17.8 C
Chania
Wednesday, February 28, 2024

Live η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ζάππειο

Ημερομηνία:

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παραχωρεί, στο Ζάππειο αντί στη ΔΕΘ, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τη διαδικασία:

Αναλυτικά:

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Ο Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει ο ίδιος τη ΔΕΘ έτσι ώστε να μην απαντήσουν τα κόμματα στις εξαγγελίες του. Γι’ αυτό κάνω κι αυτή τη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα είναι μόνο αποτυχίες του επιτελικού κράτους. Η μόνη αγωνία του είναι να ενισχύσει την εξουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν έχουνε καταφέρει 11 μέρες μετά την καταστροφή να μαζέψουν τα ζώα. Εμείς συναντήσαμε νεκρά ζώα στον δρόμο. Δεν βλέπουν την υγειονομική βόμβα; Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει.

Παντελής έλλειψη κράτους και στην ακρίβεια. Κανένας έλεγχος της αγοράς. Δεν υπερασπίζεται το νοικοκυριό ο κ. Μητσοτάκης. Δεν μειώνουν το ΦΠΑ γιατί δεν υπάρχει κράτος να ελέγξει την αγορά.

Το επίδικο είναι ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση όπου το πολιτικό του πρόγραμμα θα καταφέρει να είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της χώρας. Το πρώτο βήμα έγινε με την αύξηση του ποσοστού που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Θα κάνουμε πολλά και δεν θα απογοητεύσουμε κανέναν».

Για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία:

«Ο μηχανισμός της ΕΕ είναι και για πρόληψη. Ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του για να βελτιστοποιήσει τις πρακτικές του κράτους στην πρόληψη. Αξιοποίησαν το 1% σε αντιπλημμυρικά έργα. Οι μετεωρολόγοι είχαν πει 3 μέρες για το φαινόμενο. Τι έκαναν; Τι έγινε με τα έργα του Ιανού. Η αγωνία τους ήταν η αντιμετώπιση του πολιτικού κόστους. Ο κ. Αγοράστός το πρώτο που είπε ήταν να αναβληθούν οι εκλογές. Ήταν ακραίο το φαινόμενο, πρέπει να έρθουν πολλά χρήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Πρέπει να ενδυναμωθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης. Το 2,2 δις είναι παλιοί πόροι. Ποιος θα το διαχειριστεί αυτό το χρήμα; Θέλουμε ενιαία διαχείριση υδάτων. Πρέπει να υπάρξει εθνικό σχέδιο ανασύνταξης της Θεσσαλίας. Μπορούμε να πετύχουμε και ταχύτητα και διαφάνεια. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να συμβούν αυτά που ξέρουμε. Να μην χαθεί ούτε ευρώ».

Για τα ελληνοτουρκικά:

«Ο κ. Ερντογάν είναι ειδικός στο παζάρι. Είδαμε τι συνέβη με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Τα ΜΜΕ μιλούν για αλλαγή κλίματος. Ο Ερντογάν από τη βήμα του ΟΗΕ είπε ότι συζήτηση για Ομοσπονδία τέλος. Διχοτόμηση του νησιού και αναγνώριση δεν πάνε μαζί. Ο κ. Μητσοτάκης ίσως νομίζει ότι η Κύπρος είναι πολύ μακριά. Θέλουμε να επιλυθούν όλες οι διαφορές. Για μας η εξής μια η διαχώριση των θαλάσσιων ζωνών. Ο Ερντογάν κάνει παζάρι. Εμείς τι κάνουμε; Πρέπει να υπάρχει νέα αρχιτεκτονική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το εμπάργκο όπλων πρέπει να είναι καθολικό απ’ όλο τον δυτικό κόσμο. Εμείς τόσο καιρό τασσόμαστε με το διεθνές δίκαιο».

Για τη νίκη του κ. Κασσελάκη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και αν δυσκολεύει τη δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ:

«Δεν θα πω το παραμικρό για τις εκλογές. Αν θέλετε να τα πούμε μετά την Κυριακή. Έχω προσωπική εμπειρία τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων ακόμα και με παρακρατικούς μηχανισμούς. Μιλώ για την υποκλοπή των συνδιαλέξεων μου από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρέπει να παρακολουθούμε με ένα προσεκτικό τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ με κορονοϊό, με αυστηρά μέτρα, με 8% είναι συμμετοχή 280 χιλιάδων ανθρώπων. Στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι μισοί. Αν συγκρίνουμε ποσοστά και συμμετοχή, η διαδικασία του ΠΑΣΟΚ είχε πολλαπλάσιο αποτύπωμα στην κοινωνία. Όλα τα κόμματα πρέπει να βρουν τον δρόμο τους για ένα καλύτερο πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν στόχο. Να έχει λόγο υπεύθυνο και αξιόπιστο. Η ΝΔ πρέπει να οδηγηθεί στην αντιπολίτευση. Στις επόμενες εκλογές το πολιτικό μας πρόγραμμα, σε όλα τα ζητήματα, να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας».

