NE ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: «Δύο χρόνια μετά, έξι βήματα πίσω»

Κανένα σχόλιο

Ανακοίνωση ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χανίων:

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από την άνοδο της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία. Τον Ιούλιο του 2019 η οικονομία της χώρας ήταν σταθερά αναπτυσσόμενη, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια δανεισμού που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και η πανδημία του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει τόσες δυσκολίες στην κοινωνία, οδηγώντας κάποιους στην ανέχεια και την απόγνωση, σε ένα βαθμό ευνοεί τα δημόσια οικονομικά εξαιτίας των ευρωπαϊκών ενισχύσεων και της απόφασης για χαλάρωση των σφιχτών δημοσιονομικών μέτρων.

Θα περίμενε κανείς, αυτά τα δυο χρόνια που η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόζει απερίσπαστη το πολιτικοοικονομικό της πρόγραμμα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να ανθεί συμπαρασύροντας όλους τους κλάδους της οικονομίας σε ανάπτυξη και τους πολίτες σε ευημερία. Όμως, γύρω μας βλέπουμε ανησυχία και προβληματισμό, λουκέτα, διόγκωση της ανεργίας, αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό όσων τον χρειάζονται, συνεχείς επιθέσεις σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, εμμονή στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και εύνοια στο μεγάλο κεφάλαιο και τους «νταβατζήδες» σύμφωνα με τη γνωστή έκφραση του Κώστα Καραμανλή.

"Sponsored links"

Αλλά και για την Κρήτη και τα Χανιά, η διακυβέρνηση του Χανιώτη Μητσοτάκη, δυστυχώς, δεν έχει να επιδείξει κάποιο θετικό πρόσημο. Τίποτα καινούριο, κανένα εμβληματικό έργο δεν ξεκίνησε, ενώ συχνά, όσα δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς ή καρκινοβατούν. Ας δούμε, συγκεκριμένα, ορισμένα:

  • Παρά τις εξαγγελίες και τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, ο ΒΟΑΚ βρίσκεται σε σημείο χειρότερο από το 2019. Τότε υπήρχαν εκπονημένες μελέτες, χρηματοδότηση για την ωρίμανση των φακέλων και πετύχαμε την ολοκλήρωση της α΄ φάσης των διεθνών διαγωνισμών της σύμβασης παραχώρησης και του ΣΔΙΤ για τα τμήματα από τα Χανιά ως τον Άγιο Νικόλαο. Τώρα, η κυβέρνηση αλλάζει τον σχεδιασμό ώστε να ευνοήσει τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, ζημιώνοντας ταυτόχρονα την εθνική οικονομία και τους πολίτες συνολικά.
  • Ολοκληρώθηκε η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και προχωρά κανονικά η «μεγάλη» με την Αττική. Έργο τεράστιας αναπτυξιακής πνοής με ανάλογο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που οραματίστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί ο υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ, φορέας που η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ σκόπευε να ξεπουλήσει, όπως άλλους, κάτι που, ευτυχώς, αποτρέψαμε.
  • Προχωρούν κανονικά οι βιολογικοί Παλιόχωρας και Σούγιας και ο δρόμος Παλιόχωρα-Κουντούρα. Με πολιτική απόφαση που σηματοδοτήθηκε από την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το πρώτο έργο, εμβληματικό για το Σέλινο και το Νομό, που πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις, επί δεκαετίες, δεν τολμούσαν να υλοποιήσουν. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Ωστόσο, αποτελεί πισωγύρισμα για την περιοχή η υποβάθμιση από τη ΝΔ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης, ο οποίος είχε ενισχυθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη θεσμοθέτηση, μετά από πολλά χρόνια επίσης, της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του Ελαφονησιού.
  • Καθυστερεί αδικαιολόγητα η μεταφορά των υποδομών του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και η παραχώρησή του στον Δήμο Χανίων, όραμα χρόνων για τους Χανιώτες, παρά την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
  • Σωτήρια για τους πολίτες και την κοινωνία αποδεικνύεται και λόγω κορωνοϊού η στήριξη και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόσληψη προσωπικού, τη δημιουργία νέων κλινικών κι εργαστηρίων και την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του Νοσοκομείου Χανίων, των Περιφερειακών Ιατρείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ. Χωρίς αυτά η υγεία και η ίδια η ζωή πολλών πολιτών θα κινδύνευαν. Η πανδημία βοήθησε την κοινωνία να αντιληφθεί τον κρίσιμο ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική εμμονή ιδιωτικοποιήσεων στον ευαίσθητο αυτόν τομέα.
  • Παρά την εξασφαλισμένη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότηση, ακόμα καρκινοβατούν η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς και η αποκατάσταση των Ιταλικών Στρατώνων κι ενώ τα χρόνια περνούν.
  • Αλλά και σε μικρότερα έργα, όπως οι αγροτικές, λιμενικές, περιβαλλοντικές και αθλητικές υποδομές, καθώς και σε προγράμματα-εργαλεία, όπως ο «Φιλόδημος», ή σε έργα για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, ο Χανιώτης πρωθυπουργός μάλλον έχει ξεχάσει τον τόπο καταγωγής του (μήπως και όλη την Ελλάδα;). Ακόμα και έργα εγκεκριμένα και χρηματοδοτημένα, με υλοποιημένες φάσεις ως το 2019, μένουν παγωμένα και ανολοκλήρωτα, χωρίς να λείπουν και περιπτώσεις άλλων, στα οποία η συμβολή της ΝΔ περιορίζεται στην παράδοσή τους και τη διοργάνωση τελετών εγκαινίων.

Ευτυχώς, οι πολίτες διαθέτουν και μνήμη και κρίση και παρά την     κυβερνητική προπαγάνδα θα δώσουν τις λύσεις που χρειάζεται ο τόπος.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live