Ηκυβέρνηση Τραμπ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη μεταφορά ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων από τη Γάζα στη Λιβύη, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC.
Πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ είναι ενήμερο για τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης, αν και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία.
Η Λιβύη, μια χώρα που μαστίζεται από πολιτική αστάθεια από το 2011, αποτελεί το προτεινόμενο έδαφος υποδοχής. Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την παροχή κινήτρων, όπως δωρεάν στέγαση και επιδόματα, για να ενθαρρύνει τους Παλαιστινίους να μετεγκατασταθούν.
Από την πλευρά της, η Χαμάς, μέσω του ανώτερου αξιωματούχου Μπάσεμ Ναίμ, δήλωσε άγνοια για το σχέδιο, τονίζοντας την αμετακίνητη θέση των Παλαιστινίων να παραμείνουν στη γη τους και το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση. Ο Ναίμ υπογράμμισε την ετοιμότητα των Παλαιστινίων να αγωνιστούν για τις οικογένειες και το μέλλον τους.
Το σχέδιο, που βρίσκεται ήδη σε στάδιο συζητήσεων με την ηγεσία της Λιβύης, περιλαμβάνει την πιθανή αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων από κεφάλαια που είχαν δεσμευτεί από τις ΗΠΑ πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, ως αντάλλαγμα για την υποδοχή των Παλαιστινίων.
Η κατάσταση περιπλέκεται από την τρέχουσα πολιτική αστάθεια στη Λιβύη, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις – μία στη δυτική Λιβύη υπό τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντειμπά και η άλλη στην ανατολική Λιβύη υπό τον Καλίφα Χαφτάρ – βρίσκονται σε ενεργή σύγκρουση για τον έλεγχο της χώρας. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μάλιστα συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Λιβύη λόγω της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Οι λογιστικές απαιτήσεις της μετακίνησης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων είναι τεράστιες. Για παράδειγμα, θα χρειάζονταν περίπου 1.173 πτήσεις με το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος του κόσμου, το Airbus A380, στη μέγιστη χωρητικότητά του. Η μεταφορά δια ξηράς από τη Γάζα στη Βεγγάζη θα απαιτούσε ταξίδι περίπου 1.300 μιλίων.
Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει το «όραμά» του για μια μεταπολεμική Γάζα, την οποία περιέγραψε ως «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να «κατέχουν» και να ανοικοδομήσουν την περιοχή. Ωστόσο, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν μόνιμα αλλού.
Η πρόταση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ όσο και από Αμερικανούς νομοθέτες και των δύο κομμάτων. Ακόμη και στενοί σύμμαχοι του Τραμπ, όπως ο Γερουσιαστής Λίντσει Γκρέιαμ, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το σχέδιο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει και άλλες πιθανές τοποθεσίες για τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, όπου πρόσφατα έγιναν βήματα για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αχμάντ Αλ-Σαράα.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ απέρριψαν επίσης πρόταση της Αιγύπτου για την ανοικοδόμηση της Γάζας χωρίς μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων.
Το μέλλον αυτού του αμφιλεγόμενου σχεδίου παραμένει αβέβαιο, καθώς οι προκλήσεις υλοποίησης είναι τεράστιες και οι διεθνείς αντιδράσεις έντονες. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της προθυμίας των Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και της ικανότητας της Λιβύης να απορροφήσει έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό, έγραψε το NBC.
Διαψεύδουν οι ΗΠΑ
Η αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη διέψευσε το σχέδιο την Κυριακή.
«Η αναφορά για φερόμενα σχέδια μετεγκατάστασης των κατοίκων της Γάζας στη Λιβύη είναι αναληθής», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην πλατφόρμα X.
The report of alleged plans to relocate Gazans to Libya is untrue. https://t.co/PHMn7M7zD2
— U.S. Embassy – Libya (@USEmbassyLibya) May 17, 2025