Kυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του Ειρηναίου Μαράκη με τίτλο «Όλα είναι όπλα», εκδόσεις Ατέχνως

Κανένα σχόλιο

Η ποιητική συλλογή «Όλα είναι όπλα» αποτυπώνει το κλίμα της εποχής μας, μιας εποχής τεράτων αλλά και μιας εποχής αντίστασης και αγώνα ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και την καπιταλιστική κρίση.

Περιέχει ποιήματα, πολιτικά και ερωτικά, σε ένα ενιαίο σύνολο και αναδεικνύει ότι στην εποχή της κρίσης και της πανδημίας η σιωπή αποτελεί τον χειρότερο σύμβουλο. Ο ποιητής βρίσκεται απέναντι σε όσους επιχειρούν να μετατρέψουν την καθημερινότητα, τις σχέσεις και τα όνειρα μας σε εμπόρευμα. Παίρνει θέση και μαζί με τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τους πρόσφυγες, τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σηκώνει τη γροθιά του διεκδικώντας μια άλλη κοινωνία.

Παράλληλα το βιβλίο με όπλα του την ποίηση, το λαϊκό τραγούδι και τη φιλοσοφία, προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση για τη σύγχρονη, κοινωνική ποίηση. Επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ερμηνεία – αποτύπωση της ελπίδας που γεννιέται μέσα στην κοινωνία που μάχεται κατά της φτώχειας και της εξαθλίωσης και όχι σε μια αποκλειστικά πεσιμιστική προσέγγιση της κατάστασης.

"Sponsored links"

Πρωταγωνιστές των ποιημάτων στο «Όλα είναι όπλα» είναι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι οι οποίοι δεν παραιτούνται μπροστά στις δυσκολίες και που διεκδικούν να ζήσουν και να ερωτευτούν όπως αυτοί θέλουν ενώ την ίδια ώρα αγωνίζονται συλλογικά για μια διαφορετική, ελεύθερη κοινωνία.

Την ενδιαφέρουσα έκδοση κοσμούν στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο επιλεγμένα και χαρακτηριστικά σχέδια του διακεκριμένου εικαστικού, λογοτέχνη και θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986 και είναι απόφοιτος της τεχνικής εκπαίδευσης.

Συμμετέχει στις ποιητικές ανθολογίες «Τα Γράμματα της Ποίησης», «Σκληρός Απρίλης 2020 μ.Χ» (εκδόσεις Ατέχνως), «Ποιήματα Ανεμοδαρμένα, Συλλογή Ελληνικής Ποίησης του 21ου αιώνα» δίγλωσση έκδοση, ελληνικά – αγγλικά (εκδόσεις Provocateur) καθώς και σε ψηφιακά συλλογικά έργα (e-books). Ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες.

Αρθρογραφεί στο διαδικτυακό περιοδικό «Ατέχνως» και στο ιστολόγιο «Ποιητικό Σταυροδρόμι». Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Αγώνας της Κρήτης». Διατηρεί το ιστολόγιο «Λογοτεχνία και Σκέψη».

Το «Όλα είναι όπλα» αποτελεί την πρώτη του προσωπική, ποιητική συλλογή.

Δύο από τα ποιήματα της συλλογής

"Sponsored links"

Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκα Οκτώβρη
ταλαιπώρησα τη μητέρα μου
σα μπολσεβίκος σε άγρια απεργία,
πρώτη φορά περπάτησα Νοέμβρη
σα φοιτητής που κάνει βήματα προς την ελευθερία.
Το Μάη ερωτεύτηκα πρώτη φορά
τον Αύγουστο πρόδωσαν την αγάπη μου,
τη μια φορά σαν απεργός εργάτης στη Θεσσαλονίκη
κι ως εξόριστος στον Άη Στράτη τη δεύτερη
μέσα στον κόσμο περιπλανήθηκα.
Τέλος, Δεκέμβρη σκότωσαν την αθωότητά μου
ξυπνώντας μέσα μου μια υποταγμένη συνείδηση.
Πέρασαν τα χρόνια, ούτε ηλικιωμένος, ούτε παιδί
βαδίζω στο δρόμο της εξέγερσης
κι αν χάνω τα πάντα στον Έρωτα
τα κερδίζω στην Επανάσταση.
I can’t breathe
Δεν μπορώ να αναπνεύσω,
δεν μπορώ να ζήσω!
Στο Χάρλεμ,
στο Σάρλοτσβιλ,
στη Μινεάπολη,
στη Συρία,
στην Παλαιστίνη.
Δεν μπορώ να αναπνεύσω!
Το στήθος μου είναι βαρύ,
και σακατεμένος ο λαιμός μου
από τη σιδερένια φτέρνα σας.
Δεν μπορώ να αναπνεύσω,
δεν μπορώ να ερωτευτώ!
Στη Μόρια,
στις Σκουριές,
στον Αμαζόνιο,
στην Καταλονία,
στο Κουρδιστάν.
Δεν μπορώ να αναπνεύσω!
Το στήθος μου είναι χτυπημένο,
κι έχω χάσει το ένα μάτι
από τις πλαστικές σφαίρες σας.
Δεν μπορώ να αναπνεύσω!
Και όμως, αγωνίζομαι.
Με το μαύρο χρώμα μου,
μ’ ένα κίτρινο γιλέκο
και μια κόκκινη σημαία,
το φόβο και την ταραχή
σκορπίζω στα επιτελεία σας.

Έγραψαν για το βιβλίο

Ειδήσεις που έκαναν το γύρο του κόσμου καθώς και στιγμιότυπα μιας σκοτεινής Ελλάδας, γίνονται το υλικό μέσα από το οποίο, ο Ειρηναίος Μαράκης, χτίζει την δική του αφήγηση- κραυγή. Προχωρώντας την ανάγνωσή μας ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικές φωνές, διαφορετικές ζωές και όψεις της πραγματικότητας. Ήχοι από ρεμπέτικα και τάνγκο, παράσιτα από τρανζιστοράκια κι η χλαλοή του κόσμου, η μυρουδιά της μπουγάδας και δροσερή όψη της Πανσελήνου, που διεισδύουν μέσα στις γραμμές του βιβλίου, δημιουργούν την αίσθηση πως το σύμπαν του ποιητή και ο δικός μας χωροχρόνος συμπλέκονται.

«Όλα είναι όπλα» – Παρουσίαση από τον Κωνσταντίνο Καραγιαννόπουλο, Culturebook.gr
Λόγος τραχύς, άμεσος και ρεαλιστικός όπως και οι ήρωές του. Μιλάει για τους «καταραμένους» με την έννοια του υποκειμένου της Ιστορίας και όχι του αδρανούς περιθωρίου που προκάτοχοί του μας έχουν συνηθίσει και ταυτίσει. Τα ποιήματά του λατρεύουν και υμνούν εκείνους που αγωνίζονται, εκείνους που με αυταπάρνηση θυσιάζονται και υψώνουν τη φωνή τους, και καμία μάσκα δεν μπορεί να τους σταματήσει.
Το ίδιο όμως αγκαλιάζει και εκείνον τον κόσμο που κάτω από τη φαινομενική απραξία του, βλέπει την οργή του που ακονίζεται. Κανένας δεν περισσεύει. Καρτερεί από τις φτωχογειτονιές να αναζωπυρωθεί η φλόγα και η ελπίδα.

Αντωνία Αντωνίου, Ένα βιβλίο υψωμένη γροθιά, Εργατική Αλληλεγγύη

Λεπτομέρειες έκδοσης

Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως
Χρονολογία έκδοσης: Ιανουάριος 2021
Συγγραφείς: Ειρηναίος Μαράκης
Εικαστικό Εξωφύλλου- Οπισθόφυλλου: Κώστας Ευαγγελάτος
Αριθμός σελίδων: 64
Διαστάσεις: 24Χ17
ISBN: 978-618-85121-3-9
Τιμή 9 (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)
Παραγγελίες είτε
ή τηλεφωνικά: 6979795057

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live