Πήραν ξανά “μπροστά” οι μηχανές, μετά από 4 μήνες, στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) με την έλευση νέου αναδόχου που ανέλαβε τη λειτουργία του. Η επανεκκίνηση της λειτουργίας της δομής σηματοδοτεί την ενεργοποίηση της διαδικασίας ανακύκλωσης σε όλη την ανατολική Κρήτη, που είχε «παγώσει» μετά τα σοβαρά προβλήματα με τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος είχε για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους.
Ωστόσο, η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου φαίνεται ότι πλέον επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο δράσης, ώστε να μη ζήσει ξανά η Κρήτη αντίστοιχο σκηνικό με την εμπλοκή της ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται προχωρημένες συζητήσεις για τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί η δομή της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά στην περίπτωση που εμφανιστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα ή εμπλοκή λειτουργίας του ΚΔΑΥ.
Για το μέλλον του Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού και τις στρατηγικές διαχείρισής του είχε συζήτηση με την ηγεσία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (η οποία διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ) ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κώστας Βαρδαβάς.
Εκείνο το οποίο ξεκαθαρίστηκε από τον αντιπρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου είναι ότι θα πρέπει να μπει μπροστά ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης που να μην επιτρέπει να κλείσει ξανά το Κέντρο ούτε ένα 24ωρο, διότι σε αυτή την περίπτωση αποδομείται η διαδικασία της ανακύκλωσης, γεγονός που έχει πολυεπίπεδες παρενέργειες για την κοινωνία.
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Κ.Βαρδαβάς, είναι σημαντικό και κρίσιμο ζητούμενο να δρομολογηθούν λύσεις ώστε να μην υπάρξει ξανά ούτε μια μέρα παλινδρόμηση σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του ΚΔΑΥ το οποίο καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη.
Ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται να δρομολογηθεί στο τέλος του καλοκαιριού ο εκσυγχρονισμός του ΚΔΑΥ και παράλληλα έχει πάρει τον δρόμο του και το εμβληματικό έργο που αφορά στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας, το κόστος της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 31,44 εκατ. ευρώ είναι το «βαρύ πυροβολικό» του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, καθώς θα μπορεί να επεξεργάζεται 59.200 tn ανά έτος σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα, με μηχανική διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, θερμική ξήρανση, βιολογική επεξεργασία οργανικού, ανεβάζοντας ποιοτικά την ολοκληρωμένη διαχείριση των παραγόμενων απορριμμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου.
Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και η δημιουργία ενός νέου κυττάρου στο ΧΥΤΥ Ηρακλείου, όπου θα γίνεται η ταφή υπολείμματος που θα προκύπτει από τη Μονάδα Επεξεργασίας.