Ανταπόκριση της Alexia Kefalas από την Αθήνα φιλοξενεί η σημερινή Le Figaro που αναφέρεται στην πρόσθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Παλάτι της Κνωσσού στην Κρήτη ή τον τύμβο του βασιλιά Φιλίππου Β της Μακεδονίας πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα ή τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και στην άμεση αντίδραση που προκάλεσε μεταξύ των δημάρχων και των αρχαιολόγων στη χώρα.
Αυτοί και πολλοί άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, βρίσκονται στον κατάλογο του Υπουργείου Οικονομικών για να μεταφερθούν στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ, μία απόφαση που λήφθηκε στις 19 Ιουνίου, όταν η Ελλάδα ετοιμαζόταν να βγει από τα προγράμματα διάσωσης.
Για τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων δημάρχων, Γιώργο Πατούλη, η απόφαση «αποτελεί σκάνδαλό», ενώ προσθέτει ότι αυτό «αποτελεί παραβίαση της ιστορίας της ανθρωπότητας, κυρίως εάν οι πολυεθνικές κατασκευάσουν πάρκα αναψυχής ανάμεσα στα μνημεία και τα αγάλματα για να διασκεδάσουν τον μαζικό τουρισμό». Επίσης επικαλείται το άρθρο 24 του Συντάγματος της Ελλάδας, το οποίο επιβάλλει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την διατήρηση της ιστορικής μνήμης στο πέρασμα των γενεών, αλλά και την προστασία των φυσικού τοπίου και περιβάλλοντος.
Οι αρχές βεβαιώνουν ότι ίσως υπήρξε λάθος εξαιτίας των απρόσωπων κωδίκων πίσω από τους οποίους απαριθμούνται αυτά τα μνημεία, αλλά ούτε το Υπουργείο Οικονομικών ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν ενεργήσει για να διορθώσουν τον κατάλογο για αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα, η Ένωση των αρχαιολόγων, μαζί με τους δημάρχους να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για παραβίαση του Συντάγματος. Αν αυτή η αίτηση ακύρωσης δεν επιτύχει άμεσα, θα μπορούσαν να προσφύγουν στις ευρωπαϊκές αρχές, διότι η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και δημάρχους «είναι αντίθετη προς τη Σύμβαση για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Ευρώπης, που υπογράφηκε στη Γρανάδα το 1985″.
Ο φόβος των αρχαιολόγων όμως, είναι να δουν το αίτημά τους να διαιωνίζεται επ ‘αόριστον και λόγω μιας παρανόησης να βρεθεί ο ιστορικός, αρχαιολογικός και φυσικός πλούτος της χώρας στα χέρια ιδιωτικών κεφαλαίων καταλήγει το δημοσίευμα της FIGARO