"google ad"

Για τις οικονομικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ:

«Απ’ αυτά που είπε ο πρωθυπουργός αναιρούνται από την τροπολογία του κ. Γεωργιάδη. Για τη φοροδιαφυγή, γιατί δεν έχει συνδέσει τόσο καιρό τις ταμειακές με τα POS; Ε, βγάλτε συμπέρασμα. Στα λόγια είναι πρώτος, στην επικοινωνία έχει μια μεγάλη ισχύ, αλλά η πραγματικότητα χειροτερεύει. Τα βασικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν πάμε καλά. Αυτά που προτείνουμε είναι πάντα κοστολογημένα και να έχουν δοκιμαστεί. Μιλάμε για παραγωγική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη ουσιαστικά αφορά το Real Estate. Σε λίγο καιρό θα είμαστε ξένοι στα νησιά μας. Θέλουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Να δοθούν κίνητρα. Είναι ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί, ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι αδυναμίες που μας οδηγήσαν στα μνημόνια».

Για τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και για τον πήχη του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές:

«Όλοι περίμεναν ότι θα μας συνθλίψουν στις προηγούμενες εκλογές. Το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα ποσοστά του και απέδειξε ότι μιλά τη γλώσσα της αλήθειας. Με ρωτάγατε «με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη;». Αποδείχθηκε η στρατηγική φρεναρίσματος του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε.

Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Ο στόχος είναι ένας. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το πρόγραμμά μας να γίνει σχέδιο της χώρας. Ό,τι πήραμε στις προηγούμενες εκλογές ήταν από μόνοι μας. Δεν ήταν με τη δύναμη των ισχυρών. Η χώρα για να αλλάξει πορεία θέλει μια κυβέρνηση που δεν θα ζυγίζει τα θέλω των ισχυρών. Είδατε τι έγινε στην ενέργεια. Τι έγινε με τις τράπεζες; Τεράστια τα κέρδη των τραπεζών. Τι γίνεται με την ακρίβεια. Πρέπει να γίνει διατίμηση στη Θεσσαλία στα βασικά αγαθά. Όπως ανατρέψαμε τους σχεδιασμούς του συστήματος εξουσίας, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα».

Για την κινητοποίηση του κόσμου στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και ποιον θεωρεί πιο εύκολο αντίπαλο. Τι περιμένει στις ευρωεκλογές;

«Δεν υποτιμώ καμία εκλογική διαδικασία. Δεν θα πω ποιος είναι πιο εύκολος αντίπαλος. Αυτά που έκαναν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι το 2021 δεν θα τα κάνω εγώ. Δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαιτερότητες. Κρίνεται το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου. Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Δεν μπορεί η Ευρώπη να πηγαίνει από τον Γιούνκερ στη φον ντερ Λάιεν. Επιβεβαιώθηκα για τα όσα έλεγα πριν την εκλογή της. Για τον λαό μας, η ισχυρή Ευρώπη των λαών, της δημοκρατίας, του πολιτισμού, η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές αυτό θα κριθεί. Τι υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Τον τροχονόμο; Τι υπηρετεί η ευρωπαϊκή Αριστερά; Πόσες φορές έχει κάνει τον τροχονόμο σε ανθρώπινα δικαιώματα. Στις ευρωπαϊκές εκλογές κρίνεται το μέλλον των παιδιών μας σε μια άλλη Ευρώπη. Θέλουμε μια Ευρώπη που θα είναι φάρος, μια Ευρώπη με ευρωστρατό, με προστασία του πολίτη. Ποιο είναι το πλάνο της Ελλάδας για θέματα ευρωστρατό; Κρίνεται κάτι πολύ μεγαλύτερο».

