Ανατιμήσεις σε τρόφιμα και κρεατοσκευάσματα θα φέρει η ραγδαία αύξηση της τιμής του χοιρινού, κρέατος. Ήδη ιδιοκτήτες ψητοπωλείων προανήγγειλαν ότι οι αυξήσεις θα φτάσουν έως και 15% στα σουβλάκια από την 1η Μαΐου. Από την πλευρά τους, παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι μία αύξηση της τιμής του χοιρινού νωπού κρέατος της τάξης του 1 ευρώ παρατηρείται στα σημεία λιανικής εδώ και περίπου ένα μήνα.
«∆εν έχω ξαναδεί τέτοια µεγάλη άνοδο της τιµής του χοιρινού στα 25 χρόνια που είµαι στην αγορά» δηλώνει στο Έθνος ο Νίκος Λούστας, επικεφαλής της Μέγας Γύρος, της µεγαλύτερης βιοµηχανίας γύρου στην Ελλάδα, και προσθέτει πως είναι ίσως η πρώτη φορά που µπορεί να δούµε το χοιρινό κρέας να µην είναι φθηνότερο από το κοτόπουλο.
Όπως εξηγεί, η «πηγή του κακού» εντοπίζεται στην Κίνα και στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη καθώς η κινεζική κυβέρνηση κατόπιν εντολών του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας υποχρεώθηκε να θανατώσει κάποιες εκατοµµύρια χοιροµάνες που προσβλήθηκαν από λοίµωξη, µε αποτέλεσµα οι Κινέζοι να στραφούν στην ευρωπαϊκή αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ετσι, τεράστιες ποσότητες κρέατος από την Ευρώπη φεύγουν προς την Κίνα, µειώνοντας δραµατικά τα αποθέµατα στην Ευρώπη και πιέζοντας προς τα πάνω τις τιµές.
Σύμφωνα με τον κ. Λούστα πάντως εάν συνεχιστεί η σηµερινή κατάσταση -που µάλλον θα συνεχισθεί καθώς χρειάζονται τουλάχιστον έξι µε εννέα µήνες έως ότου αναπληρωθεί το κενό παραγωγής στην Κίνα- θα υπάρξει νέα ανατίµηση 1 ευρώ το κιλό στο νωπό χοιρινό κρέας