14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Mείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 90% ως το 2040, ζήτησαν πάνω από 100 εταιρείες από την Ε.Ε.

Ημερομηνία:

Περισσότερες από εκατό εταιρείες – ανάμεσά τους η Ikea, η Unilever και η Leroy Merlin—ζήτησαν από την ΕΕ να μειώσει ως το 2040 κατά 90% τις εκπομπές άνθρακα σε σχέση με το 1990, έναν στόχο που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά δεν έχουν υιοθετήσει οι 27 χώρες μέλη.

«Το 90% θα έπρεπε να θεωρείται η ελάχιστη φιλοδοξία και όχι το ανώτατο όριο», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των περίπου 150 εταιρειών ή ομίλων επενδυτών σε δημόσια επιστολή τους που απηύθυναν σήμερα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ευρωβουλευτές.

Ο στόχος να μειωθούν κατά 90% οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τον οποίο έχει ανακοινώσει εδώ και έναν χρόνο η Κομισιόν, αποτελεί θέμα δύσκολων διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ.

Ο Βόπκε Χούκστρα, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Κλίμα, αναγκάστηκε να αναβάλει την παρουσίαση μιας λεπτομερούς έκθεσης που έχει συντάξει, η οποία αναμενόταν «πριν από το καλοκαίρι».

Από την υιοθέτηση του στόχου αυτού για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ως το 2040 εξαρτάται ο κλιματικός οδικός χάρτης που η ΕΕ θα υποβάλει στον ΟΗΕ πριν από τη διεξαγωγή τον Νοέμβριο της COP30.

«Ένας ισχυρός στόχος, που θα υποστηρίζεται από ένα έξυπνο, φιλόδοξο και συνεκτικό σύνολο δημόσιων πολιτικών θα απαλλάξει τις οικονομίες μας από τον άνθρακα και θα ενισχύσει την καινοτομία και τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς», αναφέρουν οι υπογράφοντες την επιστολή

Ένας τέτοιος στόχος «θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα της ΕΕ έναντι των σοκ, την ενεργειακή της ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητά της», διαβεβαιώνουν, αναφερόμενοι στα οφέλη που θα έχει αυτή η μετάβαση: ποιοτικές θέσεις εργασίας, εξοικονόμηση πόρων καθώς και ευημερία και υγεία.

«Τελικά, ο κλιματικός κίνδυνος είναι ένας οικονομικός και δημοσιονομικός κίνδυνος», τονίζουν οι εταιρείες, ενώ εκφράζουν τη στήριξή τους προς τις δεσμεύσεις που έγιναν στην COP28 στο Ντουμπάι στα τέλη του 2023: απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, τριπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλασιασμός του ρυθμού της ενεργειακής απόδοσης.

«Ένας ισχυρός στόχος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου και προκειμένου να σταλούν τα σωστά μηνύματα στους επενδυτές με στόχο την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων μας και των αλυσίδων εφοδιασμού μας γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε η Ρεμπέκα Μάρμοτ, διευθύντρια Βιωσιμότητας και Δημοσίων Σχέσεων στον όμιλο τροφίμων Unilever.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρήτη δεν έγινε “δούρρειος ίππος”: Το «ναυάγιο» της συνάντησης με Χατζηδάκη και η «παγίδα» του κοινωνικού αυτοματισμού

Η ματαίωση της πολυαναμενόμενης συνάντησης των εκπροσώπων του αγροτοκτηνοτροφικού...