Για τις πολιτικές ευθύνες για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία:

«Θέλουμε να ανοίξει εξεταστική επιτροπή γιατί πρέπει να μάθει ο κόσμος την αλήθεια. Γέφυρα που εγκαινιάστηκε πριν 2 χρόνια κατέρρευσε. Να δούμε ποιος φταίει. Πρέπει να υπάρξουν ευθύνες με όνομα. Στα Τέμπη η τηλεδιοίκηση υπεγράφη το 2014. Έχει παρέμβει ο ευρωπαϊκός εισαγγελέας. Πρέπει να πέσει φως και στο θέμα της Θεσσαλίας. Να πληρώσουν αυτοί που τα έκαναν και να μάθουμε και εμείς για την επόμενη μέρα».

Για το αφήγημα «δεν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα»:

«Η χώρα χρειάζεται άλλο σχέδιο κι άλλη διακυβέρνηση. Κάποιοι έχουν δίκτυο με μιντιακούς βραχίονες και αλλάζουν την ατζέντα και φτιάχνουν ειδήσεις. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανατραπεί η κατάσταση αυτή. Με τις δικές μας δυνάμεις θα καταφέρουμε η χώρα να έχει άλλη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές».

Για την τραγωδία τη Λιβύη:

«Συλλυπητήρια στις οικογένειες των παιδιών. Καλούμε στην Επιτροπή για να εξετάσουμε αν τηρήθηκαν οι κανόνες στην αποστολή. Αν ξέραμε, θα το λέγαμε».

Για το τι θα έκανε ο ίδιος προσωπικά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη Θεσσαλία:

«Υπάρχει μια μαγική λέξη. Ανθεκτικότητα. Η λέξη αυτή αποκτά ισχυρό περιεχόμενο γιατί υπάρχουν τεράστιες αναταράξεις σε όλα τα ζητήματα. Η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών γίνεται με τεράστιες επιπτώσεις και κυρίως για τον φτωχό. Δεν επένδυσε κανείς στο ΕΣΥ πριν την πανδημία. Ποια είναι η πρόληψη για την κλιματική κρίση; Εγώ αν ήμουν πρωθυπουργός θα είχα υπηρετήσει την πρόληψη. Δεν θα έλεγα ότι η λύση είναι ότι πρέπει να ασφαλίζεις το σπίτι σου, χωρίς να ξέρω πόσα λεφτά έχει μέσα η τσέπη σου. Έγινε κάποια μελέτη γι’ αυτό; Θα γίνουμε κυβέρνηση για να χτίσουμε την ανθεκτική Ελλάδα του μέλλοντος. Πυξίδα είναι για μας η λέξη ανθεκτικότητα. Σε όλες μου τις ομιλίες προσπαθώ να δώσω το νόημα της ασφάλειας. Όχι νόμος και τάξη. Τα είδαμε στον Πειραιά και στο γήπεδο της ΑΕΚ».

Για το αν συμφωνεί με τη διατήρηση του σταυρού στις ευρωεκλογές:

«Διαφωνώ κάθετα με τη λίστα. Είμαι υπέρ ο πολίτης να επιλέγει με σταυρό και όχι οι πεφωτισμένες ηγεσίες. Ο σταυρός κινητοποιεί τα πρόσωπα. Αν υπάρχουν παρεμβάσεις που δίνουν αξιοπιστία στο σύστημα, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε».

Για το αν μπορεί να τριπλασιάσει το ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά του:

Κριτής μας είναι ο λαός στις επόμενες εκλογές. Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές της αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές. Θα είμαστε ενισχυμένοι. Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ όπως λειτούργησε τα τελευταία χρόνια ηττήθηκε. Εμείς έχουμε άλλη ιδεολογία. Το δικό μας σχέδιο κρίνεται. Το σχέδιο αυτό δέχθηκε πολλές επικρίσεις πριν τις εκλογές. Μας έλεγαν ότι δεν έχουμε θέσεις. 3 φορές πήραμε πρωτοβουλίες κατά της Χρυσής Αυγής. Πότε στάθηκε δίπλα μας ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχουμε πολιτική αυτονομία. Σε κάποια πράγματα συμφωνούμε, σε κάποια είμαστε πιο κοντά. Θα καλέσω τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης. Εκεί να δούμε πώς θα τοποθετηθούν τα κόμματα. Τι έχουν να πουν για την κατάργηση της golden visa; Όποιος συμφωνεί στη Βουλή. Δεν πήρε 41% ο κ. Μητσοτάκης για το έργο του, το πήρε για το μη χείρον βέλτιστον».

