Ευρώπη: μία ένωση δίχως όραμα, εσωστρεφής, διχασμένη, κωφή και τυφλή απέναντι στα όσα της συμβαίνουν. Αυτό είναι το πρόσωπο που παρουσιάζει η Ε.Ε. στον απόηχο του «φτωχού» προϋπολογισμού τον οποίο κατάστρωσαν οι 27 την 8η Φεβρουαρίου, αναφέρει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos.
Το κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, επαληθεύει την έλλειψη οικονομικής φιλοδοξίας και οράματος σε μία εποχή μάλιστα κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται σε κατά μέτωπο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία.
Αυτές οι χώρες ακολουθούν στρατηγικές που στοχεύουν στην υπεροχή και στην προώθηση των ισχυρών «χαρτιών» τους, ανοίγοντας την εγχώρια αγορά τους με σκοπό να κατακτήσουν τον κόσμο.
Απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους, η Ευρώπη κάνει το ακριβώς αντίθετο: ο σχεδιασμός για το μέλλον, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως υποστήριγμα σε μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική, έχει πάει «στα σκουπίδια».
Η Ευρώπη παλινωδεί, βασιζόμενη σε απηρχαιωμένες πολιτικές σχεδιασμού, συνεχίζοντας να ξοδεύει περισσότερο από το 1/3 του πακέτου στήριξης για τα επόμενα 7 χρόνια σε περιοχικού τύπου βοήθειες σε χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.
Χρειάζεται όμως η Ελλάδα πραγματικά χρήματα για την κατασκευή δρόμων και κυκλικών διασταυρώσεων; Η εμπειρία από την πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη έχει δείξει πως η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική δεν έχει επιφέρει πρόοδο στον τρόπο διακυβέρνησης, δεν έχει συμβάλει στη διαφάνεια ούτε έχει προαγάγει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Υπό κανονικές συνθήκες, η κρίση, οι αστραπιαίες εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας και ο ραγδαίος μετασχηματισμός των συσχετισμών δυνάμεων σε πλανητικό επίπεδο, θα έπρεπε να είχαν αφυπνίσει την Ευρώπη απέναντι σε μία Αμερική που ορθώνεται και πάλι σιγά σιγά στα πόδια της, σε μία Κίνα με κατακτητικές τάσεις, σε έναν κόσμο στον οποίο το κεφάλαιο και η δημιουργικότητα εμφανίζονται περισσότερο κινητικά από ποτέ.
Απαιτείται άμεσα η Ε.Ε. να αντλήσει μαθήματα από αυτή τη συγκυρία, αν θέλει να επιβιώσει.
πηγή: iefimerida.gr