New York Times: Η αστάθεια στην Ουκρανία προσφέρει στους εξτρεμιστές της “λευκής υπεροχής” τις ίδιες ευκαιρίες εκπαίδευσης στα πεδία των μαχών όπως η αστάθεια στο Αφγανιστάν

Κανένα σχόλιο

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια τεράστια κινητοποίηση ακροδεξιών πολιτοφυλακων στην Ευρώπη που έχουν καταφύγει στο διαδικτυο για να συγκεντρώσουν χρήματα, για να στρατολογήσουν μαχητές και να διοργανώσουν ταξίδια στα πεδια των μαχών προς συμπαράσταση της Ουκρανίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, ηγέτες πολιτοφυλακών στη Γαλλία, στη Φινλανδία και στην Ουκρανία έχουν αναρτήσει διακηρύξεις με τις οποίες καλούν τους υποστηρικτές τους να τους στηρίξουν στη μάχη για την προάσπιση της Ουκρανίας εναντια στην Ρωσική εισβολή.

Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις έχουν συγκεντρωθεί και μεταφραστεί από την οργάνωση SITE που εξειδικεύεται στην ανίχνευση εξτρεμιστικών ομάδων.

"Sponsored links"

Η Rita Katz, διευθύντρια της οργάνωσης, λέει ότι ένας μεγάλος αριθμός ακροδεξιών, οπαδών των “λευκής υπεροχής” και νεοναζιστικών ομάδων σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για τη στήριξη της Ουκρανιας, εκφράζοντας μάλιστα και την προθεση να συμμετάσχουν στο πεδίο των μαχών συμμετέχοντας σε παραστρατιωτικά εκστρατευτικά σώματα.

Το κίνητρο για το ταξίδι στην Ουκρανία, λέει, είναι να αποκτήσουν εκπαίδευση σε μάχες. Επίσης, το κίνητρο είναι ιδεολογικό αφού αυτές οι ακροδεξιές ομάδες αντιμετωπίζουν τη μάχη ενάντια στη Ρωσία ως μία συνέχεια της μάχης ενάντια στον κομμουνισμό, προσθέτωντας ιστορικές αναφορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνδέοντας τη μοντέρνα Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλάντιμιρ Πούτιν με την πρώην Σοβιετική Ένωση.

“Η αστάθεια στην Ουκρανία προσφέρει στους εξτρεμιστές της “λευκής υπεροχής” τις ίδιες ευκαιρίες εκπαίδευσης στα πεδία των μαχών όπως η αστάθεια στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία πρόσφερε στους τζιχαντιστές εδώ και πολλά χρόνια”, λέει από την πλευρά του ο Ali Soufan, επικεφαλής του Soufan Group, που συλλέγει στοιχεία εδώ και πολλά χρόνια για το πώς η σύγκρουση στην Ανατολικη Ουκρανία έχει μετατραπεί στο διεθνή κεντρικό σημείο της φασιστικής δράσης.

“Οι εμφύλιοι πολέμοι και οι συγκρούσεις συνήθως έλκουν εθελοντές. Κάποιοι μπορεί αρχικά να προσφερθούν για ανθρωπιστικούς λόγους όμως η συμμετοχή τους εντείνει τη διάρκεια των συγκρούσεων και τη βία”, είπε σε δήλωσή του στους Times.

Η σημερινή μεγάλη κινητοποίηση ακροδεξιών ομάδων μπορεί να αποδειχτεί προβληματική για την Ουκρανική κυβέρνηση, αφού υποστηρίζει το αφήγημα του κ. Πούτιν μιας Ουκρανίας προπύργιο των φασιστικών δυνάμεων και του ψεύδους ότι η Ρωσία κάνει πόλεμο ενάντια στους ναζί που ελέγχουν την κυβέρνηση του Κιέβου. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ο πρόεδρός της είναι Εβραίος.

Μέρος της δραστηριοτητας επικεντρώνεται γύρω από το Τάγμα Αζόφ, μια ελίτ μονόδα της Ουκρανικής Εθνοφρουράς που αντλεί μαχητές από την ακροδεξιά από όλο τον κόσμο, λέει η SITE. Αυτή η ομάδα συστάθηκε μετά την πρώτη εισβολή της Ρωσίας το 2014 (σ.σ. μετά την “Πορτοκαλί επανάσταση”) και έχει εμπειρία από το πεδίο των μαχών.

Σε διακήρυξή της ο ηγέτης της φασιστικής οργάνωσης κάλεσε για μια “ολική κινητοποίηση” και κάλεσε εθελοντές να ενωθούν στις δυνάμεις της.

Την ίδια περίοδο μια άλλη νεοφασιστικη Ουκρανική ομάδα, η Carpathian Sich έδωσε στη δημοσιότητα λογαριασμούς για τη συλλογή χρημάτων μέσω Paypal, αλλά και μέσω κρυπτονομισμάτων Bitcoin, Ethereum, Tron.

Οι ίδιες πληροφορίες διακινήθηκαν σε αρκετές Φινλανδικες και Γαλλικές ακροδεξιές σελιδες. Χαρακτηριστικο είναι ότι η Γαλλική φασιστικη οργάνωση OC κάλεσε και αυτή τα μέλη της να προχωρήσουν στην κατάθεση χρημάτων σημειώνοντας:

"Sponsored links"

“Όπως η Σοβιετική Ένωση, έτσι και ο Πούτιν θα ηττηθεί” και σημειώνοντας ότι οι Γάλλοι εθνικιστές στέκουν δίπλα στον λαό της Ουκρανίας.

Νεοναζιστικές ομάδες στη Φινλανδια καλούν τους Φινλανδούς να ενωθούν στον αγώνα μαζί με τους Ουκρανούς σημειώνοντας ότι:

“Το προαιώνιο καθήκον των Φινλανδών είναι να πολεμούν ενάντια στους Ρώσους”

Για να προσθέσουν:

“Η Ρωσία πάντα μας κυνηγά και αυτό το φίδι δε θα σταματήσει μέχρι να του κόψουμε το κεφάλι. Η καλύτερη λύση είναι μία συλλογική απάντηση έτσι ώστε να στείλουμε τη Μόσχα πίσω στην εποχή των σπηλαίων”.

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live