Kάνουν ενημερωτικές για το απειλούμενο φυτό Androcymbium rechingeri που υπάρχει στα Φαλάσαρνα ενώ ετοιμάζουν ξενοδοχεία…

Κανένα σχόλιο

Είναι από τα παράδοξα που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας. Τη στιγμή που προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία μέγα-ξενοδοχειακής “πράσινης” τουριστικής μονάδας στα Φαλάσαρνα που θα αλλοιώσει ολοκληρωτικά το τοπίο στην προστατευόμενη περιοχή, κάνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για το απειλούμενο φυτό Androcymbium rechingeri που φύεται σε ελάχιστα μέρη μεταξύ αυτών και στα Φαλάσαρνα! Άραγε η καταστροφή της περιοχής δε θα θέσει σε κίνδυνο το απειλούμενο είδος; Μήπως επειδή έχει “πράσινα” χαρακτηριστικά;

Πιο αναλυτικά, δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για το απειλούμενο φυτό Androcymbium rechingeri στην Κίσσαμο, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 & στην Παλαιόχωρα, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 και ώρα 7:00-8:30 μμ θα διεξαχθεί ενημερωτική εκδήλωση για το απειλούμενο φυτό Androcymbium rechingeri στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κισσάμου.
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, η ενημερωτική εκδήλωση θα διεξαχθεί την ίδια ώρα, 7:00-8:30 μμ, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Παλαιόχωρας.
Το Androcymbium rechingeri είναι είδος προτεραιότητας για προστασία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία των Οικοτόπων και στη χώρα μας φύεται μόνο στη Δυτική Κρήτη (Ήμερη Γραμβούσα, Φαλάσαρνα και Λαφονήσι). Το σπάνιο αυτό φυτό χαρακτηρίζεται ως Κινδυνεύον σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) και προστατεύεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

"Sponsored links"

Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στο πλαίσιο του έργου «Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα» που χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ. Το έργο υλοποιείται από τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Στα πλαίσια του έργου, πραγματοποιήθηκαν δράσεις για τη διατήρηση του φυτού στα Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι, όπως περιφράξεις, οριοθετήσεις μονοπατιών, αποθήκευση σπόρων στην Τράπεζα Σπόρων του ΜΑΙΧ, ενίσχυση των φυσικών πληθυσμών του φυτού, εκπαιδευτικές-ενημερωτικές δράσεις.
Στις παραπάνω εκδηλώσεις, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου το οποίο σύντομα ολοκληρώνεται. Επίσης θα γίνουν ομιλίες για καλές πρακτικές τουρισμού και προστασίας της βιοποικιλότητας. Τέλος, θα διανεμηθεί πληροφοριακό υλικό (φυλλάδια και μπλουζάκια) και θα παρατεθεί καφές και παραδοσιακό κέρασμα.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συνδιοργανωτές

• Δήμος Κισσάμου& Δήμος Καντάνου-Σελίνου

• Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών – Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ)

• Διεύθυνση Δασών Χανίων

• Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

"Sponsored links"

Χρηματοδότηση: ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα: Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2020, Άξονας Προτεραιότητας 1 – Δράσεις Διατήρησης της Βιοποικιλότητας. Συνολικός προϋπολογισμός του έργου: € 80.000. Ανάδοχος: Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

07:00 μμ – 07:10 μμ: Χαιρετισμοί

07:10 μμ – 07:35 μμ: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου: Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbiumrechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα (Χριστίνη Φουρναράκη, Δρ. Βιολόγος – Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών ΜΑΙΧ)

07:35 μμ – 07:55 μμ: Καλές πρακτικές βιώσιμου τουρισμού σε προστατευόμενες περιοχές. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (εκπρόσωπος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)

07:55 μμ – 08:15 μμ: Ιθαγενή φυτά ως καλλωπιστικά στις παραλίες αντί ξενικών (Αδαμαντία Κοκκινάκη, Βιολόγος MSc – Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών ΜΑΙΧ)

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live