθεί στις αγορές.
Προς το παρόν όμως οι τζιχαντιστές ελέγχους περιοχές που η ζήτηση δεν πρόκειται να εκλείψει. «Όλοι εδώ χρειάζονται ντίζελ: για νερό, για την καλλιέργεια, για τα νοσοκομεία, για τα γραφεία. Αν σταματήσει η παροχή ντίζελ, δεν υπάρχει πια ζωή εδώ», εξηγεί επιχειρηματίας από το Αλέπι. «Το ISIS ξέρει ότι το πετρέλαιο είναι το φύλο που κερδίζει».
topontiki.gr