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών:

«Η πάγια θέση μας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον πολιτικό γάμο. Ήδη έχω υπογράψει στην εκστρατεία που έγινε πρόσφατα. Έχουμε μια καθαρή θέση. Καλό θα ήταν να λυθεί κι αυτό το θεσμικό ζήτημα. Το θέμα της διάκρισης είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς τομείς των πολιτών στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε οριζόντια. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς τα πίσω».

Για την τροπολογία του κ. Γεωργιάδη για τις τριετίες και το τι θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ:

«Θα πάρω τον λόγο στην Βουλή αύριο. Αυτό που έρχεται δεν προστατεύει τους εργαζόμενους. Η θεωρία περί κοινοτικών οδηγιών είναι ένα αμπαλάρισμα εις βάρος των εργαζομένων. Η χώρα μας πρέπει να κάνει κινήσεις για να βοηθήσει τον εργαζόμενο. Εμείς έχουμε ένα άλλο σχέδιο».

Για το αν στη μετά εποχή Τσίπρα μπορεί να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ:

«Ήδη είπαν ότι δεν θέλουν να μιλήσουν με το ΠΑΣΟΚ. Το τι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Δευτέρα και μετά θα το δούμε. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Έχουμε ένα σχέδιο κι αυτό θα ακολουθήσουμε. Θα δούμε ποια θα είναι η ηγεσία και πώς θα δράσει. Εμείς εδώ είμαστε. Αυτά που λέγαμε τα λέμε και τώρα. Στη Βουλή όποιος θέλει να συζητήσει. Όλα τα υπόλοιπα, υπομονή».

Για το αν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εφαρμοστεί σε μια συνεργασία και με άλλα κόμματα:

«Οι προβλέψεις ιντριγκάρουν πάντα. Θυμηθείτε τις προεκλογικές προβλέψεις. Έπεσαν έξω. Στον στίβο και στην καθημερινότητα θα κριθεί το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Αυτή την πορεία του ΠΑΣΟΚ θα την τιμήσουν οι πολίτες. Κάποιοι έλεγαν για χαμένη ψήφο. Με τα νέα δεδομένα θα πετύχουμε τον πολιτικό μας στόχο. Ζούμε διαφθορά, αναξιοκρατία και υποβάθμιση των δικαιωμάτων. Αταλάντευτα είμαστε η δύναμη του ορθού λόγου. Δεν αγωνιστήκαμε μόνο για την επενδυτική βαθμίδα, αλλά να μείνει η χώρα στο ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ θα ανατρέψει τις σημερινές παθογένειες που διαιωνίζει ο κ. Μητσοτάκης».

Για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι και τις καταστροφές των σπιτιών:

«1.000 «κόκκινα» και 3.500 «κίτρινα» και 29 εγκρίσεις φακέλων μετά από 2 χρόνια. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη. Η μόνη λύση είναι η άρση της γραφειοκρατίας. Με μια ομάδα που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του Αρκαλοχωρίου και των γύρω περιοχών. Αυτό θα είναι και το μέλλον της Θεσσαλίας. Δεν μπορεί να συνεχίζεται το ίδιο σενάριο. Πρέπει να πάμε σε άλλο μοντέλο».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση και το άρθρο 16:

«Η Παιδεία έχει τεράστια προβλήματα. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ρίξει τον προβολέα της συζήτησης γύρω από το άρθρο 16. Τα ζητήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια είναι τεράστια. Θέλουμε να ανοίξει ο διάλογος συνολικά για την Παιδεία. Για όλα τα ζητήματα. Όχι να δώσουμε «λευκή επιταγή» που μπορεί να κάνει κακό σε άλλα ζητήματα της Παιδείας. Να υπάρχουν κριτήρια για το πλαίσιο των πανεπιστημίων. Θέλουμε σε όλες τις βαθμίδες ένα σχέδιο που να δίνει στα ελληνόπουλα να έχουν πρόσβαση σε ισχυρή παιδεία για να έχουν όλα τα εφόδια να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή των προκλήσεων».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“SOS” εκπέμπει η Κρήτη για το μεταναστευτικό- Τι αποφάσισαν οι τοπικοί φορείς

Επίσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και συνάντηση με τον αρμόδιο...

Κρήτη: Καυγάδισαν και της …”πέταξε” το αυτοκίνητο στη θάλασσα!

Ακόμα και δύτες επιστρατεύτηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης,...

Μανώλης Mαυρομμάτης: Σταμάτησε η προσπάθεια αφύπνισης στη ΜΕΘ – Παραμένει διασωληνωμένος

Σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται για...