15.8 C
Chania
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου, 2026

Kλιματική κρίση: Το 1% των πλουσίων του πλανήτη, «εξαντλεί» τον άνθρακα της χρονιάς σε δέκα ημέρες

Ημερομηνία:

Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατανάλωσε, μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες του 2026, ολόκληρο το ετήσιο μερίδιο εκπομπών άνθρακα που του αναλογεί, σύμφωνα με νέα ανάλυση της οργάνωσης Oxfam.

Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πλουσιότερου 0,1%, το οποίο εξάντλησε τον αντίστοιχο προϋπολογισμό μέσα σε μόλις τρεις ημέρες . Η ταχύτητα με την οποία αυτή η μικρή μειοψηφία παράγει ρύπους αποτυπώνει μια βαθιά κλιματική ανισότητα.

Τα τελευταία χρόνια διευρύνεται, καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η Oxfam υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών δεν πέφτει στους υπερ-πλούσιους ρυπαντές, αλλά σε όσους έχουν συμβάλει ελάχιστα στην κλιματική κρίση: κατοίκους χωρών χαμηλού εισοδήματος, αυτόχθονες κοινότητες και γυναίκες.

Οι χώρες τους βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή των κλιματικών επιπτώσεων, ενώ εκτιμάται ότι οι παγκόσμιες οικονομικές ζημιές μπορεί να φτάσουν τα 44 τρισ. στερλίνες μέχρι το 2050.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σύμβουλος για την κλιματική δικαιοσύνη της Oxfam GB, Μπεθ Τζον, επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να στοχεύσει στους πλουσιότερους ρυπαντές, εάν επιθυμεί να περιορίσει τις ζημιές.

Η ίδια τονίζει ότι έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες για να πληρώσει αυτή η ομάδα το δίκαιο μερίδιό της, επισημαίνοντας την ανάγκη φορολόγησης πιο ρυπογόνων δραστηριοτήτων όπως τα ιδιωτικά αεροσκάφη και οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου .

Η Oxfam καλεί τον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών να αυξήσει τους φόρους στην «κλιματικά ρυπογόνο ακραία περιουσία» . Η οργάνωση τεκμηριώνει τη θέση της με συγκεκριμένα στοιχεία για την ίδια τη Μεγάλη Βρετανία: το πλουσιότερο 1% παράγει περισσότερη ρύπανση μέσα σε οκτώ ημέρες από όσο το φτωχότερο 50% σε έναν ολόκληρο χρόνο .

Επιπλέον, πέρα από τις προσωπικές εκπομπές, οι υπερ-πλούσιοι συμβάλλουν στην κρίση μέσω των επενδύσεών τους. Ένας μέσος δισεκατομμυριούχος διαθέτει χαρτοφυλάκιο που αντιστοιχεί σε ετήσιες εκπομπές 1,9 εκατ. τόνων CO2 — περίπου όσο εκπέμπουν 400.000 βενζινοκίνητα αυτοκίνητα .

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα AI chatbot όχι -μόνο- γι’ αυτό που νομίζεις

Η πλειονότητα των εφήβων δηλώνει ότι χρησιμοποιεί chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI), με περίπου τρεις...

“Με πυροβόλησαν και με άφησαν πεθαμένο” – Συγκλονίζει ο κτηνοτρόφος για την επίθεση στο Ρέθυμνο

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη βάναυση επίθεση σε βάρος κτηνοτρόφου, που σημειώθηκε...

Η τράπεζα Edmond de Rothschild “παρακολουθεί την κατάσταση” μετά τις αποκαλύψεις για Έπσταϊν

Η τράπεζα Edmond de Rothschild στη Γενεύη, η οποία συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις...

Τέσσερις νεκροί από πυρά της ακτοφυλακής της Κούβας προς αμερικανικό ταχύπλοο

Η ακτοφυλακή της Κούβας πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους...